ARTIKEL

Mister Proper

Ben je in het bezit van een in-ear hoofdtelefoon, dan moet je iets vaker tijd uittrekken voor wat essentieel onderhoud.

Oorwas en andere verontreinigingen zijn immers niet alleen onhygiënisch, ze kunnen het geluid van in-ears ook negatief beïnvloeden.

De hoofdtelefoon zelf kan je reinigen met een droog doek, maar ook de rubberen adapterstukjes kan je met wat lauw water van het ergste vuil ontdoen. Let er wel op dat je deze rubbertjes eerst netjes laat drogen voor je ze terug op je in-ears monteert.

Heb je een in-ear hoofdtelefoon waarin de fabrikant minuscule filterstukjes gebruikt om vuil buiten te houden - meestal is deze aanpak voorbehouden voor de duurdere in-ears - controleer die dan ook af en toe.

Bij dit type hoofdtelefoons levert de fabrikant vaak reservefilters mee en een speciale tool, waarmee je ze kan vervangen zonder de hoofdtelefoon te beschadigen.

Onderdelen vervangen

Je bent je er misschien niet van bewust, maar heel wat onderdelen van een hoofdtelefoon kunnen relatief eenvoudig vervangen worden.

Oorkussens (bij on-ears en over-ears) en rubberen adapterstukjes (bij in-ears) gaan sowieso geen eeuwigheid mee, maar die kan je makkelijk zelf vervangen voor nieuwe exemplaren. Vaak valt de prijs voor dit soort onderdelen ook prima mee.

Gaat het om vervangstukken waarvan de montage wat meer handigheid vraagt - denk aan het vervangen van een vaste kabel en dat soort werk - dan kan je bij je dealer aankloppen voor advies.

EDITORS' CHOICE