ARTIKELApple

Stap 3: aansluiten


Redactie HiFi.nl | 09 maart 2014 | Apple

De laatste stap deden we eigenlijk hierboven al uit de doeken, namelijk een kabel leggen tussen de audio-uitgang op de Airport Express en de ingang op de versterker of multiroomsysteem. Bij die laatste zal je in de bijhorende app of op een controller daarna moeten de ingang selecteren om het audiosignaal dat je via Airplay streamt te horen.

Bij een degelijk multiroomsysteem, zoals die van Sonos of Teufel, kan je in dezelfde app het signaal ook streamen naar andere zones. Je hebt dus slechts één verbonden Airport Express nodig om alle kamers te bedienen. Althans, als je op elk gegeven moment slechts vanaf één iPad, iPhone of computer muziek wil doorsturen. Wil je bijvoorbeeld dat een persoon in de woonkamer naar één stream vanaf een iPhone kan luisteren, terwijl een ander persoon in de keuken en eetkamer muziek vanaf een iPad opzet, dan heb je meer Airport Express-eenheden nodig.

Kortom, je hebt evenveel Airport Express-apparaten nodig als het gewenst aantal simultane streams.

Voor wie Airplay nog niet gebruikte: het is te herkenen aan het icoon van een pijltje dat in een vierkant wijst. Je activeert het op de iPad door in een app op dat icoon te drukken of - als de app het niet ondersteunt - door dubbel te klikken op de Thuisknop en dan rechts te vegen. Je ziet dan het icoontje naast de volumeregeling. Druk hierop en selecteer de Airport Express als bestemming.

Let wel: zowel de iPad of iPhone moeten zich op hetzelfde WiFi-netwerk als de Airport Express bevinden.

Stap 4: Bluetooth

Bovenstaande uitleg legt uit hoe je Airplay door middel van een Airport Express toevoegt aan je audio-installatie. Maar je kan ongeveer dezelfde weg bewandelen om Bluetooth-streaming mogelijk te maken.

Je moet dan in plaats van een Airport Express opteren voor een Bluetooth-ontvanger die audio naar buiten stuurt. Meestal is dat in analoge vorm, via een cinchkabel. Dergelijke ontvangers zijn er genoeg te vinden. Ze worden meestal verkocht als toestellen die Bluetooth doorsturen naar een versterker - maar ze kunnen perfect aan een systeem als Sonos worden gekoppeld.

Er zijn wel wat verschillen tussen Bluetooth en Airplay. Bluetooth is om te beginnen universeler, want aanwezig op nagenoeg elke smartphone, tablet en computer. Daar staat tegenover dat je niet al te ver van de Bluetooth-ontvanger mag zijn om een stream door te sturen. Bij Airplay kan je probleemloos vanuit de keuken een stream doorsturen naar een Airport Express in de kelder - zolang je in beide ruimtes een netwerk hebt.

Airplay past bovendien geen compressie toe, terwijl Bluetooth afhankelijk van het toestel audio kan hercoderen naar een lagere kwaliteit.

EDITORS' CHOICE