ARTIKELB&W 800

De Show


Marc Brekelmans | 23 december 2010 | B&W 800

Ondanks de zeer slecht begaanbare wegen - sneeuw in de Hilversumse straten en ijsvorming op de snelwegen maakten het moeilijk om heelhuids in Hilversum aan te komen - was het gezellig druk bij Rhapsody. Op de benedenverdieping stonden in totaal drie sets speelklaar. In de grote luisterruimte stond richting de achtergevel een set bestaande uit een Moon 750D cd-speler - volgens Harry eigenlijk een DAC met ingebouwd loopwerk - een DartZeel CTH-8550 geïntegreerde versterker en een setje Bowers & Wilkins 803D.


Harry van Dalen demonstreert de 802 Diamond - foto: Hans Kreutzer

Zoals gebruikelijk bij Rhapsody was het geheel met elkaar verbonden door middel van MIT kabels. 
Aan de straatkant stond ‘de grote set’. Hier werd een paartje Bowers & Wilkins 802D luidsprekers aangestuurd door een Spectral DMA-260 eindversterker en een DartZeel NHB-18NS voorversterker. Een dCS Puccini speler diende als bron voor het geheel. Om eventuele vragen van bezoekers te kunnen beantwoorden en achtergrondinformatie te geven hadden twee vertegenwoordigers van Bowers & Wilkins Nederland, in de persoon van Ronald Dijkstra en algemeen directeur Erwin van der Putten, ook de slechte weersomstandigheden getrotseerd om bij deze bijzondere show aanwezig te kunnen zijn.


foto: Hans Kreutzer

Zoals verwacht gebruikte Harry van Dalen opmerkelijke tracks om de kwaliteiten van de luidsprekers te demonstreren. Gravity in een live-uitvoering van John Mayer werd afgewisseld met jazz van Andy Sheppard. Het album Movements in Colour van deze ECM artiest werd op beide sets ten gehore gebracht. En tweemaal werd ik meegezogen in de muziek. De weergave via de 803D’s miste misschien net wat autoriteit ten opzichte van de grote set, maar is gezien het prijsverschil - 4500 euro om 7000 euro per stuk voor de luidsprekers en bescheidener elektronica -  zeker erg verrassend.

In de kleine ruimte demonstreerde Rob Wattimena de 804D op een Pathos installatie bestaande uit een Pathos Logos versterker en Digit cd-speler. In combinatie met deze hybride buizen/transistorversterker zijn de door de 804D’s geproduceerde klanken warm en aangenaam met volle lage tonen. Later op de dag heeft de Pathos plaatst gemaakt voor een Primare-set. En meteen werd de transparantie van het systeem duidelijk: het geheel klonk strakker, gedetailleerder en minder warm. De keuze van de elektronica bepaalde de uiteindelijke klankkleur, met de Bowers & Wilkins luidsprekers als doorgeefluik. 


Wattimena demonstreert in de `knettergoeie` 804D - foto: Hans Kreuzter

In de wandelgangen hoorde ik Harry een klant vertellen dat hij iemands persoonlijke ultieme muziekbeleving in zijn luisterruimtes nooit kan geven: “De ultieme muziekbeleving is van veel meer factoren afhankelijk dan een optimale geluidsreproductie. De omstandigheden waaronder je naar muziek luistert zijn in grote mate bepalend voor het uiteindelijke resultaat. Gezellig samen op de bank onder het genot van een wijntje naar muziek luisteren is totaal anders dan het luisteren tijdens een show als deze.” 

Daar sluit ik me graag bij aan. Muziek is zeer persoonlijk, de beleving van geluidskwaliteit subjectief en ‘het beste’ product bestaat niet. Mij is deze middag - en eigenlijk al tijdens de demonstratie van de 800 Diamond bij Stevens HiFi in Gent - in ieder geval duidelijk geworden dat de 800 Diamond serie van Bowers & Wilkins een serieuze speler is in de absolute top op luidsprekergebied. 

MERK

EDITORS' CHOICE