ARTIKEL

Audio

Niet alleen op videogebied had Philips nieuws te melden, ook op het gebied van audio kwam het Eindhovense bedrijf met noviteiten, waarvan de samenvoeging van de productlijnen SoundSphere en Fidelio de meest opvallende is. De Fidelio-serie bestaat uit speakerdocks voor iPod, iPad en iPhone. Deze serie is nu gecombineerd met Philips SoundSphere geluidstechnologie, wat heeft geleid tot ronde hifi designspeakers waar de tweeter ‘bovenuit steekt’ en die wifi en – nog interessanter – Apple Airplay aan boord hebben. 2011 is het ‘jaar van de Airplay’, wordt er gezegd, dus kan Philips niet achter blijven. Dat betekent dat de ‘bloempotten’ op de vensterbank kunnen staan terwijl je vanaf iPhone, iPad, iPod Touch of iTunes op een computer de speakers aan kunt sturen. De app beschikt naast een equalizer ook over een wekker- en sleep-functie.

Het ronde ontwerp van de uit gebogen ‘stroken’ hout opgebouwde speaker zorgt voor een breed geluid in alle richtingen dat bij de demonstraties op de persbijeenkomst diep en mooi gelaagd klonk. Wat vooral opviel was het diepe geluid van de bas. Het vernieuwende ontwerp is even wennen, maar is bij nader inzien toch dermate subtiel dat de luidsprekers in de meeste interieurs prima tot hun recht kunnen komen. De ‘potten’ komen in mei in de winkel en een set zal 799 euro gaan kosten.

Multiroom
Het is een heersende trend, draadloze multiroom streaming. Philips doet er – uiteraard – ook aan mee, met de Streamium WMS8080 hifi speler, die beschikt over een 160GB harde schijf, full color touch screen en playback voor bestandsformaten op audio- én videoniveau: DVD, DivX, MP3, Non-DRM AAC, WMA, FLAC, OGG en JPG. De Streamium beschikt optioneel over een iPod/iPhone dock. Bediening kan desgewenst via een gratis app, die ook beschikbaar is voor Android-smartphones. De versterker (klasse D) levert 2 x 50 watt RMS. Binnen het systeem zijn meerdere units aan te sluiten, waaronder de kleinere netwerkspeler NP3700.

Home Cinema
Als je televisies maakt zoals Philips dat doet, wil je ook een beetje geluid bij dat beeld. Voor 2011 zijn er verschillende 5.1, 2.1 en Soundbar-systemen beschikbaar in het gamma van de eletronicaproducent. Opvallers waren vooral de SoundHub 7000 en 9000, 2.1 systemen met 3D Blu-ray aan boord. Deze twee modellen hebben een stijlvol design dat beter tot zijn recht komt óp de kast dan ín de kast. Ook de bijbehorende speakers, van glas en aluminium, mogen gezien worden. De 9000 beschikt bovendien over titanium tweeters die door hun lage gewicht en vormvastheid voor stabiele hoge en middentonen zorgen. De 7000 en de 9000 hebben beiden ook nog een iPod-dock in de zijkant, dat naar buiten kan draaien en dus verborgen zit als je er geen gebruik van maakt. De 9000 heeft bovendien streaming-mogelijkheden dankzij ingebouwde wifi.

Harmony hifi
Het is maar een klein ding, de aluminium Harmony DCD8000 component hifi set, maar hij heeft wel alles aan boord om er een volwaardige audio- én videosysteem van te maken. De cd-speler speelt ook dvd’s waarvan de beelden via 1080p HDMI naar een televisie gestuurd kunnen worden. Bovenop het setje zit een dock voor iPod, iPhone en iPad. De klasse D versterker levert 2 x 80 watt RMS, die het geluid naar houten ClariSound speakers sturen die verrassend diep basgeluid uit een kleine verpakking weten te toveren. De half boven de speaker uitstekende tweeter geeft de luidspreker bovendien een heel eigen uitstraling, zeker in combinatie met het zachte geel van de woofer, die van glasfiber gemaakt is. Wellicht dat de speakers iets te veel nadruk leggen op diep laag, maar door de bank genomen maakte de kleine speakers een verrassend grote, doch goed gesorteerde bak herrie.

En verder…
…presenteerde Philips nog O’Neill hoofdtelefoons die dankzij versterkte kabels en connectors een langere levensduur in de buitenlucht moeten hebben. Ze zijn verkrijgbaar als klassieke koptelefoon, maar ook als in-ears. Daarnaast is er een lijn ActionFit Sports hoofdtelefoons, die bestand zijn tegen afspoelen onder de kraan en compatible zijn met iPhone en iPod Touch in de zin dat je met knopjes en een microfoon in het snoer door je muziek kan skippen, of de telefoon op kan nemen. Deze dopjes zijn ook in draadloze bluetooth-versies verkrijgbaar.

Philips lanceerde ook de derde generatie van de GoGear Muse MP4-speler (in 8, 16 of 32GB), die op de CES in Las Vegas al een Innovation Award binnensleepte. Innovatief op die spelers is dat je het geluid in kunt stellen door met je vinger over het touchscreen te schuiven tot je de klankkleur van je keuze gevonden hebt. Geen presets dus, maar ook geen gedoe met zelf aanklooien met de schuifjes van een equalizer. Waarmee Philips ook in 2011 het eigen credo ‘Sense and Simplicity’ tot in de kleinste apparaten waar probeert te maken.

EDITORS' CHOICE