ARTIKELGold Note

Dynamic Solutions en Sneek Hifi

Een grote publiekstrekker op vrijwel elke show is Rick Paap en zijn producten. Hoewel mijn hoop voor de show was gevestigd op het horen van zijn nieuwste luidspreker, de Master Persuader, stonden de Contemporary C’s weer opgesteld in de grote luisterruimte bij Audio Selectief. Navraag leerde dat de speakers nog op een laatste afwerking in het productieproces wachtten. Maar ook de set die nu speelde - Aesthetix buizen voorversterking op Rick’s nieuwe merk Mirror Image Audio monoblokken en bekabeling van Sign Audio Technologie, Hovland en Nirvana  - bracht het bekende Rick Paap geluid weer prima naar voren.


Rick Paap van Dynamic Solutions

De bron was een DPS 2 platenspeler afgemonteerd met een Graham Phantom 1 arm en een Lyra Delos element. Rick gelooft niet in ‘audiofiele onzin’ maar streeft in zijn geluid een zo realistisch mogelijke weergave van de werkelijkheid (live-muziek) na. En dat was precies wat hij met zijn vaste collega’s ook in Sneek liet horen. Drukvol geluid, ruimtelijkheid en een hele grote stage. Niet iedereen kan een dergelijke weergave bekoren als het gaat om natuurlijke plaatsing (vooral bij klassiek en kleinere combo’s lijkt het wat ‘groots’) en de speakers moeten dan ook erg ruimtelijk worden opgesteld.


Bij Dynamic Solutions is Rob inmiddels een bekend gezicht


Lyra Delos in de DPS met Graham Phantom arm

Was de ruimte groter geweest had het geheel nog iets beter geklonken maar in een winkel ben je als importeur gewoon beperkt door de ruimte, wat ook gold voor de andere demonstraties in Sneek. Wat betreft muzikaliteit weet Rick (en zijn team) nog steeds te bekoren en dat maakt van hem –en zijn producten- een waardevolle belevenis voor muziek- en hifiliefhebbers.Vooral ook zijn merk Mirror Image Audio zal later dit jaar nog meer producten gaan uitbrengen, Rick is bezig met onder andere een toploader cd-speler.

 

Sneek Hifi

Dat Henk Niemeijer naast een winkel ook nog het importeurschap voor diverse merken bezit is inmiddels ook geen nieuws meer. Deze liefhebber van vinyl is altijd zoekende naar nieuwe en vooral muzikale apparatuur voor liefhebbers in de Benelux. Zo importeert Sneek Hifi al enige tijd het luidsprekermerk Isophon, Lyra elementen, Goldenote en Blacknote producten uit Italië en nu ook Holborne platenspelers en apparatuur uit Zwitserland. Twee versies van deze draaitafels stonden tijdens de Analoge Dagen spelend opgesteld.

Allereerst de Analog1 in de RAW uitvoering met daarop de enige passende arm; de Holborne dual pivot arm, waarin een nagelnieuw Lyra Kleos element was geplaatst. De vele technieken die deze platenspeler kent komen het geluid ten goede, zoals een magneetlagering met een robijn, een speciale tape-aandrijving die door een beweegbare motorpulley op gang kan komen zonder rek te krijgen zijn daar voorbeelden van.


Holborne Analog1 met SME type V en de vernieuwde Lyra Titan i


Holborne Analog1 RAW met Holborne arm en Lyra KLeos

Daarnaast stond de luxere versie van de Analog1, met betere demping in de voetjes en de mogelijkheid om meerdere armen te monteren, waar mensen als Henk natuurlijk meteen gebruik van maken. De arm in deze wat mooier afgewerkte versie was dus een SME type V, met een vernieuwd Lyra Titan i element. Ook Sneek Hifi maakte gebruik van een omschakelbare phonovoorversterker. Dit was de Pass Labs XP-25, een prima klinkend maar zeer kostbaar apparaat met een aparte voedingsmodule. Het signaal werd doorgestuurd naar twee mooie Isophon Cassiano D luidsprekers, de versie met diamanten tweeters en custom made Accuton drivers.


De Lyra Kleos (2800 euro) was nagelnieuw

Dat deze weergevers het goed doen met veel versterking ervoor bleek wel tijdens de show, de Accuphase A550 geïntegreerde versterker en de A-45 eindversterker zorgden in een bi-amp opstelling voor een enorme geluidsdruk met controle over de weergevers. Als stroomvoorziening gebruikte Sneek hifi een PS Audio/ Oyaide combinatie en de speakerkabels kwamen van Kimber Cable in de vorm van twee paar 12TC.  Enig nadeel van deze opstelling is dat de ruimte bij een hogere volumestand de enorme hoeveelheid laag dat snel en strak uit de Isophon speakers kwam niet helemaal goed aankon en dus wat meespeelde in de weergave. De keuze voor Accuphase is goed maar veilig als het gaat om erg dynamische weergave. Een smaakkwestie. Wel was de mate van verfijning en transparantie erg hoog en ondanks dat ook hier de elementen nagelnieuw waren werd een vrij goed beeld van de set neergezet. 

EDITORS' CHOICE