ARTIKEL

Film...

Bij goede beeldapparatuur hoorde natuurlijk ook een bonte verzameling uitstekende audiospullen. Ruud heeft in de loop der jaren heel wat verschillende merken gehad, en hij kijkt vooral met liefde terug op zijn complete Revox set, uiteraard met B700 spoelenrecorder, tangentiale platenspeler en luidsprekers van Acoustic Research. Daarna volgde de ES-serie van Sony, een aantal verschillende sets van Harman Kardon. "Mooi merk," herinnert Ruud zich. "Combineerde heel mooi met de luidsprekers van JBL die ik toen had. Ook Onkyo heb ik gehad, maar uiteindelijk wilde ik de overtreffende trap. Ik kon voor een mooie prijs een complete 5.1 set van Infinity kopen, de Prelude MTS met actief  laag, en daar wilde ik de beste geïntegreerde AV versterker bij hebben, en dat was dus de Denon AVC A1, waar ik op dit moment mee speel. Met een setje Klipsch luidsprekers erbij is het een 7.1 systeem, hoewel er niet veel films zijn die echt 7.1 zijn gecodeerd."

Het is tijd geworden om naar boven te gaan. De `man-cave` van Ruud bevindt zich op de bovenste verdieping, en blijkt te zijn ingericht in een gemiddeld grote zolder onder het puntdak. Bij binnenkomst valt meteen de gezellige inrichting op die compleet aan film is gewijd, tot het behang aan toe. Onder een van de schuine dakkanten is de 50-inch Panasonic 3D plasmatelevisie opgesteld, geflankeerd door de grote Infinity luidsprekers. Onder de tegenoverliggende dakkant is een rijtje van vier echte bioscoopstoelen geplaatst, die, zoals later blijkt, voorzien zijn van een semi-professionele Buttkicker, een mechanisch systeem dat reageert op het audiospoor van de subwoofer, dat je (letterlijk) een schop onder je kont geeft bij diepe klappen in het laag.  


De Buttkicker met daarop een foto van de auto van Ruud`s vader

In een meubel links staat de enorme Denon AV versterker te pronken, maar Ruud verontschuldigt zich voor de Blu-ray speler. "Ik heb mijn Panasonic 3D-speler net verkocht omdat er een nieuwe aankomt. Die had ik al moeten hebben, maar hij is later binnen dan ik had gedacht.  Ik heb een gewone speler van de buurman geleend, maar ik kan je dus geen 3D laten zien...". Ik verzeker hem dat ik `gewone` weergave eigenlijk belangrijker vindt dan 3D omdat die mijns inziens meer onthult over de beeldkwaliteit, en vervolgens schuift Ruud de lade dicht voor de eerste demonstratie.

Het blijkt een fragment uit de oorlogsfilm U-571 te zijn, waarin een Amerikaanse duikbootbemanning een Duitse U-Boot kaapt om de Enigma codeermachine buit te maken. Ik heb deze film vanwege de blatante Hollywoodse geschiedvervalsing altijd links laten liggen (het waren immers de Britten die dit voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog cruciale wapenfeit volbrachten), maar ik moet mijn mening herzien. Het is gewoon een bij tijd en wijle heerlijk claustrofobisch en zeer spectaculair gefilmd verhaal met een ongelooflijk vette soundtrack. 


Ruud met de Denon AVCA1-HD

In de scène die ik zie worden dieptebommen geworpen om de duikboot boven water te dwingen, en net als ik denk "waar blijft die Buttkicker nu?" ontploft een bom vlakbij de onderzeeër en word ik zowat uit mijn stoel gesmeten van de schrik als de hele rij stoelen schokt op het keiharde geluid van de explosie. Wow! Dit is gaaf! Ik kende de Buttkicker uit de Car-hifi, maar daar heb ik er nooit een meerwaarde in gezien. Bij film geeft het echter een geweldige extra dimensie. 


Uw verslaggever krijgt His-Butt-Kicked

Om de kwaliteit van het beeld te beoordelen kijken we naar een scène uit de animatiefilm Happy Feet, waarin een dansende pinguïn de hoofdrol speelt. Dit is een schitterend getekend coming-of-age verhaal, en vooral de beelden waarin het pluizige verenkleed van de nog jonge pinguïn in beeld is zijn verbluffend omdat je letterlijk elke haar ziet. Een pijlsnelle glijpartij door een labyrint van ijs is adembenemend, en de bijbehorende dreunen van de stoel laten een grote glimlach op mijn gezicht verschijnen.

EDITORS' CHOICE