REVIEWLG

Hoe bepaal je de ideale maat?


Eric Beeckmans | 20 april 2014 | Fotografie Fabrikant | LG

LG heeft naar verluid heel wat jaren research zitten in de zoektocht naar de ideale curve. Een belangrijke factor daarbij is de kijkafstand. Op een 55 inch scherm is de ideale kijkafstand ongeveer twee meter. Dat is erg dicht, maar ideaal in die zin dat je dat alle detail waarneemt en een kijkhoek van ongeveer 33° hebt, wat voor een erg filmische ervaring zorgt. In de praktijk zitten we wel iets verder, op basis van marktonderzoek eerder tussen de drie en vier meter en in de verste gevallen vijf meter. De belangrijkste regel voor het bepalen van de buiging is dat de straal van de buiging groter moet zijn dan de kijkafstand. Is dat niet het geval dan treedt er zichtbare vervorming op aan de uiteindes van het scherm. Dus koos LG voor buiging met een straal van ongeveer vijf meter. Samsung koos voor een iets fellere buiging met een straal van 4,2 meter.

Je mag niet verder van een gebogen scherm zitten dan de straal van de buiging, anders treedt er beeldvervorming op.

Een rechtstreeks gevolg daarvan is dat je eigenlijk nooit op de “ideale plaats” zoals hierboven beschreven zit, tenzij je centraal voor het scherm op 5 of 4,2 meter afstand zit. En dat is erg ver, zo ver zelfs dat je grote televisie eerder klein lijkt en je zelfs geen 720p detail meer kan zien. Bovendien is de ideale plek erg klein en dus niet geschikt voor grote groepen. In hoeverre die ‘verbetering’ door het gebruik van een gebogen scherm dan ook zichtbaar is valt wat te betwijfelen.

Een gebogen scherm neem je waar als iets groter dan een vlak scherm, maar de winst is erg klein.

Een gebogen scherm neem je vanop dezelfde afstand wel waar als iets groter dan een vlak scherm. Maar hoeveel is dat? We diepten onze beste trigonometrie weer even op. Als beide schermen een diagonaal van 55 inch hebben, en je kijkt vanop twee meter (de kortste kijkafstand) dan lijkt het LG scherm exact 2,4 cm breder en het Samsung scherm 2,8 cm wat in beide gevallen ongeveer overeenkomt met een 56 inch diagonaal. De winst is dus klein en naarmate je verder zit wordt die kleiner, op vijf meter win je nog maar 1 cm op de LG televisie, en 1,2 cm op de Samsung televisie.

Gebogen niet voorbehouden voor OLED?

Ook klassieke led-lcd-tv’s kunnen gebogen worden.

Eigenlijk dachten we dat gebogen schermen voorbehouden waren voor OLED, maar dat blijkt dus niet het geval te zijn. Op IFA verraste Sony ons met gebogen led lcd-televisie die bovendien een uniek ingebouwde speakersysteem heeft dat voor een 4.1 surround ervaring zorgt. Samsung toonde op zijn beurt een gebogen UHD-tv. Beide schermen zijn 65 inch groot en voorlopig althans nog niet verkrijgbaar in Europa.

Conclusie

Gebogen schermen zien er bijzonder knap uit, zeker in designs die hun buiging accentueren zoals die van Samsung en LG. Maar dat lijkt ons eigenlijk het enige nut. De gebogen schermen zijn daarom eerder een design statement dan wel een nuttige innovatie voor de huiskamer, althans voor deze schermmaten en kijkafstanden. Maar het is misschien wel een voorbode van wat komt. De gedachte dat je de projector kan vervangen door een gebogen oled-scherm van 2,4 meter breed, daar lopen we wel voor warm.

EDITORS' CHOICE