REVIEWArgon

Dummy proof

Menno Bonnema | 09 mei 2014 | Argon

Allemaal mooi die features die de iNet+2 te beiden heeft, maar mij krijgt ie pas mee als ook het geleverde geluid weet te bekoren. Snel aan de slag dan maar. Ik kan natuurlijk eerst de via internet aan te roepen handleiding raadplegen, mijn voorkeur gaat toch altijd uit naar zelf proberen de machine aan de praat te krijgen. Waarmee je gelijk kunt bewijzen hoe simpel de bediening van het apparaat is. Welnu, die bediening lijkt in eerste instantie behoorlijk klantvriendelijk en ‘dummy-proof’. FM-zenders zijn snel gevonden en met inzet van de uit te schuiven antenne heb ik dan al snel geluid uit de iNet+2. Met de linker draaiknop kan ik zenders kiezen, met de rechter beheer ik het volume. Hier komt geen afstandsbediening aan te pas. Zit er ook niet bij trouwens. Daarvoor moet je aan de slag met tablet en te downloaden app, waarover later meer.

So listen to the (DAB)-radio
De iNet2+ produceert een aangenaam geluid, maar het blijft natuurlijk wel FM-radio. Ik ben benieuwd naar de DAB+-zenders. Ik heb de afgelopen vakantie in een auto door Duitsland mogen rijden met aan boord een autoradio met DAB-ontvangst. Dat maakte al een behoorlijke indruk, voorwaar geen storende geluiden door de muziek heen. Voor de rest moet ik bij DAB toch weer altijd denken aan die kennis van vroeger uit België. Bij een bezoek aan hem liet hij me met trots zijn nieuwste aanwinst op audiogebied zien: een echte DAB-tuner. We spreken hier over zo’n 15 jaar geleden, DAB was het helemaal in Duitsland en spoedig zouden andere landen volgen. Ik was benieuwd naar het geluid en vroeg aan de kennis om iets te laten horen. Dat was niet mogelijk, want er waren nog geen DAB-zenders actief in België...Maar goed, we zijn een tijd verder en DAB lijkt zowaar ook in Nederland succesvol te worden. En ik kan nu middels de iNet2+ eens testen wat DAB met het geluid ‘doet’. De iNet2+ heeft al gauw zo’n 30 verschillende zenders gevonden die in DAB-kwaliteit te beluisteren zijn. Wat zit daar allemaal zoal tussen? Dat varieert van radio 1, tot Sky radio, maar bijvoorbeeld ook Eftelingradio en radio Top2000. En ze klinken allemaal erg goed.

Radio Zeilsteen
Zoals eerder vermeld ga ik het liefst zonder handleiding aan de slag. Maar op een gegeven moment loop ik vast als ik de internetradiostations aan de praat probeer te krijgen. Daarvoor dien ik de iNet2+ contact te laten leggen met mijn netwerk thuis. Dat lukt in eerste instantie niet en dus besluit ik de via internet gedownloade handleiding te raadplegen. Dan wordt me duidelijk dat ik weliswaar een klein toestel in mijn werkkamer heb staan, maar dat deze kleine jongen toch wel ongelofelijk veel in zijn mars heeft. De handleiding omvat namelijk maar liefst 90 pagina’s, waarin tot in detail wordt uitgelegd welke features op wel- ke manier benut kunnen worden. Zo kom ik erachter hoe ik het wachtwoord van mijn netwerk bij de iNet2+ dien
in te voeren. Maar vervolgens gebeurt er dan nog niks. Ik realiseer me gelukkig net op tijd dat op mijn werkkamer boven het draadloze netwerksignaal nogal wisselvallig
is. Ik besluit de radio naar beneden te verhuizen om daar opnieuw connectie te bewerkstelligen en warempel: mijn netwerk en de iNet2+ vinden elkaar. Honderden radiosta- tions liggen nu binnen handbereik om beluisterd te wor- den, je kan het niet zo gek bedenken of het zit er op. Op mijn ontdekkingstocht ontdek ik bij Holland alternatief de radiozender met de naam Zeilsteen. Fijne muziek ‘draaien’ ze daar. Magic van Coldplay klinkt door de speaker van de iNet2+. En zo voelt het ook even: magisch wat de iNet2+, moeiteloos Radio Zeilsteen en Coldplay mij voorschotelen.

Spotify en ik
En dan moet het toetje, of de slagroom op de taart, hoe je ook wilt noemen, nog komen. Want hoewel het uiterlijk van deze radio mij sterk doet denken aan de trendsetter in tafelradioland, de Model One van Tivoli, bezit de iNet2+ iets dat alle anderen niet hebben: ingebouwde Spotify Connect. En om die connectie te kunnen testen, moet ook ik er nu ook aan geloven om mijzelf van Spotify te voor- zien. Ben ik de laatste muziekliefhebber die nog Spotify- vrij rondliep? Dat zal overdreven zijn, maar goed, tot nu toe kon ik prima toe zonder, dacht ik. Was Spotify niet voor luie mensen, de “Sky-radio luisteraars van het net”? Wel: ik heb nu ook Spotify en via mijn iPad kan ik nu auto- matisch, door het aanklikken van het luidsprekericoontje op het scherm van de iPad het geluid doorsluizen naar de iNet2+. En ja hoor, het werkt gelijk prima. En zo gaat er weer een nieuwe wereld voor mij open. Snel even een mooie afspeellijst maken in mijn Spotify en hup, luiste- ren maar. Terwijl ik zit te typen op mijn laptop, bedien ik rechts daarvan mijn iPad, terwijl aan mijn linkerkant op het bureau de iNet2+ de opdrachten van de iPad uitvoert en mijn oren van fraaie muziek laat genieten. Zo wordt werken wel erg leuk. Dan heb ik nog niets verteld dat op diezelfde iPad een app heb gedownload waarmee ik de iNet2+ kan bedienen. De app ziet er overzichtelijk uit en bevat onder andere en equalizer waarmee je verschillende geluidssettings kunt kiezen.

Het geluid van de iNet2+
Tussen de regels door heb ik in bovenstaande berichtgeving al het een en ander gezegd over het geluid van deze tafelradio van Argon. Ik vind het gezien de afmeting van het apparaat een verrassend krachtig geluid wat de Inet2+ laat horen. In tegenstelling tot vele iPod-docks die ik al heb mogen beluisteren, vervalt deze radio niet in de fout van het produceren van te veel bas, maar zeker ook niet te weinig. En bij hogere volumes blijft vervorming binnen de perken. Natuurlijk mag je deze iNet2+ niet bespreken in termen van zoals je die bij andere hifi-apparaten gebruikt. Maar binnen het genre van de tafelradio komt de iNet2+ met een mooi gebalanceerd geluid.

Resumé
In andere verhalen over de iNet2+ kwam ik een paar keer de term Less is More tegen. Met die beschrijving doe je de Inet2+ van Argon volgens mij tekort. Klein maar fijn vind ik meer op zijn plaats. De kleine afmetingen zorgen voor een grote mobiliteit, je kunt de iNet2+ bijna overal neerzetten. Wat de iNet2+ speciaal maakt zijn zijn vele mogelijkheden, met name zijn ingebouwde Spotify Con- nect. Last but not least: de iNet2+ maakt radioluisteren weer fijn, ook door het onverwacht goede geluid dat uit de speaker komt. Voor 179 euro is dit een aanrader.

MERK

EDITORS' CHOICE