TIP

Aan de slag


Ulco Schuurmans | 24 augustus 2014 | Fotografie Fabrikant

Er zijn tal van lessen en voorbeelden beschikbaar in het programma waarmee je kunt leren hoe BoinxTV werkt, en hoe je er de juiste resultaten mee behaalt. We lichten er een aantal uit. 

Een herkenbare identiteit
Wanneer je zelf gaat uitzenden op internet of YouTube, zorg dan voor een herkenbare identiteit. Je eigen tv-merk om het zomaar te zeggen. Die identiteit bestaat uit een pakkende naam, eigen logo en schermopmaak. Zorg tevens voor links naar andere websites, Facebook en Twitter uw kijkers regelmatig over hetgeen er te zien valt. 

Lagen en bronnen
Op de keper beschouwd is BoinxTV gewoon een stapelaar van grafische lagen. Deze opmaaklagen worden in het montagevenster in een bepaalde volgorde boven elkaar gestapeld. Door een laag al of niet actief te maken, zijn zij wel of niet zichtbaar in de te monteren videoclip. Zo kun je bijvoorbeeld videofilms, titelteksten, achtergronden (ook voor key-ing) en grafische symbolen (klok, teller, tickers e.d.) met elkaar combineren. De interface ziet er grafisch mooi uit, en het is snel duidelijk hoe de structuur van de lagen werkt en in elkaar zit. Per laag zijn een groot aantal filmische- en bewegingsinstellingen mogelijk.

In de lagen kan de editor verschillende bronnen plaatsen. Bijvoorbeeld maximaal drie camcorders. De single videolaag bevat één camcorder of de computercamera (webcam) en de interview laag bevat de input van twee camcorders, respectievelijk links en rechts. Andere bronnen zijn een microfoon, video-afspeler, tickers (RSS-berichten) in een crawler-laag, foto’s, teksten, weerkaart en animaties. Met behulp van een groene key kan de achtergrond in de tv-studio vervangen worden door een andere videobron. Ook zijn er een testkaart en placeholders (soort kaders) voor het daarin plaatsen van de gekozen bronnen. 

Opbouwen maar
Het is even wennen, maar BoinxTV kent geen tijdlijn. Dat blijkt ook helemaal niet nodig te zijn dankzij de laagsgewijze opbouw van de montage of tv-uitzending. Er zijn standaard al tegen de dertig grafisch vormgegeven lagen beschikbaar. Extra lagen zijn zelf bij te maken of los te koop bij Boinx. Het gebruikersinterface biedt een groot centraal venster om deze lagen boven elkaar te zetten en desgewenst onderling te verschuiven. Rechts staat het afspeelvenster. Links de verschillende bronnen en triggers voor de lagen. En onderin de verschillende typen lagen en grafische objecten. Bijvoorbeeld voor sport, een nieuwsuitzending, Podcast en winkel-tv. Een laag wordt actief (voor weergave in het afspeelvenster) door op de Live-knop te drukken. De instellingen bepalen het gedrag van de laag in de videoclip.

Het bouwen zelf is slechts een kwestie van slepen. Bijvoorbeeld een bepaald weergaveformaat als achtergrond, en tekst of ticker onderin, een lopende videobron en een tikkende klok. Van heel simpel tot gecompliceerd. Alles is mogelijk mits de computer het allemaal trekt. 

Praktijk
Inderdaad, het samenstellen van een fraaie videoclip of (web)nieuwsitem is relatief eenvoudig. Zelfs voor de beginner. Iedereen zijn eigen tv-studio en emotievolle Podcasts. Op de site van BoinxTV zijn tal van mooie voorbeelden te zien. Export naar keuze in diverse afmetingen en formaten.

Er zijn echter wel enkele maars… Het pakket wordt van internet ingeladen. Geen doos en de gebruiksaanwijzing bestaat uit Engelstalige instructiefilmpjes en tekstbestanden. Die zijn hier en daar summier, waardoor het echt zelf uitvinden wordt wat er allemaal met deze trukendoos kan. 

De geavanceerde grafische opbouw vraagt om bovendien een snelle computer, met 4GB geheugen of meer. Het verspreiden via een Podcast of Webcast (= directe uitzending op internet) vraagt aanvullende software. BoinxTV monteert alleen de clips. Het programma is met name geschikt voor korte videoclips. Wie rechtstreeks live wil uitzenden heeft een streaming service nodig.

BoinxTV kan een week lang gratis bekeken worden.  

Conclusie
BoinxTV valt gezien de mogelijkheden en prestaties niet te versmaden. Een eenvoudige thuisversie kost € 39,95,- en een echt professionele  € 495,-.

Meer informatie via Boinx, www.boinx.com

EDITORS' CHOICE