ARTIKELKaleidescape

Server


Ruud Jonker | 05 augustus 2014 | Kaleidescape

De server streamed de op schijf aanwezige data naar de zogenaamde Kaleidescape Player (M500 of M300). Dat zijn, kort door de bocht geformuleerd, kastjes waarop een scherm, projector en luidsprekers (met versterkers) aangesloten kunnen worden, zodat het materiaal van de schijf (Blu-ray, dvd of cd) in de betreffende ruimte wordt weergegeven. Middels verschillende uitgangen, waaronder HDMI, komen de signalen beschikbaar. Multichannel audio wordt gedeeltelijk weergegeven via Bitstream pass-through. Het apparaat levert dus een bitstream, afkomstig van de Blu-ray schijf. Die stream moet in een aparte, op de player aangesloten converter (bijvoorbeeld een av-receiver) omgezet worden in een meerkanaals geluid. Dat geldt voor Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio. Geluid van een Blu-ray wordt standaard weergegeven in lossless audio formaat (2ch). Omdat de M500 beschikt over twee analoge audio-uitgangen, zal geluid volgens Dolby Digital, DTS Digital Surround, MPEG Audio en PCM analoog en in tweekanaals-formaat beschikbaar zijn. De M500 heeft een loopwerk. Het systeem kan dus lokaal gevoerd worden met een schijf (even snel een cd’tje afspelen…) die niet op de server aanwezig is. De content kan eventueel weer wel vanuit de M500 naar de server worden geschreven. Handig als een kennis iets leuks meeneemt en u wilt niet de kelder in om tussen de spinnenwebben de vault te voeren. De M300 is alleen een player zonder loopwerk. Speelt dus alleen content van de server. Als een Blu-ray wordt gekozen, moet die schijf dus fysiek in de vault of de M500 (elders in huis) aanwezig zijn. Door meerdere players te installeren, ontstaat een multiroom-systeem.

Remote control
Kaleidescape is te bedienen middels een gratis iPad app. Deze geeft visueel de inhoud van de server, dus inclusief artwork en andere metadata. De iPhone app is alleen in de VS beschikbaar. Voor beiden is een Wi-Fi-verbinding nodig. De players kunnen ook bediend worden met een ir-afstandsbediening. Het menu verschijnt dan op het aangesloten scherm. Voor kinderen is een heel simpele en in functionaliteit beperkte remote control beschikbaar (Child Remote). Tegelijkertijd krijgt het kind, of zo u wilt uw levenspartner of gasten, een aangepast en versimpeld screenshot. Hier staan alleen de films op waarvan de toezichthouder wil dat de kids die mogen zien. Uw eigen wellicht ondeugende content blijft ‘for your eyes only’. Het Kaleidescape-systeem kan ook de besturing van verlichting, schermen en gordijnen, die gekoppeld zijn aan een Creston of AMX-interface, overnemen.


Naar de kelder
De vault en de servers komen in 19 inch formaat met rack mounts. Ze kunnen natuurlijk geplaatst worden in de hoofdtheaterruimte of mediaroom in huis, maar vanuit de toekomstvisie van ‘we worden omringd met onzichtbare technologie’ ligt het voor de hand om ze naar de kelder te verbannen, samen met alle andere data-apparatuur. Iemand met een uitgebreide Blu-ray collectie zal al gauw meerdere vaults hebben staan. De players kunnen een plaatsje vinden in de ruimte waar geluisterd en/of gekeken wordt. Het is niet ondenkbaar om deze units weg te bouwen achter het plafond of de muur. Wel even in de gaten houden dat de bediening met de ‘normale’ remote controls infrarood is en dat de schijfloader van de M500 beter anderzijds bereikbaar kan zijn dan via kruipruimtes of keukentrapjes. Belangrijk om te weten is dat de players communiceren via ethernet. In de ruimte waar de player staat dient dus een netwerkaansluiting te zijn. De players hebben geen Wi-Fi. Dat is ook logisch. HD beeld- en geluidscontent heeft moeite met Wi-Fi. Het lukt wel om het netwerksignaal eventueel over het lichtnet te sturen. Dat is een oplossing voor ruimten zonder bedraad ethernet. De computershop verkoopt twee kastjes waarmee ‘ethernet’ over het lichtnet mogelijk is. De bandbreedte daarvan is toereikend. Wel even checken of de beide ruimten waar de kastjes staan een gelijke lichtnetfase hebben. Anders is er geen verbinding mogelijk voordat de handige neef magische ingrepen pleegt in de meterkast en u een discussie heeft afgerond met de verzekeraar.

Features
Het Kaleidescape systeem komt met een aantal features. De graphic processing van het systeem is in principe geschikt voor het weergeven van 4K-content. 4K is de standaard voor digital cinema, die over enkele jaren ook de huiskamers zal veroveren. De schijflezers kunnen natuurlijk niet een eventuele schijf met 4K-content (WMF-files) inlezen, maar het is nu nog onbekend in welke vorm 4K-materiaal de huiskamer binnen zal komen. Waarschijnlijk als streaming-oplossing en dan meteen naar de schijven van de vault. Een andere feauture is dat de players altijd de juiste aspectratio afbeelden van het aangeboden filmmateriaal. Bij zogenaamde CinemaScape projectie bij projectoren met een anamorphe lens, hoef je die niet meer te vervangen tijdens het schakelen naar andere aspectratio’s. CinemaScape is de norm voor home-projectoren in het 21:9-formaat.
De bij Kaleidescape bekende films zijn automatisch voorzien van shortcuts naar belangrijke scenes uit de film. De eindgebruiker kan deze ook zelf vastleggen en zelfs met een eenvoudig te maken script achter elkaar afspelen, zodat je een hele avond van achtervolgingsscŹnes, lachmomenten of een overdosis van de meest coole ‘one-night stands’ kunt genieten.

Business case
Kaleidescape vergt een flinke investering. Daartegenover staat een sympathiek upgrade-beleid. Verouderde apparatuur wordt teruggenomen voor een goede prijs en voor de upgrade apparatuur geldt weer een garantie van twee jaar. De eindgebruiker heeft zodoende altijd de meest actuele apparatuur en mogelijkheden in huis. Belangrijk is dat alle technologie van Kaleidescape voldoet aan de wettelijke eisen met betrekking tot Digital Rights Management (DRM). Kaleidescape volgt die wetgeving en zorgt dat de apparatuur daarmee conform blijft, ook in de toekomst.


Epiloog
Op basis van bovenstaande korte ‘architectural overview’, blijkt dat Kaleidescape een samenhangend en in principe ‘out of the box’ werkend systeem in de markt heeft. Iemand zonder echt opvallende computerkennis kan het systeem aan de praat krijgen. Een groot voordeel is dat de gebruiker zelf op simpele manier schijven kan scannen. Die zijn dan ook direct zichtbaar in de graphical user interfaces en afspeelbaar. Veel andere mediaserver-oplossingen maken dat er eerst ‘one-by-one’ schijven moeten worden gescanned. Vaak dient de consument dit buiten de deur te laten doen voor een bepaald tarief. Wie een mediaserver bouwt met een voor een muziekliefhebber of filmliefhebber gemiddelde schijfcollectie van pakweg 20.000 - 30.000 stuks, is voor een euro inscantarief een pittig bedrag kwijt. Daarvan kun je meerdere Kaleidescape-systemen kopen. Om de businesscase verder uit te breiden, moet worden aangegeven dat het systeem fully scalable is. Voor iemand met een bescheiden hoeveelheid content werkt het gewoon als simpele streamingserver in dezelfde ruimte. Maar met Kaleidescape zijn ook grote implementaties te doen. Meerdere vaults en servers naar players in tientallen ruimten met bijbehorende hoeveelheden storage voor de content. In theorie is het aantal zones oneindig waarbij momenteel het grootste geēmplementeerde systeem 255 zones telt. Andere USP’s zijn de beschikbare film- en muziekdatabase, support voor controlesystemen van Creston, AMX en anderen, de proactieve monitoring op afstand en het gegeven dat het hier een HD-systeem betreft. Sit back and relax!

www.avod.nl

EDITORS' CHOICE