NIEUWS

Accessoires


Ulco Schuurmans | 07 september 2014

Kaal, dat wil zeggen zonder aanvullende accessoires, functioneren de iPhone en iPad maar matig als videocamera. Lastig om vast te houden, het beeld & bedieningsscherm is niet goed zichtbaar, alleen elektronisch kunnen zoomen en matig geluid vormen de belangrijkste bronnen van ergernis. Als eerste nuttig accessoire: de lichtkap. Het beoordelen van het videoschermpje bij veel invallend licht kan lastig zijn. Het beeld wordt vager, contrasten minder, kleuren zijn slecht te zien en er kunnen weerspiegelingen optreden. Het bevestigen van een zwart lichtkapje om het scherm verbetert de situatie dan aanmerkelijk. Zo’n lichtkapje kun je zelf maken van zwarte zelfklevende stroken of kopen. Helemaal handig is een soort zoekerschacht al of niet voorzien van een vergrotend oculair voor een nauwkeurige beoordeling van de scherpstelling.

Het tweede nuttige accessoire is het voorzetobjectief, vast of zoom. Bijvoorbeeld van Rollei. Bij het elektronisch inzoomen met het schuifje wordt een kleiner deel van de opnamechip in de iPhone of iPad gebruikt voor de video-opname. In feite maakt u gewoon een beelduitsnede uit een groter geheel. Het nadeel van deze methode is dat er minder pixels voor het uiteindelijk te schieten videobeeld beschikbaar zijn. De pixels, en daarmee het oplossend vermogen, buiten beeld worden niet meegenomen. Daardoor kan de kwaliteit van de video-opname zichtbaar achteruit lopen! Bij het optisch inzoomen wordt gebruik gemaakt van een voorzetobjectiefje. Dat is een extra lensje dat voor het eigen cameraobjectief van de iPhone of iPad bevestigd wordt. Dan kan met een speciale houder, magnetisch of plakstrip. Er is keuze uit een voorzetobjectiefje met een vast brandpunt of een echte mechanische zoomlens.

Nog meer accessoires
Ondanks de aanwezige beeldstabilisatie is het toch lastig om een iPhone of iPad tijdens het videofilmen geheel stil te houden. Dan komt als derde accessoire het statiefje of de rig te hulp. Bij de statiefjes is er keuze uit handgrepen, borststatieven en statieven op pootjes. Met een draaiende videokop op een driepootstatief maakt u fraaie panoramaopnamen. Gevorderde en professionele videomakers kiezen echter vaak liever voor een multi-inzetbaar hand- of schouderstatiefje ook wel rig genoemd. De rig voorziet in zowel comfortabel vast te houden en instelbare handgrepen als de mogelijkheid voor het bevestigingen van accessoires. Zo valt een iPhone of iPad Touch op een rig professioneel aan te kleden met een microfoon en/of extra audiorecorder, bevestiging voor een extern (zoom)objectief, videolampje, instelhulpmiddelen en zelfs een grotere externe display. Completer kan bijna niet.

Nu zijn meteen al de twee hier als laatst genoemde nuttige accessoires ter sprake gekomen. Een externe opsteek of draadloze microfoon verbetert de geluidskwaliteit aanzienlijk. Waar het geluid bij interviews, muziekevenementen, toneel of origineel achtergrondsound een cruciale rol speelt wordt het aansluiten van een externe microfoon aanbevolen. Daarvan zijn er verschillende typen met bijpassend interface voor de aansluiting te koop. 

Een alternatief vormt het aansluiten op een mixer of mengpaneel of de zaalinstallatie van een evenement. In een aantal gevallen valt met deze voorziening ook de sterkte van het geluid (volume) handmatig bij te regelen.

De videolamp
Tot slot de videolamp. Te weinig licht veroorzaakt bij video vale kleuren en beeldruis. En dat is verre van mooi. Gelukkig krijgen de opeenvolgende generaties Apple-camera’s steeds meer lichtsterke objectieven en beeldsensoren (opnamechips). Beoordeel echter altijd van te voren het beeld of dit niet te grijs, vaal of met stippeltjes gevuld is. In dat geval is extra licht nodig.

De beste oplossing bij te weinig licht is en blijft een videolampje. Bij voorkeur een LED-type dat weinig stroom verbruikt en niet heet wordt. Achter het flitsknopje van de iPhone schuilt ook een kleine continu brandende videolamp. Tik op de knop met het flitssymbooltje met daarnaast de tekst uit. En kies vervolgens de positie aan. U heeft nu de beschikking over een klein videolampje dat tot op maximaal 2 tot 3 meter voldoende uitlicht.

Hartstikke leuk
Het videofilmen met de iPhone en iPad is gewoon hartstikke leuk. Je kunt er verrassend veel mee. 

EDITORS' CHOICE