"/>
 

NIEUWS

Tafels


Ulco Schuurmans | 04 oktober 2014

Microsoft en Samsung behoren tot de pioniers van de touchscreentafel. Het blad van een dergelijke tafel is een complete LCD- of andere display. De daarop geprojecteerde objecten zijn met de hand te pakken, te verschuiven, doorzoeken en te activeren. In de tafel zelf schuilt een complete krachtige computer. Deze tafelcombinaties zijn heel geschikt voor productpromotie, games, oefeningen (simulaties) en voorlichting. Ook tafelsporten kunnen er naar vertaald worden.
Als voorbeeld de Samsung SUR40 Surface Experience Dit is de nieuwste generatie van Microsoft Surface ervaring met PixelSense technologie. De PixelSense-techniek geeft LCD-schermen het vermogen om te zien zonder het gebruik van ingebouwde camera's. Er zijn meer dan 50 individuele touchpunten tegelijkertijd beschikbaar. Daarmee is veel meer mogelijk dan alleen aanraak-sturen. Gebruikers kunnen met deze tafel objecten delen, samenwerken en verkennen. Het grote dunne scherm herkent vingers, handen en andere op het scherm geplaatste voorwerpen. Samen of met zijn allen werken aan een touchscreen was tot op heden niet mogelijk. Nu loopt het als een speer.


Hoe groter, hoe sterker in touch
Tot voor kort waren touchscreens relatief aan de kleine kant. Het betrof immers maar smart aanraakpads voor de notebook, een gameschermpje of bedieningsconsole? De vraag naar grotere touchscreens voor digital signage en het onderwijs bracht echter een ware displayrevolutie te weeg.
Voor het winkelend publiek grote aantrekkelijke displays voor het bekijken, selecteren en kopen van producten. Interactive touch, feel en sell dus. Lijkt wel een soort 'Minority Report' productscreen voor de klant. Ook in huis toe te passen als 2D of 3D lekker groot bedieningsconsole. Pak de stofzuiger uit de kast, zet deze op de virtueel weergegeven vloer en start het juiste schoonmaakprogramma.
Het white board of elektronische schoolbord is populair doch kent een aantal beperkingen. De projectie is niet altijd even helder en het bedienen, schrijven of tekenen vereiste de nodige handigheid en ervaring. Als smart touchscreen is het digitale schoolbord een stuk gebruiksvriendelijker en meer ergonomisch. Directe beeldweergave en met tal van voorwerpen probleemloos aan te raken. Sharp toonde onlangs als een interactief touch display van 80 inch
(= 203 cm). Natuurlijk in Full HD met 1920 x 1080 pixels. Het IR gesture interface herkent bewegingen van twee vingers. Daarmee valt onder andere een actie te kiezen, te scrollen en te zoomen.


Het touchscreen raam
Een raam als touchscreen? Waarom ook niet. Een venster (naar buiten) en display ineen biedt als combinatie een aantal interessante mogelijkheden. Het raam is gewoon om door heen te kijken te gebruiken. Desgewenst kunnen er digitale lamellen, jaloezie‘n of gordijnen voor geplaatst worden.
De display zelf gebruikt ambient light voor de verlichting voor overdag. In het donker wordt de achtergrond traditioneel zwart. Behalve tekst, beeld en fotoŐs en muziek kunnen er ook Twitter berichten, kaarten en mappen op afgebeeld worden.
Samsung beet bij het touchscreen-raam de spits af. Het venster heet Samsung Transparant Smart Window. In het smarthome bespaart een smart touch- screen raam op ruimte aan de muur en is ook zuinig met energie. Indien de prijzen dalen straks overal beschikbaar.

Heel geschikt
Het slimme touchscreen heeft al vandaag en de nabije toekomst. Het reageren op gebaren van vingers of het lichaam voegt daar een krachtige interactieve dimensie aan toe. De grote afmetingen doen het contact nog realistischer beleven. Hetzelfde geldt voor de natuurlijke en intu•tieve sensatie van het tegelijk kunnen zien en voelen. Heel geschikt voor in het smart home, office of augmented reality games. De volgende stap wordt het toevoegen van gesproken opdrachten.

EDITORS' CHOICE