REVIEWAyon Audio

Luisteren

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
René van Es | 29 oktober 2014 | Ayon Audio

Na dit lange verhaal is het tijd om te beschrijven hoe de Ayon Audio GyrFalcon luidsprekers presteren in mijn ruimte. Want alle techniek is slechts een middel om muziek weer te geven, zodat er van genoten kan worden. De zegeningen van streaming audio geven mij de beschikking over een 24bit/192kHz-opname van het Scottish Chamber Orchestra dat werken van W.A. Mozart uitvoert. De Ayon Audio GyrFalcon zet in mijn akoestiek het orkest op de lijn waar ook mijn installatie staat. Breed neergezet tot een halve meter buiten de luidsprekers, die zelf nèt niet helemaal uit beeld verdwijnen. Het blijft met de ogen dicht bepaalbaar op welke positie de twee mastodonten staan opgesteld. Het naar voren schuiven van de luidsprekers helpt dat te verbeteren, maar mijn akoestiek en leefruimte werken daarin tegen. De achtermuur valt wel weg, zodat er voldoende diepte in het geluidsbeeld zit. Met deze luidsprekers zit je niet op de voorste rijen van de zaal, maar zo ongeveer op rij 10 of nog wat verder naar achteren. De diverse secties in het orkest (strijkers, bassen, blazers) zijn duidelijk te onderscheiden in de opname, hetgeen te danken is aan de zeer schone en strakke weergave. De GyrFalcon is een uitermate transparante luidspreker, die snel reageert op impulsen en een heel lage eigen vervorming heeft. Ik mis wat kleine geluidjes in de detailweergave, die ik normaliter wel kan waarnemen met mijn eigen luidsprekers, die in dezelfde prijsklasse vallen. Terugkijkend op wat hier de laatste tijd aan luidsprekers heeft gestaan, valt de Ayon in dat opzicht niet uit de toon en kan individueel bijvoorbeeld trots zijn op zijn (of haar) vlakke frequentiecurve die behouden blijft in mijn luisterruimte.
Met de muziek die ik tot nu toe in veel verschillende genres draaide, is mij vooral de naadloze overgang opgevallen tussen de tweeter, de middentoner en de basunits. Daarbij laat de tweeter geen neiging tot scherpte zien. Het middengebied is op een fijne manier enigszins bevoordeeld ten opzichte van de basweergave, zodat het gros van de stemmen en instrumenten profiteert van de hoge kwaliteit van de middentoonweergever. Dat laat zich goed beluisteren op een demo-cd van Dali luidsprekers. De eerste track is van John Campbell die ‘Down In The Hole’ zingt. Hij heeft een diepe, krakende stem die op de Ayon wel wat borstkas mist, waar mijn akoestiek en de opstelling uiteraard mede een rol in spelen. Het komt de verstaanbaarheid zeker ten goede en de Ayon geeft de karakteristieke eigenschappen van de stem alle ruimte. Een groot voordeel van het strakke laag is, dat ik behoorlijk luid kan spelen zonder dat de buren last krijgen van een dreunende bas. Terwijl er wel degelijk lage tonen door de ruimte stromen. Want diep gaan de Ayon’s wel, je moet alleen geen orkaankracht uit die hoek verwachten. De plaatsing is wederom uitstekend en door het vermogen van de luidsprekers om transparant te blijven, loopt de weergave nergens dicht. Toon voor toon is hoorbaar en alles dat onder de noemer percussie valt, spat van de keramische conussen af. Een paar tracks verder kom ik uit op een live-opname van Jocelyn B. Smith met de titel ‘When I Need You’. Het piano-intro laat veel van de snaren horen, minder van het klankboord, wat u na mijn eerdere opmerkingen niet vreemd in de oren zal klinken. Jocelyn wordt op een bijzonder fraaie manier in de ruimte geprojecteerd, zodanig dat inderdaad sterke live-gevoelens worden opgeroepen. Pal vóór de band vinden we de dame, een band waarin weer het slagwerk een speciale voorkeursbehandeling lijkt te krijgen. Gortdroge drums, bol van de energie, snel en dynamisch. Een tweede stem wordt ook echt op een tweede plaats neergezet. Op een stevig volume spelend waan je je al snel tussen het publiek.


Geen twijfel
Die helderheid en transparantie met het strakke maar ingetogen laag heeft ook zijn nadelen. Een paar oudere cd’s, waaronder ‘The Other Side Of The Mirror’ van Stevie Nicks, zijn eigenlijk niet te draaien. De slechte opname wreekt zich en het lijkt eerder op een transistorradio dan op een hifi-systeem. Het is goed om te beseffen, dat in de studio werd geslapen en niet door de makers van Ayon Audio. De luidspreker en de keten daarachter zijn té goed voor de bagger die wordt aangeboden. Daarmee hoeven oude opnames niet generiek van de harde schijf gewist te worden, want Sting met zijn album ‘Nothing Like The Sun’ is wel heel fijn om te beluisteren. Met een optimaal verstaanbare Sting via de GyrFalcon middentoonweergevers. Of een mooi werk van Stina Nordenstam uit 1994, waar haar haast kinderlijke stem zacht en voorzichtig de nummers van ‘And She Closed Her Eyes’ zingt. Met heel soms alleen maar zachte geluidjes als begeleiding, soms wat lichte drums, bas of saxofoon, af en toe een tweede stem of achtergrondkoor. De vaak zware bas die het werk uit de noordelijke landen met regelmaat kenmerkt, vindt zijn weg op een meer bescheiden en passende manier via de zes woofers en de basflexpoort van de Ayons. Ik kan mij veel mensen voorstellen die hier heel gelukkig van worden, zeker in akoestisch lastige ruimtes of gehorige panden. Dat deze recensent niet zelf met ruim 100 kilo aan speakers van hot naar her reist om dat te bewijzen, zult u ondergetekende moeten vergeven. De track ‘Spanish Phases For String & Bass’ profiteert eveneens van deze basweergave, want als Stanley Clarke daar flink tekeer gaat is het juist de behouden definitie die de muziek interessant maakt, waardoor te horen is wat Clarke met zijn vingers doet, in plaats van alleen maar te verzwelgen in dreunende golven laag waarmee speakers te vermoorden zijn. Een waardige afsluiting lijkt mij op zijn plaats en in Keith Jarrett die ‘Time After Time’ speelt kan ik mij wel vinden. Subtiel slagwerk rechts, geplukte bas links, piano op de centrale plaats van het podium, zodanig dat Keith het aanwezige publiek inkijkt. Het publiek laat met regelmaat een klaterend applaus horen voor het trio. Over het feit dat de snelheid en transparantie van de GyrFalcon met dit soort jazzmuziek de luisteraars overtuigen, mag geen twijfel bestaan.


Conclusie
Luidsprekers beoordelen blijft een lastig gegeven, zowel voor de recensent als voor de lezer die waarschijnlijk in heel andere akoestische omstandigheden zal leven. Een ingeroepen paar extra oren deelde de Ayon-weergave in bij merken als Marten, Avalon en Lumen White, geen sinecure wanneer je als merk daarmee wordt vergeleken, alleen verlangen zijn en mijn oren in mijn akoestische omstandigheden een basweergave die wat meer druk kan leveren. Daarbij kan worden aangetekend, dat de kwaliteit die past bij het prijsniveau van de GyrFalcon, op alle andere gebieden zonder probleem nadrukkelijk aanwezig is. Denk aan het ongelofelijk strakke laag waartoe de weergevers in staat zijn, het transparante hoog dat nimmer uit de bocht vloog en de open weergave van het middengebied dat zoveel van de opnamekwaliteit prijsgeeft. Tel daarbij op de afwerking, het ontwerp van de behuizing met zijn specifieke akoestische eigenschappen, die gericht zijn op behoud van microdetails, en tenslotte de reputatie van de dure Accuton units. Dat geheel maakt dat u de Ayon zeker moet gaan beluisteren als u in deze prijsklasse gaat zoeken naar nieuwe weergevers. Zou ik de Ayon aan muzieksoorten moeten knopen, dan komt met name klassieke muziek naar voren en zeker jazz in kleine bezettingen. Voor stemmen mag de GyrFalcon eveneens langskomen. Bij een keuze voor een GyrFalcon moet een weloverwogen keuze voor de versterker meegenomen worden. De veelal lichte toon van Hypex klasse D-achtigen zie ik liever niet aan deze luidsprekers. Meer heil zie ik weggelegd voor buizenversterkers van Ayon of andere merken, met als bezetting EL34 of KT-120 buizen, maar ook zware klasse A bakken en de in het algemeen wat donkerder klinkende Engelse versterkers. Gezien het gunstig hoge rendement van het systeem hoeft u over het vermogen niet in te zitten, mijn 2 x 50 Watt is al ruim voldoende. Hoewel elke luidspreker altijd een zeer individuele keuze blijft, al was het maar vanwege de akoestiek waarin hij gaat werken, zijn er altijd aanraders te vinden. De Ayon GyrFalcon behoort tot die categorie vanwege zijn ingebouwde eigenschappen en snelle, droge, vervormingsvrije weergave.

Prijs
Ayon GyrFalcon in hoogglans maple+piano of tineo+piano € 14.800 per paar
Zwart of wit pianolak 25% meerprijs

www.hollandlink.nl
Tel: 0113-342290

EDITORS' CHOICE