NIEUWS

Sony HDR-PJ650VE


Ulco Schuurmans | 23 november 2014


De formule voor de Sony HDR-PJ650VE camcorder is Full HD 50P, ingebouwde beamer om het opgenomen beeld ter plekke te kunnen projecteren, het makkelijk videoclips delen (online en WiFi), veel bewegingsvrijheid & ergonomie, GPS-markering en een flinke groothoek aan boord. Kortom een compleet pakket in één compact camcorderhuis. Sony legt de nadruk op beeldstabilisatie. De meeste filmers zijn voortdurend in beweging en met 12 maal zoom is zonder statief een hoogwaardige beeldstabilisator gewoon een must. Bij de Balanced Optical SteadyShot (BOS) zweven de lens en de sensor binnen de camcorder, zodat het beeld stabiel blijft. Sony claimt een tot 13 maal betere beeldstabilisatie als bij conventionele OIS-systemen.
Het groothoekbereik van de 12 maal optische (20 maal verbetert tot 160 maal digitale) zoom bedraagt 26,8 mm. Daarmee legt u ook kleine ruimten en grotere gebouwen in hun geheel vast. De 1./4 inch Exmor R CMOS-sensor is doorsnee lichtsterk voor camcorders in deze klasse. De BIONZ-processor bewerkt de beelden kwalitatief gezien goed na. Bij niet al te gekke lichtsituaties zien de beelden er scherp, contrastrijk, natuurlijk van kleur en ruisvrij uit. En 50P bevriest de sport- en actieshots in hoge kwaliteit. Op de 7,5 inch display met touchscreenfunctie valt het op te nemen videobeeld onder normale omstandigheden goed te zien.


De beeldinstellingen verlopen grotendeels automatisch. Aanwezig zijn wel een tegenlichtcorrectie, gezichts & smile-herkenning, regelbare witbalans en een behoorlijk aantal voorgeprogrammeerde opnamesituaties (scènes). Bij die scènes zitten interessante onderwerpen zoals Auto/Schemering/Schemerportret (alleen fotomodus)/Zonsopgang en zonsondergang/Vuurwerk/Landschap/Portret/Spotlight/Strand en Sneeuw.
Het geluid in Dolby Digital 5.1 kanaals klinkt redelijk tot goed. De microfoon zoomt mee. Er zijn aansluitingen voor een externe microfoon en hoofdtelefoon.
Zoals gezegd bij de Sony HDR-PJ650VE veel aandacht voor de uitvoer en delen van de opgenomen vakantieclips. Naast de beamer (bruikbaar tot tussen de 1-2 meter grootte van het projectieoppervlak) is er ook mini-HDMI-uit beschikbaar. Met behulp van een additionele WiFi-adapter zendt u de filmpjes naar de smartphone en tablet. Handig zijn verder de ingebouwde videolamp, flitser en 32GB Flash-geheugen.


Panasonic HC-X920
Bij Panasonic bestaat deze camcorder voor de veeleisende hobbyist uit hoogwaardige Leitz Dicomar f 1.5  twaalfmaal optische zoomlens met 29,8 mm groothoek, maar liefst een drie x 1/2.3 inch MOS BSI-sensor, een hoogwaardige beeldstabilisatie over 5 assen, opname in AVCHD 50P, ingebouwde WiFi met live HD upstream upload en handmatige functies voor scherpstelling, sluitertijd, diafragma en witbalans. De HC-X920 streeft naar (semi-)professionaliteit bij zowel het HD beeld als 5.1 Surround Sound met intelligente geluidszoom. Deze Panasonic biedt het grootste aantal verschillende opnameformaten voor video van alle hier besproken camcordermodellen. Om precies te zijn:
1080/50p (28Mbps / VBR), (1920 x 1080) / PH (24Mbps / VBR), (1920 x 1080) / HA (17Mbps / VBR), (1920 x 1080) / HG (13Mbps / VBR), (1920 x 1080) / HE (5Mbps / VBR), (1920 x 1080) / iFrame (28Mbps / VBR), (960 x 540) / AVCHD 3D (28Mbps / VBR), (1920 x 1080) / SbS (17Mbps / VBR), (1920 x 1080). Daar zit altijd wel een geschikt formaat voor de montage, delen of op dvd/Blu-ray zetten bij.

Over de optische kwaliteit van de Leitz-optiek, de beeldstabilisator HYBRID O.I.S.+ met Active Mode, O.I.S. Lock plusLevel Shot Functie en ruisreductie eigenlijk niets dan goeds. Ook bij wat minder licht staat deze camcorder zijn mannetje. De Panasonic HX-X920 heeft echter nog meer interessante troeven in huis. Een 8,8 inch scherm met touchscreenfunctie en meer dan 1.000.000 beeldpunten geeft de filmer de volledige controle. Via een remote is tevens besturing op afstand van start/stop, beeldinstellingen en het geluid mogelijk. Er zijn aansluitingen voor HDMI-uit, een externe microfoon en een hoofdtelefoon aanwezig. Het geluid klinkt goed. Naar keuze gaat de video-opname geheel intelligent automatisch, aan de hand van voorgeprogrammeerde scènes of (deels) handmatig. Het delen van de vakantieherinneringen is relatief luxe. U kunt ze zelfs van te voren per e-mail aankondigen en live uitzendingen vanaf de vakantieplek verzorgen. (Denk wel even aan de upload-kosten!). En bent u ongerust over hoe het thuis gaat dan valt via home monitoring het thuisfront op afstand met deze camera en gekoppelde smartphone in de gaten te houden. De camera corrigeert automatisch gekantelde beelden.
De vormgeving is lekker compact, redelijk solide en ergonomisch. Met filmen in de iA-modus hoeft u alleen nog maar aan de beeldcompositie te denken. Verder noemen wij nog de mogelijkheid tot 3D-weergave op het touchscreen, een goede elektronische zoeker, een ingebouwde elektronenflitser, diverse leuke effecten plus time laps,  Foto’s/still-beelden op 20,4 Mps behoren tot de hoogste resolutie in deze klasse.


JVC GC-PX100
Weer eens een geheel ander model camcorder met professionele allures is de Full HD 50P op maximaal 26 Megabits per seconde dataoverdracht JVC GC-PX100. De body heeft een uitgekiende uitstraling van professionaliteit. Het heeft allemaal veel weg van een spiegelreflex die is omgetoverd in een modern camcorderdesign met krachtig zoomobjectief, externe microfoon en flinke display en zoeker. Tevens ideaal voor de liefhebber van actie. De JVC GC-PX100 kan tot 600 beelden per seconde vastleggen.
De 10 maal optische zoom heeft een indrukwekkende lichtsterkte van f 1.2! Dat vindt je toch niet vaak en komt bij de lichtzwakkere situaties en highspeed-opnamen prima van pas. Draadloos past eveneens in de veelzijdige tuin van JVC-eigenschappen. Delen, besturen per tabletcomputer of smartphone en netwerken gaat deze camcorder goed af. En op een tablet zijn met behulp van een app meerdere clips naast elkaar af te spelen. Tot de draadloze functies behoren verder Index Markering voor Best Play, Sports Scoring, Live Streaming via USTREAM, Live Monitoring met Remote Recording / Snapshot Control, One Touch Auto Backup naar PC (HD compatible), Home Detection Monitoring (Auto Photo E-mail), Video E-mail, en Geotagging (GPS-functie). JVC biedt in deze verscheidene apps voor allerlei draadloze en specifieke sportfuncties.
De sensor is een 1/2.3 inch backlighted CMOS-type. Het groothoekbereik bedraagt 29,4 mm. De optische beeldstabilisator (standaard en advanced modus) werkt vrijwel vlekkeloos. Wie 10 maal zoom te weinig vindt kan verder gaan met 16 maal dynamisch zoombereik of tot 200 maal digitale zoom (in zoverre dat nut heeft). Bij matig tot slecht licht mogen de met de JVC GC-PX100 geschoten beelden best gezien worden. Intelligent automatisch laten instellen geeft voor meer dan 95 procent de juiste beeldresultaten. Handmatig instelbaar zijn sluitertijden, diafragma, focus en witbalans. Er zijn voorgeprogrammeerde scènes voor onder andere portret, sport, sneeuw, spotlight en nacht. De Falconbrid engine processor zorgt voor een goede scherpte, sterke kleuren en een aangenaam contrast. Gezichten, glimlachen en huisdieren herkent de camcorder vanzelf. Het 3 inch touchscreen met automatische LCD-achtergrondverlichting is voldoende helder voor gebruik buitenshuis. Er is een HDMI-uit aan boord. Er zijn een aansluiting voor een hoofdtelefoon en een ingebouwde videolamp beschikbaar.
Het geluid is, zeker opgenomen met een externe microfoon, lang niet slecht. Er is een zoomfunctie voor audio. De videoformaten zijn naast voor Windows montage pakketten compatibel met Apple iMovie en Final Cut Pro. De camera is wat groter maar ligt verder lekker in de hand en de bedieningsknoppen en -ringen zijn goed te bereiken.


Dus?
Voor elk wat wils is er een prima camcorder in de top der middenklasse met hoogwaardige specificaties verkrijgbaar, Het is maar waar u de nadruk op legt. Op beeld, geluid, draadloos delen, zoom- en/of groothoekbereik, instelgemak of het weergeven van de gemaakte videoclips.
 

EDITORS' CHOICE