NIEUWS

Interne of externe camera?


Ulco Schuurmans | 25 november 2014

De goedkoopste oplossing is veelal een helikopter of drone met een eigen ingebouwde camera. Daarbij valt nog onderscheid te maken in front- en grondcamera’s. De frontcamera geeft het beeld waar de uav naar toe vliegt. En de grondcamera neemt het gebied daaronder op. Grondcamera’s zijn dikwijls tevens in gebruik voor de navigatie. De interne camera’s zijn afgestemd op de aard van de drone of helikopter. Helaas bieden de camera’s vaak slechts beperkte mogelijkheden. Meer dan een groothoekobjectief en een start/stopfunctie op afstand zitten er niet in.

Bij een externe camera die u aan de uav bevestigt zijn er meer keuzemogelijkheden. Ook hierbij zal het vaak om automatische opnamen met alleen (draadloos starten) en stoppen gaan. In de betere actioncamera zit echter wel een redelijke belichtingsautomatiek met snellere sluitertijden. Camera’s die geheel op afstand te bedienen zijn, kosten een stevige duit. De voorkeur gaat altijd uit naar een robuuste camera-uitvoering. Er bestaat kans op botsen, crashen of het vliegen door regen en stof. Vervelend als de camera er tijdens het vliegen mee ophoudt.

Beeldkwaliteit
Hierbij zult u waarschijnlijk één of meer veren moeten laten. Het zijn namelijk geen topcamera’s die in de sector beneden de € 1.000,- vliegen. Maar vaak is dat ook niet nodig. Het gaat om de beleving en het speciale type opnamen.
De te bereiken beeldkwaliteit hangt af van:

  • De resolutie van de camera zelf. Video met 720P HD op 30 beelden per seconde moet haalbaar zijn. Goedkope speelgoedmodellen brengen het soms niet verder dan VGA 640 x 480 pixels op 15 fps. En een 0,3 MB camera schiet geen geweldige foto’s;
  • Het vliegpatroon. Rustig en vloeiend. Ga zeker niet te hoog zitten. Op enkele tientallen meters hoogte met een groothoek opnemen pakt al snel te klein uit;
  • Welke instelmogelijkheden de camera  heeft.

Zie verder ook onze eerdere testen van actiecamera’s.

Bereik en opslagkwaliteit
Bij het bereik van de drone of helikopter hebben wij het zowel over de actieradius als de afstand tot de controller. Elektromotoren en een oplaadbare LithiumIon accu houden het samen ergens tussen de 15 en 20 minuten uit. Schaf daarom meteen twee extra accu’s aan. Goed voor een klein uurtje rondvliegen. Hoe ver reikt de zender eigenlijk? Buiten bereik maakt onbestuurbaar. Ook kan een obstakel tussen de zendcontroller en uva de boel verstoren.

Waar laat u de met de drone of multicopter opgenomen videoclips en foto’s? Naar keuze op een (micro-)SD-kaart of live streaming naar tablet, pc of op YouTube. Zorg voor een SD-kaart van 4GB of meer. Zet voor elke vlucht een nieuwe geheugenkaart in.

Wijze van draadloze besturing
U kunt kiezen tussen een aparte draadloze afstandsbesturing en die van een smartphone of iPad. Een aparte controller is geoptimaliseerd voor de desbetreffende uav. Voor de smartphone of tablet is een bijpassende besturings-app nodig. Deze oplossing heeft als voordeel dat de besturing verloopt via de bewegingen die u met de smartphone of iPad maakt. De daarin opgenomen sensoren en gyroskopen plus GPS-functies maken het besturen en navigeren relatief eenvoudig.

Het geluid?
Dat is een lastige. In een aantal gevallen is er helemaal geen geluid omdat een microfoon of interne recorder ontbreekt. Diverse actiecamera’s nemen wel gewoon geluid op. Dat is echter kwalitatief gezien vaak behelpen. En voor foto’s natuurlijk ook niet nodig.
Bij een sterke drone kunt u een compacte fieldrecorder in het frame bij de camera zetten. De kans op het registreren van stoorgeluiden is echter groot. Zet een windfilter en richtmicrofoon (naar beneden) in.

Veiligheid en regels
Gelukkig zijn de eenvoudiger drones en helikopters licht van constructie. Een aantal heeft zelfs dempende botsstrips. Niemand zit er echter op te wachten om door een cameradrone of -heli te worden aangevlogen. Let op de vlieghoogte, obstakels in de buurt en neerstortgevaar. De luchtvaart wet laat vliegen met toestelletjes van onder de 150 kg die tot maximaal 130 km per uur minder dan 120 hoog vliegen voor privégebruik toe. Mogelijk scherpt de regering deze regels nog verder aan. Het opnemen van militaire en andere veiligheidsgevoelen kunt u maar beter laten. Het videofilmen en fotograferen van personen die zich in de openbaarheid bevinden hoeft geen probleem te zijn, als je je aan de juiste regels houdt. Bijvoorbeeld wanneer je afgescheiden terreinen en huizen binnenvliegt. Eerst toestemming vragen voorkomt veel ellende.

Waarvoor geschikt?
Met camera-uav’s kunt u zowel buiten als binnen rondvliegen. Het gaat om het vogelperspectief en leuke shots van bovenaf. Zo zijn er leuke zelfstandige videofilms of beeldinserts voor andere producties te maken. En een luchtfoto van het eigen huis of buurt is ook nooit weg.

Geschikte onderwerpen zijn onder andere festivals, muziek/theateruitvoeringen, sportwedstrijden, kermissen en evenementen. Ook een impressie via een rondvlucht en documentaires doen het goed. Een aparte tak voor met name drones vormt gaming en augmented reality. Het rondvliegen in een spelwereld of realistische stimulatie met live videobeeld.

Uitdagend
Drones, multicopters en andere uav’s vormen een nieuw uitdagend video- en fotoveld. Bekijk het ook eens van boven en als rondvlucht. U kunt al voor enkele tientjes eens experimenteren maar het ware videowerk en goede kwaliteit luchtfoto’s vergen een wat steviger investering. Let verder altijd op gevaar voor anderen, de privacy regels en de kans op het in een boom vliegen of neerstorten.

EDITORS' CHOICE