NIEUWS

Klein van omvang, maar een werkelijk groots beeld


Ulco Schuurmans | 27 november 2014

Bovenop de camera vindt u de rode recordknop en de afspeel- plus sneltoetsen voor/achterwaarts. De bediening is ergonomisch en intuïtief goed voor een dergelijk kleine camerabody. Er zijn diverse aansluitingsmogelijkheden. Zowel in de boven- als onderplaat zit een ¼ inch schroefdraad voor het bevestigen van een statief en/of accessoires. Aan de linkerzijde vindt u de connectoren mini-HDMI, 3,5 mm microfoon (stereo), idem hoofdtelefoon, een 2,5 mm voor Lanc remote (afstandsbediening) en 12-20V externe voeding.
Het batterijcompartiment zit zoals gebruikelijk in de handgreep en valt te openen door een klepje aan de onderzijde. De verwisselbare LithiumIon-accu is van het Nikon EN-EL20-type. De gebruiksduur ligt in de praktijk op dik 1 uur (75 minuten). Het opladen vindt in de camera zelf plaats. U kunt een extra accu en een optionele lader aanschaffen.
De BlackMagic Pocket Cinema Camera is teven een snelle SDXC/HC-recorder. Deze geheugenkaarten van highspeed klasse 10 en hoger zijn er inmiddels al in de opslagcapaciteiten 64 en 128 GB. Daar gaat in de praktijk meer dan voldoende op. Naar keuze is het bestandsformaat te configureren als exFAT en HFS+ voor Windows en Apple.

Verwisselbare objectieven
Een uiterst aantrekkelijke specificatie van deze camcorder is het kunnen verwisselen van de objectieven. In de eerste instantie gaat BlackMagic Design daarbij uit van de Micro Four Thirds (MFT)-bajonet. Daar zijn tal van foto/video-objectieven in verkrijgbaar van onder andere Panasonic, Olympus en Zeiss. Optioneel zijn er onder meer adapters leverbaar voor PL, Cineobjectieven en Canon. Vraag van te voren even na of ook uw objectieven op deze body passen!
Let er altijd op welke automatische en handmatige functies er per objectief- en adaptertype wel of niet werken. De optische beeldstabilisatie (OIS) dient uit het objectief zelf te komen.

Perfecte beelden
De BlackMagic Pocket Camera heeft een voor deze klasse ongekend groot dynamisch bereik van 13 diafragmastoppen. In feite moet u dit zien als de bandbreedte voor de belichting en detailweergave. Hoe groter het dynamisch bereik des te meer belichtings & contrastverschillen en beelddetails in hoge lichten en donkere partijen de camera kan weergeven.
Na het digitaal vastleggen als ruwe (RAW) nog niet bewerkte videobestanden kan de videofilmer de beelden nog verder nabewerken op helderheid, contrast, kleur en daarmee ook de detailweergave. BlackMagic levert daartoe standaard de DaVinci Resolve Light kleurensoftware mee. Het is even experimenteren en oefenen maar dan komen er ook echt perfecte beelden uit.
Het gebruik van een zogenaamde open bestandsstructuur voor de opslag van videobestanden maakt deze files rechtstreeks toegankelijk voor sofwarepakketten die monteren en de beelden nabewerken. Er is keuze uit 12-bit lossless compressed CinemaDNG en Apple 10-bit ProRes 422 (HQ) files. In de hoge ProRes 422 resolutie past circa 50 minuten aan video op een 64 GB-kaart.

Verder aankleden
Met alleen een BlackMagic Pocket Camera-body is de videofilmer er nog niet. Minimaal heeft u een geschikt foto/video-objectief nodig. Hoewel de ingebouwde stereomicrofoontjes best aardig presteren valt een externe opsteekmicrofoon (bijvoorbeeld van RØDE) dringend aan te bevelen. Desgewenst valt er een XLR-adapter of veldaudiorecorder te plaatsen. Er valt met deze zakcamera redelijk uit de hand te filmen. De voorkeur gaat echter uit naar het monteren op een rig of statief. Dat geeft meer rust en betere camerabewegingen of pans. Verder zijn wat extra geheugenkaarten en een reserveaccu nooit weg.

Praktijk en conclusie
BlackMagic Design zet met haar Pocket Cinema Camera de combinatie ‘klein van omvang, maar een werkelijk groots beeld’ neer. Geen enkele andere compacte camcorder doet dit momenteel voor deze prijs na. Ook het geluid is lang niet slecht.
De bediening valt bij dergelijke compacte mogelijkheden niet tegen. Het vergt enige gewenning doch daarna kan de gevorderde gebruiker er bijna alles mee. Wel zult u de camera op de eigen maat en smaak verder dienen aan te kleden. Het zijn hem de accessoires die het hier doen…

Micro Four Thirds-objectieven
Er is een behoorlijk aanbod van geschikte ActiveMTF-objectieven voor de BlackMagic Pocket Cinema Camera. Er is keuze uit zoomobjectieven, vaste brandpunten waaronder extreem tele- en groothoek en zogenaamde primelenses (gemaakt voor een specifiek opnamedoel).
Het even neuzen bij Panasonic levert al een aantal interessante MFT-objectieven op.
Wij noemen in deze:
- De H-FS14140 met een 10 maal zoombereik van 14-140 mm. Met name geschikt als een allrounder voor de meest voorkomende video-onderwerpen. De optische kwaliteit is prima afgestemd op HD. Er is een OIS aan boord en de lichtsterkte varieert van F3.5 tot F5.6.
- De H-HS12035. Een met F2.8 lichtsterkte, compacte bouw en spatwater- plus stofbestendigheid geschikt voor de rondtrekkende en actiefilmer. Het zoombereik dekt met omgerekend 24 - 70 mm de overzichten en close-ups of halftotalen op korte afstand.
- De H-F007014 supergroothoek biedt met 114 graden een geheel nieuw videoperspectief. Dit objectief heeft een lichtsterkte van F4 over het gehele zoombereik van 14-20 mm (kleinbeeld).
- De H-VSO14140 heeft een zoombereik van 28-280mm (kleinbeeld), non stop AF/AE-functie en een Mega OIS aan boord. Met een lichtsterkte van F4-F5.6, 2 ED asferische glaselementen en multicoating bereikt dit objectief een prima HD-kwaliteit.

Prijs
Blackmagic Pocket Cinema Camera body € 785,-
BlackMagic Design, www.blackmagic-design.com
 

EDITORS' CHOICE