NIEUWS

Comfortabele verwarming in huis en auto

Ulco Schuurmans | 22 november 2014

Wat moet een slimme thermostaat kunnen?
Een thermostaatmodule noem je slim als deze over de volgende functies beschikt:
- Het kunnen instellen van persoonlijke voorkeuren.
- Een geïntegreerde lichtsensor heeft. Deze zorgt ervoor dat na 20 tot 30 minuten nadat het licht uit is gedaan de rust-temperatuur wordt geactiveerd. Deze sensor zorgt zo voor een extra energiebesparing van ongeveer 8%.
- Op de thermostaat zit een dagklok. Deze valt zo in te stellen dat hij als complete klokthermostaat kan worden gebruikt.
- Beschikt over aanwezigheidsdetectie. Dit voorkomt onnodig verwarmen. Detecteert of er iemand in huis is of niet, maar reageert niet op huisdieren.
- Verder op afstand online of via een app met de smartphone of tablet te bedienen.

Wat laat de display zien?
Het is verstandig om van te voren even stil te staan bij hetgeen er op de display voor de temperatuurregeling te zien is en in welke kwaliteit dat gebeurt. In het eenvoudigste geval laat de thermostaatdisplay alleen de ingestelde temperatuur zien. Er is echter veel meer mogelijk. Wij noemen het (groene) energiegebruik, de weersverwachting, de herkende persoon/aanwezigen, de tijd, zonsonder/opgang, luchtvochtigheid en de variaties per ruimte en activiteit.
De schermresolutie, kleurstelling en backlight bepalen hoe je onder verschillende omstandigheden de geboden informatie kunt uitlezen. Daar zitten flinke verschillen in. Let verder ook op de grootte van de display en de logica van de menustructuur voor de programmering /instelling. Hetzelfde geldt tevens voor de besturingsapps op de smartphone en tablet. De schermpjes op de slimme telefoon zijn regelmatig aan de kleine kant om alles goed te kunnen zien. Idem het aanraken van de touchscreen-knoppen.

Sensoren
De klimaatsensoren bij domotica, kantoorautomatisering en smart cars meten zowel de temperatuur als luchtvochtigheid. Er is keuze uit in de thermostaat zelf opgenomen sensoren en losse aan het netwerk te koppelen sensoren. Behalve via de kabel kunnen de sensoren hun informatie ook draadloos doorgeven.
Bekende sensoren voor temperatuur en vochtigheid zijn die van Everspring, Aeonlabs, EZMotion, Fibaro, Philio, DS, ZWave en View Topic.
Enkele voorbeelden. Als eerste de ZWave.Me Temperatuur Sensor. Dit model combineert een temperatuursensor met een binaire sensor. Beide sensoren kunnen alleen of samen worden gebruikt. De temperatuur sensor geeft op aanvraag de actuele temperatuur weer. De binaire sensor functie werkt middels twee draden welke aangesloten kunnen worden op een open/dicht contact (bijvoorbeeld een alarmuitgang).
Het tweede 3 in 1 voorbeeld van Philio laat zien dat warmtesensors vaker in combinatie te koop zijn. De Z-Wave 3 in 1 sensor PHI_PSM01 is ontworpen met drie detectiesensoren: Deur-/Raam sensor, een lichtsensor en temperatuur sensor. Deze combinatiesensor voor thuisnetwerken werkt via een afstandsbediening of een andere Z-Wave controller in een Z-Wave -omgeving. Als de sensor een actie waarneemt stuurt deze een signaal naar de Z-Wave-netwerk main controller.
Heel voordelig is de Fibaro temperatuursensor model DS-001. Dit is een digitale thermometer met programmeerbare resolutie van 9-12 bits. Deze Fibaro sensor is geschikt voor het meten van de temperatuur in woningen of kantoren. De nauwkeurigheid is ± 0,5 °C over een bereik van -10 °C tot 85 °C. De DS-001 sensor is erg klein en kan je vrijwel overal plaatsen. De voedingsspanning van 3 V tot 5,5 V wordt direct gevoed via de datalijn.
Een geheel ander gebied betreft de thermokranen voor de badkamer. Meedenkende bad- en douchekranen zijn momenteel in opkomst. Op korte termijn waarschijnlijk ook beschikbaar voor de goedkopere netwerken. Geliefd is tevens de combinatie badkamerthermostaat en ventilatie via sensoren. 
 


EDITORS' CHOICE