NIEUWS

Achteraf corrigeren

Ulco Schuurmans | 14 december 2014

Afwijkingen van de WB kunt u achteraf bij video met het betere montagepakket en bij foto met een fotobewerkingsprogramma bijwerken. De geboden mogelijkheden zijn groot en zien er doorgaans goed tot zeer goed uit. Wonderen zijn echter niet te verrichten. Helemaal blauw zonder enige ander kleur, knalrood en te slecht belicht blijven gewoon een ramp.
Er zijn ruwweg drie methoden voor kleurcorrectie bij de videomontage. De eerste methode is het aanbrengen van een grafisch correctiefilter. Bijvoorbeeld een blauwfilter om het teveel aan oranje/rood-zweem terug te dringen. De software analyseert doorgaans automatisch hoeveel correctie er nodig is. In een aantal gevallen kunt u ook zelf aangeven welk deel echt wit dient te zijn.


Methode twee is via eenvoudige kleurregelaars. Vaak die voor Rood, Blauw en Groen of YMC. Leg deze als grafisch filter over de videoclip in de tijdlijn of storyboard. Trek aan de gekozen kleurregelaar en kijk wat het effect daarvan is.
Correctie met kleurenwielen en het nemen van proefmonster met een pipet uit het videobeeld is als derde methode het meest nauwkeurig. Veelal is het mogelijk om de correctie voor en na in twee naast elkaar gelegen vensters te bekijken. Tevens heel handig als u twee in kleur afwijkende shots achter elkaar wil monteren.

Doe altijd eerst een proefstukje voor de WB-correctie. Anders is het straks lang wachten op het doorrekenen van een resultaat dat wellicht toch tegenvalt. Let er verder op dat ook de belichting correct is alvorens op de WB te gaan corrigeren. Zo nodig het beeld wat helderder of donkerder maken. Bijvoorbeeld via brightness & contrast (= het filter voor de helderheid en het contrast in het videobeeld).

Een klein tabelletje geeft de meest voorkomende waarden:
Situatie Kleurtemperatuur
Strak blauwe lucht, geen wolken 9.000 tot 10.000 K, knal blauw
Schaduw, bij blauwe lucht of sneeuw 7.000 tot 8.000 K, flink blauw
Bewolkte hemel daglicht       6.000 tot 7.000 K, licht te blauw
Standaard dag- en flitslicht 5.500 tot 5.600 K, normale neutrale kleurindruk
Verlichting met koud wit licht (LED, Halogeen)  4.000 tot 5.000 K, vrijwel neutraal licht warmer
Zonsondergang, normale gloeilamp           2.500 tot 3.000 K. oranje-rood
Kaarslicht                                       1.500 tot 2.000 K , knalrood
 


EDITORS' CHOICE