NIEUWS

Smart Villa Wijk bij Duurstede


Rudirick de Jong | 17 januari 2015

Wij hebben ervoor gekozen om het universele Z-wave home control systeem van E-domotica te combineren met een volledige Sonos-configuratie en het Samsung smart TV-platform. De audio in dit huis werkt volledig op Sonos. Zowel in de woonkamer, eetkamer, keuken als tuin. Hierdoor kunnen de bewoners overal in het huis dezelfde muziek afspelen of juist in iedere ruimte onafhankelijk een ander nummer. Tijdens een feest kunnen de gasten een app downloaden en gezamenlijk muziek klaarzetten in de playlist. Uiteraard vindt de bediening plaats via smartphone of tablet. De Smart-TV koppelt  automatisch met de tablet, zodat een film vanuit de keuken ‘mee kan reizen’ naar het terras.

Zoals eerder gezegd is de keuken als uitgangpunt genomen bij dit project. Het zitgedeelte van de keuken heeft een inwandige stereospeakerconfiguratie van KEF; speakers die apart via Sonos aan te sturen zijn. Centraal in de high-end keuken staan, naast de hoogwaardige keukenapparatuur en het zes meter lange RVS aanrechtblad, de Samsung Smart-TV met de Sonos-soundbar en Sub.

In samenwerking met de leveranciers van onder andere de airco en de speciale ‘custom made’ zonwering uit Nieuw-Zeeland hebben wij gekeken hoe wij ook hun producten kunnen automatiseren. Door deze functies te combineren ontstaat een geïntegreerde klimaatbeheersing die het huis automatisch aangenaam op temperatuur houdt. Maar uiteindelijk heeft de bewoner wel altijd volledige controle over alle functies via de tablet en smartphone.

Verlichting
Doordat wij van te voren goed hebben nagedacht hoe we bepaalde schakelingen konden maken, is er ook veel breekwerk bespaard gebleven. Dit komt omdat er gebruik is gemaakt van Z-wave technologie. Hierdoor hadden wij de vrijheid om voor de verlichting schakelaars te plaatsen waar wij dat wilden en deze op iedere gewenste lamp konden instellen. In de woonkamer, eetkamer en in de tuin is de verlichting te bedienen via de smartphone en tablet. Op de iPhone en iPad zijn scenario’s ingesteld, zodat er met één druk op de knop de juiste lichtsfeer opgeroepen kan worden. Zo hoef je niet steeds naar verschillende lichtpunten te lopen om gewenste sfeer te creëren met bijvoorbeeld een dimmer.
Op de overloop, in de hal, de trappengang, het toilet, bij de voordeur en garage hebben wij automatische lichtsensoren geïnstalleerd. Zodra de bewoners binnenkomen, springt direct het licht aan. Daarnaast zijn er ook diverse scènes ingesteld, zoals de afwezigheids- of de vakantiestand. Het huis speelt dan een aanwezigheidssimulatie af wanneer de bewoners niet thuis zijn.

Netwerk
Een andere grote wens van de bewoner was overal een goede, snelle en veilige WiFi-verbinding. Wij hebben op verschillende plekken in het huis WiFi-access points geplaatst. Alle plekken waar er een vaste locatie zit, hebben een vaste IP-aansluiting gekregen. Hierdoor weten we zeker dat alles honderd procent werkt en het netwerk geen last heeft van storingen. De woning ligt in een woonwijk dus de kans op storingen van buren was aanwezig. Nu is die kans verkleind. Uiteraard is het netwerk goed beveiligd en afgeschermd. Via een beveiligde verbinding kunnen de bewoners overal ter wereld inloggen en hun huis op afstand beheren.

Oplevering
Uiteindelijk, als het huis klaar is, krijgt de bewoner een demonstratie van de ElectroStylist. Ieder gezinslid moet van A tot Z begrijpen hoe de elektronica in het huis bediend moet worden en hoe bijvoorbeeld scenario’s zijn aan te passen mocht dit nodig zijn.
Voor ons is dit project een toonbeeld van hoe een ElectroStylist optimaal werkt. In nauwe samenspraak met de ontwerper en echt actief betrokken bij het bouw- of verbouwproces. Als lid van een team dat niet alleen een huis verfraait maar ook het leven van de bewoners verrijkt met nieuwe technologie.

www.electrostyling.nl 
www.facebook.com/electrostyling

EDITORS' CHOICE