NIEUWS

Entertainment

Rudirick de Jong | 24 januari 2015

Het entertainmentsysteem is vaak het meest zichtbare onderdeel in een Smart huis. Dit spreekt ook het meest tot de verbeelding bij veel van onze klanten. In een paar jaar tijd zijn multi-room entertainmentsystemen van complexe en peperdure oplossingen veranderd in eenvoudige en betaalbare pakketten. Met relatief beperkte middelen is het luisteren van muziek overal in huis mogelijk. Ook tv-kijken op elke gewenste plek is inmiddels geen enkel probleem meer.



Op dit moment blijft televisiekijken gedomineerd worden door tv-zenders en hun aanbod aan programma’s op de door hen gekozen tijdstippen. Dat gaat de komende jaren rigoureus veranderen. Het succes van streamingdiensten zoals Netflix, zet het tv-landschap op zijn kop. De kijker kiest eindelijk waar, wanneer, hoe en wat hij of zij het liefst kijkt. Hoe mooi het ook klinkt, die keuzevrijheid heeft een keerzijde. Bij streamingdiensten kun je niet door de zenders zappen. Je moet een programma kiezen, er wordt immers niks uitgezonden, tenzij jij ervoor kiest. Daar wordt overigens wel aan gewerkt, op basis van eerder gekeken afleveringen en enkele voorkeuren bouwen de diensten een soort profiel van de kijker. Op basis van dat profiel wordt een stroom van verschillende programma’s getoond waar doorheen gezapt kan worden.



Besturingssystemen
De komende jaren zullen nog veel meer handige, nuttige en slimme apparaten smart gaan worden. Waar domotica-oplossingen vaak gebruikmaken van eigen besturingssystemen, gebruiken de slimme apparaten van nu standaard besturingssystemen (Apple IOS, Android, Microsoft Windows en verschillende Linux-varianten). Elk met hun eigen mogelijkheden én beperkingen.



Hoewel Android en Linux open source platformen zijn - voor iedereen die zelf wil kunnen programmeren de beste oplossing - komen we wel steeds met het probleem te zitten dat je voor iedere smart oplossing een eigen app moeten hebben. Dit betekent dat wanneer je thuiskomt, je de audio, video, verlichting, verwarming, beveiliging ieder afzonderlijk moet bedienen door steeds van app te switchen. Maar gelukkig gaat hier een einde aan komen. Op WWDC (de ontwikkelaarsconferentie van Apple) introduceerde Apple zijn nieuwe besturingssysteem iOS8. Natuurlijk is dit nog sneller, grafisch nog strakker en is het nu nog beter cross-platform te bedienen. Maar wat volgens ons de wereld van Smart en domotica echt zal veranderen, zijn de volgende twee zaken:
Allereerst ondersteunt Apple vanaf iOS8 de functionaliteit van een app ín een app. Hiermee kun je via een app direct toegang krijgen tot andere apps, zonder dat je moet switchen. Dit levert een geheel nieuwe beleving op waarmee er een soort universele app gebouwd kan worden, die andere apps zou kunnen besturen. Van de universele afstandsbediening naar de universele app-bediening.



Voor ontwikkelaars van slimme apparaten was het altijd een probleem dat het veel geld en tijd kost om ingewikkelde besturingssoftware en gateways te bouwen. Dit zorgt er ook voor dat er veel aanbieders van smart oplossingen over de kop zijn gegaan omdat ze doorontwikkelingen niet konden betalen. Daarom vinden wij de grootste ‘game changer’ dat Apple vanaf iOS8 haar platform ter beschikking stelt aan ontwikkelaars van huisautomatisering. Onze eigen ‘certified’ Apple-ontwikkelaar is nu aan het testen met de bètaversie van iOS8. Zijn eerste indruk is zeer positief. Hij verwacht dat dit de wereld van huisautomatisering volledig zal veranderen. Nu hopen we maar dat de andere besturingssystemen deze weg ook snel zullen inslaan. De komende jaren zullen we hier heel veel van zien. Deze ontwikkeling zal er ongetwijfeld voor zorgen dat huisautomatisering nóg toegankelijker en betaalbaarder wordt. Iets wat wij alleen maar kunnen toejuichen.

www.ElectroStyling.nl


EDITORS' CHOICE