NIEUWS

Waarop te letten bij de bediening?

Ulco Schuurmans | 15 maart 2015

Ligt de camcorder lekker in de hand of tegen de schouder en kan je overal bij de knopjes? Werkt de bediening gevoelsmatig en intuïtief en vooral ook snel? Of moet je steeds op de camera kijken wat je doet. Zijn de menu’s logisch gestructureerd?
Een belangrijke kwestie is die van automatisch en handmatig. Bij het zorgeloos of snel willen videofilmen komt het automatisch instellen van de scherpte, belichting, contrast en het beeldkarakter goed van pas. Is er echter wel voldoende opnametijd dan wil de gevorderde filmer graag met de hand de finesses er uit halen. Selectief scherpstellen op de hand bijvoorbeeld.
De afstandsbediening is een verhaal apart. Er is keuze uit losse remotes en apps voor op de smartphone of tablet. En is de camera voorzien van WiFi voor gebruik in het thuisnetwerk?



Waarop te letten bij de accessoires?
Waarmee valt de camcorder verder uit te breiden. Een krachtiger accu waarmee je langer kunt door blijven filmen bijvoorbeeld. Of een geheugenkaart met een grotere capaciteit en datasnelheid.
Past er een externe microfoon of led-videolampje op? Ook belangrijk zijn het kunnen bevestigen van (effect)filters en voorzetoptiek. Statieven rigs en andere borst- of schoudersteunen zijn van belang voor het stabiel houden van de camera, panorama’s, time laps en macro. Aardig kan een ingebouwde projector zijn. Kun je overal de shots op een witte muur bekijken.



Waarop te letten voor de nabewerking?
Elke camcorder neemt in een bepaald formaat (= het coderen van video en audio) op. De opslag gebeurt op een geheugenkaart, hard disk, tape, schijf of intern camerageheugen. Dan rijzen er meteen twee vragen:
- Hoe krijg je het materiaal weer uit de camera?
- Valt het opnameformaat elders af te spelen en/of te monteren?
Het uit de camcorder krijgen is een kwestie van aansluiten of het medium uitwisselen. Let bij de aansluitingen vooral op HDMI en USB. Gewoon VHS en S-VHS heeft een lagere kwaliteit en FireWire is min of meer uit. Als je het medium uitwisselt is daar een geschikte afspeler of insteek slot op de computer voor nodig. Draadloze (WiFi-) koppeling naar de smart-tv, computer, tablet of smartphone is een andere optie.
Het montageprogramma en -computer moeten uit de voeten kunnen met het opslagformaat. Bijvoorbeeld MPEG of AVCHD. Let tegenwoordig ook op Full HD (2K), Ultra-HD (4K) en 3D. Kan de montagesoftware het opslagformaat lezen? Valt de camera wel op de computer aan te sluiten? En is het montagesysteem krachtig en snel genoeg? Zo niet dan kan dit allemaal voor flink wat teleurstelling en ongemak zorgen! En bij 3D is een speciale videokaart met bijpassende monitor gewenst.



Typen camcorders
Er zijn nogal wat verschillende typen camcorders verkrijgbaar. Wij zetten de belangrijkste categorieën op een rijtje:
- De recht opstaande/handgreep-modellen. Deze gebruik je rechtopstaand vanuit de hand. Doorgaans gaat het hierbij om de wat eenvoudiger snapshot- en (tough) action-camera’s. Voor vakantie, altijd op zak, familie en sport of actie.
- Handpalm-modellen. Zoals de naam al aangeeft past dit type camcorder in één hand. Lekker compact, licht, van redelijk tot goede kwaliteit en vriendelijk geprijsd. De beperkingen zitten hem vaak in de grootte van de sensor, het geluid (geen aansluiting voor een externe microfoon of hoofdtelefoon), weinig extra instelmogelijkheden en het vasthouden (beweegt gauw en kleine knopjes).
- Standaard camcorder. Aanmerkelijk groter van afmetingen, betere beeldschips, lichtsterk goed geluid, dikwijls ook handmatig te bedienen, meer groothoek en een top zoomlens, veel accessoires. Alle veel gebruikte aansluitingen en heel betaalbaar. Wel zwaarder doch ideaal voor de veeleisende hobbyist met een krapper budget. In de duurdere klasse ook met verwisselbaar objectief.
- Camcorder met draagbeugel. Dat zijn de compacte (semi)professionele modellen. Hoogwaardige zoomlens, ook geheel handmatig te bedienen (instellen op maat en smaak), XLR-aansluiting voor externe microfoons, perfect geluid en steeds meer verwisselbare objectieven. De camera voor de geavanceerde videohobbyist.
- Schoudercamera. De klassieke camcorder voor de professional. Komt grotendeels overeen met de draagbeugelcamera echter nu ook voorzien van een comfortabele schoudersteun. Door de grote uitvoering nog ergonomischer te bedienen en vrijwel elke instelmogelijkheid die je zou wensen.
- De box-systeemcamera. Een professioneel camcordersysteem waarbij de ‘bodydoos’ geheel op maat valt uit te breiden met verwisselbare objectieven, viewerschermen, microfoons, audioveldrecorders, Solid State opslagmedia en handgrepen. leverbaar onder andere van Canon, Red Blackmagic, Panasonic en Sony. De box-systeemcamera schiet vaak ook goede foto’s.


EDITORS' CHOICE