NIEUWS

De paniekknop


Ulco Schuurmans | 28 maart 2015

Ook een paniekknop is voor het slimme huis geen onbekende. Dat kan via eentje aan een koord om de hals, als polsband maar ook onder een functie op de smartphone, tablet of wandpanel. Ideaal voor alarmering bij een invaliderende val, hartritmestoornissen, een overval, inbraak of andere nood- of panieksituatie. Verder zijn er draagbare alarmerings- en paniekmelders met ingebouwde locatiefunctie. Deze zijn mede in gebruik voor het melden van overvallen en bedreigingen. De commandocentrale ziet meteen wie van waar meldt en wat er aan de hand is.Slimme sloten met camera
Een videocamera die herkent wie er aan de deur staat is een gewilde toepassing bij het beveiligde slimme huis of kantoorgebouw. De camera voor de toegangscontrole ziet wie er aan de deur staat. Herkenning volgt aan de hand van gezichtsherkenning en lichaamskenmerken. De toegangscontrole signaleert:
- Een geautoriseerde bekende die toegang heeft. De deur ontgrendelt.
- Een onbekende. Het systeem vraagt de bewoner of beveiliging: Wel of geen toegang verlenen?
- Een ongewenst of crimineel persoon. De deur blijft vergrendeld en de politie of beveiliging krijgt een melding.
Behalve mensen herkennen beveiligingssystemen ook huisdieren als deze iets uithalen of in nood verkeren. Een andere cameratoepassing is die van (draadloze) intercom & deurbel. Het belsignaal kent diverse in te stellen tonen en melodietjes. De bewoner kan deze belsignalen overal in het pand, de tuin of garage ontvangen. Met de cameraverbinding actief zie je meteen wie er aan de deur staat. En vervolgens de deur wel of niet openen.
Behalve camera’s zijn er allerlei andere slimme slot- en deursystemen. Wij noemen het gebruik van druppels, sleutelhangers, magneetkaartjes (smartcards), sleutels met ingebouwde chip, polsbandjes, horloge, badges, zendkastjes met drukknop en gemerkte kleding stukken. Er is een onderscheid in contactsystemen (de ID-sleutel er langs halen) en op korte afstand contacten Radio Frequency Identificatie (RFID) of NFC. Het smarthome of office herkent, geeft toegang, registreert de aanwezigheid plus duur van het verblijf en het weer uitchecken. Relatief nieuw is de smartphone met app en NFC als intelligente sleutel. Verder kan je met een intelligent deurslotnetwerk lokaal, sectoren of alles in één ont- of vergrendelen.
De bioscan (biometrie) is ook voor de particuliere en klein zakelijke gebruiker in opkomst. Naast gezichtsherkenning ook de vingerafdruk, de retinascan, stemherkenning en het beoordelen van gestalte en voorkomen.De actuatoren
In het smart security home zijn de uitvoerende apparaten (de actuatoren) IP-camera’s, deursloten, afsluiters, deuren, rolluiken, kranen, ventilatoren, sirenes, zwaailichten, noodverlichting  en blusinstallaties. IP-camera, c.q. een vaste of bestuurbare webcam gekoppeld aan internet, zijn niet duur en bieden een steeds betere beeldkwaliteit. Je kunt ze vrijwel overal opstellen en gemakkelijk koppelen aan het netwerk. De gebruiker schakelt in de commandocentrale tussen de verschillende camera’s met elk een eigen ID-nummer of laat de beelden van meerdere camera’s tegelijk zien. Een camera met bewegingssensor schakelt zichzelf aan en na enige tijd weer uit.
Mechanische actuatoren maken gebruik van schakelrelais en snelle geruisloze (Ultra Silent Drive USD) elektromotoren. Let op een robuuste en voor buiten waterdichte uitvoering. Sirenes en zwaailichten schrikken onverlaten goed af. Zij zijn eenvoudig in het veiligheidsnetwerk om te nemen.
Er zijn verschillende actuatoren die het de criminelen lastig maken. Bijvoorbeeld een mist/rookgenerator die de inbreker of roofovervaller het zicht ontneemt. Of een spuitinstallatie die Security-DNA sprayt of doucht. Het SDNA licht onder UV op en heeft een uniek kenmerk voor waar het is aangebracht.Mogelijkheden voor slimme beveiliging
Waarvoor kan je de smart security allemaal gebruiken? In de praktijk gaat het om:
- Inbraakbeveiliging. Ook interne diefstal.
- Bescherming tegen kortsluiting, lekkages, bevriezing en brand.
- Persoonlijke bewaking en verzorging in het slimme zorghuis.
- Het registreren van ongewenste handelingen. Vandalisme, het huisdier dat weer op de bank ligt, wat doet de oppas of de werkster?
- Geavanceerde babyfoonfunctie.
- Het controleren van de correcte werking van machines, voer- en vaartuigen.
Naar keuze vanuit huis of op afstand via draadloze telefonie, internet en WiFi.Bewaak de kinderen
Een gewilde toepassing is het bewaken van de kinderen. Klassiek is de (draadloze) babyfoon. Daarmee controleert de ouder of babysit het kind in de slaap/kinderkamer vanuit de woonkamer, keuken, eigen slaapkamer of onderweg. Met behulp van IP-camera’s kan je ook de tuin, het speelveldje en de vakantieomgeving (vanuit de caravan, huisje of boot) in de gaten houden. Hebben de kinderen een GPS-zender dan valt meteen ook de exacte positie te bepalen.

EDITORS' CHOICE