NIEUWS

Smart schoonmaken

Rudirick de Jong | 11 april 2015

Bij smart schoonmaken denk je meteen aan robotstofzuigers. Een robotstofzuiger is een zelfstandige stofzuiger die door je huis rijdt en precies weet wat al wel en wat nog niet schoongemaakt is. Als de batterij leeg is, gaat de robot vanzelf terug naar zijn oplaadstation, laadt zijn batterij op en gaat daarna verder met schoonmaken vanaf het punt waar hij gebleven was. Een robotstofzuiger heeft sensoren aan boord waarmee hij je huis scant en zo de weg leert kennen, waardoor hij niet zomaar van de trap valt. Als je een robotstofzuiger aan je thuisnetwerk koppelt, kun je de stofzuiger op afstand bedienen of volgen via je smartphone of tablet. Zo kun je zien hoever je robot al is of waar in huis hij op dat moment bezig is. Daarnaast geeft hij een signaal als bijvoorbeeld de opvangbak vol is of als hij ergens op een obstakel is vastgelopen.



Smart verlichting
Als je bedenkt hoeveel knoppen je per dag indrukt om de juiste lichtsfeer te creëren dan moet dat veel slimmer en efficiënter kunnen. Door het juiste schakelmateriaal achter je lampen te plaatsen, kun je lampen met elkaar verbinden en op afstand bedienen. Handig als je bijvoorbeeld vergeten bent om je lichten uit te doen of als je onverwacht langer van huis bent dan gepland. Verlichting is bepalend voor de sfeer in je huis. Door dit te automatiseren kun je via een app op je telefoon eenvoudig de gewenste sfeer bepalen. Je kunt alle lampen individueel bedienen, maar ook koppelen en gezamenlijk aansturen. Daarnaast kan het systeem tijdens vakanties een aanwezigheidssimulatie draaien, waardoor het lijkt alsof het huis bewoond is. Dat geeft een veilig gevoel.



Smart klimaat
Tot voor kort zaten we vast aan een vaste thermostaat aan de muur waarmee we de temperatuur in ons hele huis konden regelen. Een smart thermostaat is via je thuisnetwerk verbonden met internet. Daardoor is de temperatuur ook op afstand te regelen met bijvoorbeeld je smartphone. Zo kom je nooit meer thuis in een koud huis. Een ander voordeel is dat je bij sommige smart thermostaten voor afzonderlijke ruimtes in je huis de temperatuur kunt regelen en via een verbruiksoverzicht in de gaten houdt hoeveel energie je verbruikt.
Naast smart thermostaten zijn er ook slimme klimaatsystemen die voor een optimale temperatuur in huis zorgen, bijvoorbeeld met voldoende aanvoer van frisse lucht. Die systemen kunnen ook weer goed samenwerken met je raamdecoratie en je zonwering. Met de temperatuur- en lichtsensor wordt het weer buiten in de gaten gehouden en blijft de temperatuur binnen optimaal.



Smart connect
Het mag duidelijk zijn dat alles om ons heen steeds meer connected wordt. Zo worden niet alleen steeds meer apparaten aan internet gekoppeld, maar ook aan elkaar. Al deze apparaten maken gebruik van je thuisnetwerk, wat dus steeds zwaarder belast wordt. Daarom is het van belang dat de basis van je netwerk rust op een goede infrastructuur. De internettoegang moet overal beschikbaar zijn in huis en ook achterin je tuin. Zonder dat je netwerk zo traag wordt dat je niet meer normaal gebruik kunt maken van je computer, telefoon en tablet. De komende jaren zal dit steeds belangrijker worden en daarom is het van belang het goed op orde te hebben. Alleen dan kun je zorgeloos genieten van de onderlinge communicatie tussen je smart apparatuur en internet.



Smart Ready Quickscan
De ElectroStylisten kennen alle ins en outs van nieuwe mogelijkheden en kunnen dit eenvoudig en begrijpelijk uitleggen. Geen moeilijke verhalen over protocollen, kabels en technische eigenschappen. Gewoon een duidelijk verhaal. Met de Smart Ready Quickscan brengt de ElectroStylist jouw wensen in kaart. Je ontvangt van de ElectroStylist een helder rapport, zodat je een volledig overzicht hebt van jouw wensen én de mogelijkheden in jouw huis. Ga voor de Smart Ready Quickscan langs bij de ElectroStylist in de regio, zie: http://electrostyling.nl/electrostylisten/


EDITORS' CHOICE