REVIEWParadigm

Prestige 85F

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Ruud Jonker | 13 mei 2015 | Paradigm

In de luisterruimte staat de Prestige 85F, de middelste vloerstaander uit de serie.  Het is een vier-driver model met 2.5-weg filtering. Er zijn twee woofers en een tweeter. De vierde driver is een bas/midrange. Het voordeel is dat er dan niet gefilterd hoeft te worden in het kritische middengebied. On axis is de response 40Hz tot 20kHz tussen de 2dB-punten, maar Paradigm belooft een lage 29Hz als grensfrequentie. De gevoeligheid van 93dB mag als een feestje worden beschouwd. Dat geeft de mogelijkheid om laagvermogen high-quality versterkers toe te passen. De leverbare kleuren zijn Piano Black en Midnight Cherry (beide hoogglans). In een satin finish is Walnut en Black Walnut leverbaar. De 85F is 101,6 cm hoog en weegt 26kg. De vier metalen voeten met verbrede basis zijn verstelbaar en hebben intrekbare RVS-spikes en rubberpads. De laatste voor houten vloeren. Het aanwezige model heeft de hoogglans Midnight Cherry finish. De drivers tonen aluminium conussen en een alu-rand. Dat is een enigszins gewaagde designkeuze, want metalen randen rondom drivers zijn snel ongelooflijk ordinair en vergelijkbaar met de glimmende dashboardversiering in veel moderne auto’s.Doorgaans ‘not done’ als het aluminium van plastic blijkt te zijn. Maar het is Paradigm gelukt om deze weergevers een zeer chique karakter mee te geven. Vanzelfsprekend kennen de drivers weer verschillende innovaties. De tweeter heeft een PPA (Perforated Phase Aligning) lens. Het is een schijf met gaatjes. Deze blokkeert frequenties die uit fase zijn. De X-PAL midrange en wooferconussen zijn van zuiver aluminium (licht en onvervormbaar). De ART-surround wordt aan de conus gegoten (in plaats van gelijmd). Dat levert 3dB winst op in de output zonder vervormingstoename. De drivers hebben ook de bekende SHOCK-MOUNT- bevestiging aan het front. Dat vermindert resonantie tussen de driver en de baffle. De off-axis performance van de luidspreker is verbeterd. Dat laatste biedt voordelen voor luisterposities buiten de sweet spot. De grille blijft magnetisch kleven. De tijd van de plastic ‘afbreekpennetjes’ lijkt een beetje voorbij. Wel, samengevat zijn alle uitgangspunten veelbelovend. Maar, specificaties zeggen niet alles. De beste en de slechtste luidspreker in de wereld hebben ongeveer gelijke specificaties in de glossy brochure. De luidsprekerspecs die echt de verschillen aangeven,  zult u helaas nooit tegenkomen in folders en op websites.Luisteren
De interactie tussen een versterker en een luidspreker wordt natuurkundig bepaalt door minimaal acht belangrijke mechanismen. Daarvan is afhankelijk of zo’n luidspreker optimaal functioneert, even los van plaatsing en akoestiek. Het is dus een vorm van verkeerd denken om elke luidspreker simpelweg aan te sluiten op dezelfde versterker. Maar dat weet inmiddels elke dealer en elke recensent met voldoende ervaring. Voor de consument thuis betekent de juiste match, dat zo’n luidspreker optimaal presteert met het daaruit resulterende luisterplezier. Sommige luidsprekers zijn dermate kritisch of afwijkend dat er maar enkele versterkers te vinden zijn waarmee het goed gaat.  Maar, voor de Paradigm 85F zijn redelijk wat goede matches te vinden. De pech en misschien ook wel het geluk is, dat de Paradigms opgesteld stonden naast de nieuwe TAD-monitoren. Wil je als vrouw in de buurt van Assepoester (op haar fraaist) staan? Enerzijds zal er wellicht een bescheiden verschil waarneembaar zijn, maar anderzijds kan ook tot uiting komen hoe schoon je al bent in vergelijking met die referentie. Dat gebeurde ook in de luisterruimte. Helaas was Assepoester afwezig, maar de TAD’s schikten zich moeiteloos in die rol.Het zal geen verrassing zijn dat de TAD’s het voortouw namen in absolute prestaties. Wat wel verrassend is, is dat deze Paradigms zich probleemloos staande hielden. Het enige dat waarneembaar is, is dat die TAD’s de verschillende eigenschappen net een paar streepjes verder voeren, maar de Paradigm’s zijn niet op echte fouten en problemen te betrappen. De 85F zet dus een fraaie en volledig vrije stage neer, is uitermate dynamisch en neutraal. Er is geen clustering bij hoge volumes en een fraaie en vlijmscherpe focussering. De tonaliteit wordt hoger in het frequentiebereik marginaal dunner, maar dat valt alleen op bij zeer neutrale solid state versterking van topniveau. Met buizenaansturing zal dat gecompenseerd worden. De sterke eigenschappen binnen deze prijsklasse zijn de sublieme balans en homogeniteit en het zeer fraai gedefinieerde, diepe en strakke laag. Deze Paradigm is ook in staat om een erg realistisch geluidsbeeld te presenteren. ‘Milonga del Angel’ van de cd Berlin (Tango del Sur) staat tastbaar en met een enorm realisme in de luisterruimte. Daarin biedt de 85F dezelfde verpletterende echtheid als de Paradigm SE3, een van de beste weergevers die ze daar in Canada ooit hebben gebouwd.

Conclusie
De Paradigm Prestige 85F komt tegemoet aan de huidige hang naar luxe en is met betrekking tot prestaties geen ‘ja, maar’- luidspreker. Deze weergevers scoren op alle voor de muziek belangrijke eigenschappen en het prestatieniveau kan, afhankelijk van de aansturing, tot grote hoogte worden opgevoerd. De 85F is gelukkig niet zo’n achterhaalde weergever met een laid-back karakter, waar je de detaillering, definitie en dynamiek uit op moet scheppen en is niet op de foute manier up-front. De presentatie is in hoge mate zoals live-uitvoeringen zijn, met een flinke dosis realisme. Dus zeker een luidspreker die een plaats verdient op de wish-list.

Prijs
Paradigm Prestige 85F € 2249,- (Basisversie)
www.lookenlisten.nl

EDITORS' CHOICE