NIEUWS

Niet te ver doordraven

Rob van Mil | 25 juli 2015

Koen vindt dat het ook de taak is van een system integrator om mensen te beschermen tegen het te ver doordraven in techniek in huis. “Iemand die een duurzame woning heeft, wil zo veel mogelijk grafiekjes zien van verbruik en opbrengst van energie. Iemand die alleen het gemak wil van bediening op afstand moet je daar dus niet mee vermoeien. Je kunt wel tien keuze-scenes instellen voor verschillende soorten sfeerverlichting, maar als men het alleen wil gebruiken voor tv-kijken en dineren, moet je geen overdaad aan andere opties creëren die het navigeren in het menu alleen maar lastiger maken. Touchscreens, die raad ik meestal af. Want iedereen heeft wel een iPad en kan daar mee overweg. Voor het geld van een touchscreen kun je vijf iPads aanschaffen en je hebt er minder problemen mee. Er zijn te veel installaties gemaakt die te veel bieden waar een klant weinig aan heeft. Ook ik was in de eerste jaren niet in staat om nee te zeggen tegen een klant. Ik liet me puur leiden door de wensen van de klant. Nu zie ik in dat mensen het uiteindelijk alleen maar prettig vinden dat je hen in bescherming neemt tegen onnodige uitgaven en complexiteit.”

Project van Hevac Controls

Geld besparen
Zodra Koen een onafhankelijk ontwerp en bestek heeft gemaakt, kan de klant daarmee de markt op. Omdat alle artikelen al uitgebreid staan omschreven in het bestek, hoeft de woningeigenaar alleen nog maar op prijs en service te selecteren bij de offertes die hij binnen krijgt. “Het voordeel daarvan is dat je als klant niet eindeloos met verschillende uitvoerders om tafel hoeft om alle wensen keer op keer uit te leggen. Want iedereen ziet daarbij een andere invulling voor ogen, gebaseerd op eigen visies en vertrouwde fabrikanten. Er komen dus uiteenlopende voorstellen uit, waardoor de opdrachtgever appels met peren moet gaan vergelijken en door de bomen het bos niet meer ziet. Nu ligt hun wensenpakket al vast in een bestek en kunnen ze de verschillende offertes goed vergelijken.” Zo valt met het advies van een system integrator altijd geld te besparen. Aanvankelijk bij de kosten voor de uitvoering, maar uiteindelijk ook op energie vanwege de slimme regelingen voor de inzet van bijvoorbeeld verwarming en verlichting.


Links: Inbouw van een iPad met visualisatie en deur. Rechts: intercom door Hevac Controls.

Elektrisch slot met afstandsbediening
In zijn voormalige woning uit 1933 had Koen van alles geautomatiseerd: verlichting, verwarming, zonwering, zelfs de deur opent en sluit automatisch op afstand. “Weet je hoe prettig dat is? Hoe vaak verliezen kinderen hun sleutels en kunnen ze na school niet naar binnen? Of je zus staat voor de deur, maar ben je nog onderweg naar huis? Ik kan dan via de smartphone eenvoudig toegang verlenen tot de woning. Het is mij de investering meer dan waard geweest. Ok, onze oude woning is vooral in het begin een soort proeftuin geweest. Maar ook mijn vriendin zou nu niet meer zonder willen. ’s Avonds vanuit je bed op één knopje drukken en weten dat alles dan ook meteen uitschakelt. Het is echt ideaal.” Onze nieuwe woning, die wij nu aan het bouwen zijn, wordt een prachtig voorbeeld van de slimste woning. De buitendeuren kan ik straks ook via mijn Apple watch bedienen via mijn eigen domoticapakket HC Living.”

Villa met domotica van Hevac Controls

Integratie van Google en Apple
Koen vindt partijen als Google (Nest), Apple en Samsung interessante toetreders van de domotica-markt. “De nieuwe trend in domotica is een solide basisinstallatie op KNX waar je de gadgets van innoverende partijen als Nest en Apple in kunt integreren zodat de klant continu met de tijd mee kan en de installatie nog functioneler wordt.” Met zijn eigen visualisatiepakket HC Living komen deze producten naadloos in de App, zowel de rookmelder als ruimtethermostaat van Nest, zodat deze communiceren met de domotica-installatie op KNX. “We raken steeds meer gewend om te vegen tussen apps. Dus de muziek bedienen we via Sonos gewoon met een aparte app; waarom niet, want deze app werkt fantastisch! En de Apple watch kan best een aanvullend device zijn in de KNX-installatie om de voordeur of de garagedeur op afstand te openen. Fabrikanten komen meestal 1 à 2 jaar later met geïntegreerde oplossingen om bijvoorbeeld de opritpoort met de Apple watch te kunnen openen, maar wij system integrators maken er nu al slimme koppelingen mee. Door bruggetjes te leggen tussen het ene en het andere systeem.”


Villa met domotica van Hevac Controls

KNX enige open standaard
Bij het ontwerp van domotica-installaties, kiest Hevac Controls altijd voor KNX. Met dit protocol als basis voor de woningautomatisering heeft de system integrator de vrije keuze uit meer dan 350 fabrikanten die onderling met elkaar kunnen communiceren en toch stand alone kunnen blijven functioneren. Het protocol vormt de basis voor robuuste, tijdloze systemen die eindeloos zijn aan te passen en uit te breiden. Bij toepassing van KNX is er nog de keuze uit de uitvoering met twisted pair (het gewone kabeltje), het internetprotocol (IP) of draadloos (RF). Vooral bij renovatie kiest Koen steeds vaker voor draadloos. “De laatste anderhalf jaar durf ik daadwerkelijk voor draadloos te kiezen als het voor de klant de beste oplossing is qua budget en functionaliteit. De techniek heeft zich inmiddels bewezen, er is steeds meer aanbod in componenten en systemen en de compatibiliteit met andere systemen is enorm verbeterd, zelfs met klimaatsystemen. Bij draadloos hoeft er niet gehakt en gefreesd te worden. Het is dus goedkoper qua installatie, maar wel wat duurder als het gaat om de componenten. Als je het mij vraagt, is draadloos de toekomst. Maar veel installateurs en system integrators durven nog niet af te stappen van de oude, bewezen technieken.”


Villa met domotica van Hevac Controls

Zonder nazorg blijven functioneren

In 2011 won Koen de KNX Professionals Award voor een KNX domotica-installatie van een luxe woonboerderij, met alle mogelijke toeters en bellen die domotica te bieden heeft. Toch is dat niet het project waar hij het meest trots op is. Projecten waar Koen het meest trots op is, zijn - toevallig of niet - draadloos uitgevoerd. Een kasteel in Velp, een gerenoveerde woonboerderij in Nuenen en een volledig nieuw landhuis in Kronenberg. “Vooral omdat de afnemers blij verrast zijn met het resultaat en de werking. Ze kregen de functionaliteit van een duurdere bedraade domotica-installatie, maar door de draadloze uitvoering en een scherp bestek voor de helft van de prijs. Over het algemeen ben ik trots op mijn installaties omdat die zonder nazorg blijven functioneren op de degelijkheid van het KNX-systeem. En op installaties die ondanks de complexiteit achter de schermen heel eenvoudig te bedienen zijn.”

KNX als dé ‘system integrator’
KNX is de enige, wereldwijd erkende standaard voor woningautomatisering. Het is een communicatieprotocol waarmee apparaten en installaties van al bijna 400 fabrikanten wereldwijd met elkaar kunnen ‘praten’. Het gaat daarbij om uiteenlopende installaties; van verlichting, zonwering, verwarming, beveiliging, audio en video, tot slimme energiemeters en zelfs apparaten als wasmachines. KNX zorgt ervoor dat ze onderling dezelfde taal spreken. Daardoor kunnen ze in samenhang slim geprogrammeerd en aangestuurd worden. In plaats van talloze afstandsbedieningen en schakelknoppen door het hele huis, kan men via een KNX-systeem alles via één of meerdere touchscreens of iPads centraal bedienen en controleren. Maar dat kan ook op afstand, via smartphones en tablets.
Doordat zoveel fabrikanten wereldwijd deze standaard ondersteunen en in hun producten integreren, hebben gebruikers ruime keuzemogelijkheden. Al deze producten, van verschillende merken dus, werken moeiteloos met elkaar samen. Ze worden in de woning met elkaar verbonden door de groene KNX-kabel, IP-kabels of draadloze communicatie.


EDITORS' CHOICE