NIEUWS

M-PRO BeNeLux dealerdag

Werner Ero | 01 augustus 2015 | Fotografie Werner Ero

Maandag 8 juni jongstleden is het dan de beurt aan distributeur M-PRO om middels hun jaarlijkse dealer dag naast Control4, ook de laatste noviteiten van verschillende andere door hun gevoerde merken aan de installateurs te tonen. Om voor mijn verhaal ook inzage in de laatste ontwikkelingen van Control4 te krijgen, ben ik dit keer zelf ook voor deze happening uitgenodigd. Een gebeuren dat tot een verhelderende inkijk in het systeem en verschillende leuke, verbazingwekkende en vooral interessante ervaringen leidde. Want ook al kom ik toch regelmatig bij tal van andere bedrijven en distributeurs over de vloer, de hoge mate aan professionaliteit en schaalgrootte die ik bij het Belgische M-PRO aantref, is bijna ongekend. Net zoals ze ook in Nederland op verschillende locaties zijn te vinden, is ook M-PRO BeNeLux op een mooi, lees groen, industriegebied gesitueerd. De opzet van het bedrijfspand toont bijzonder ruim en eenmaal binnen lijkt het bijna wel of ik weer op de ISE beurs in de Amsterdamse RAI terecht ben gekomen! Voordat de presentatie echter daadwerkelijk begint, worden alle gasten eerst door eigenaar Mario Clabots en zijn team medewerkers hartelijk ontvangen.



Na een klein half uur wordt het tijd om ons naar het achterliggende gedeelte van de bijzonder grote en zeer professioneel aangeklede zaal te begeven. Als eerste wordt er gestart met een zeer uitgebreide presentatie die echt de diepte ingaat, over de vele inhoudelijke verbeteringen van het Control4 systeem. Uiteraard ben ik zelf geen installateur of programmeur, maar wat ik er wel van meekrijg is dat het merk beslist niet op zijn lauweren rust en continu nieuwe grenzen opzoekt. Hierbij wordt vooral naar nog beter passende en aanvullende oplossingen voor de wensen van de bijna ontelbare gebruikers wereldwijd gezocht. Ten opzichte van de goedkopere DIY producten die zowel op internet als tegenwoordig ook in bouwmarkten verkrijgbaar zijn, moet Control4 door een installateur worden geplaatst.



Hoewel deze extra zorg dit systeem natuurlijk wel een stukje duurder maakt, zijn de voordelen ook legio. Want waar al de budgetsystemen vroeg of laat met integratieproblemen van nieuw toe te voegen producten te maken krijgen, is dit bij Control4 praktisch onmogelijk. Niet alleen wordt het systeem namelijk continu gemonitord en indien nodig ge-update, maar zorgt ook de installateur dat het systeem alles blijft doen wat u ervan verwacht. Dus minder gezeur en veel meer daadwerkelijk genot en is dat niet het enige wat werkelijk telt? Wat tijdens de presentatie ook opvalt is de universele inzetbaarheid van het Control4 platform. Want waar sommige andere systemen heel sterk op enkel of het iOS operating systeem van fabrikant Apple of bijvoorbeeld Microsoft Windows leunen, draait Control4 op het zeer universele Linux en zijn zowel iOS als Android apps gratis beschikbaar. Hierdoor is iedere soort tablet of smartphone voor Control4 te configureren en blijft de ondersteuning ook in de toekomst ten alle tijde gegarandeerd.



Is Control4 duur?
Dat hangt er helemaal vanaf hoe u het bekijkt. Hoewel Control4 producten in basis al heel aantrekkelijk geprijsd zijn, komt er ten opzichte van de ‘do it yourself’ producten natuurlijk nog wel een installateur bij die het voor u moet configureren en programmeren. Hoewel dit laatste door de modulaire opbouw van Control4, doorgaans sneller gaat dan bij de meeste andere aanbieders, kost het wel een van te voren afgesproken extra bedrag. Maar zet u zowel de snelheid van implementatie, als volledigheid aan mogelijkheden af tegen de meeste andere aanbieders van door een installateur thuis geconfigureerde systemen, dan is Control4 juist weer opmerkelijk voordelig te noemen. Voor de techneuten onder ons bestaat er zelfs nog een ‘thuis editie’. Hiermee kan de gebruiker zelf kleine aanpassingen aan het systeem doorvoeren, zonder hiervoor steeds een beroep op de installateur te moeten doen. Ook dat scheelt natuurlijk weer geld.



Ook heel prettig is dat Control4 tal van oplossingen biedt die zelfs zonder het aanbrengen van nieuwe bedrading gerealiseerd kan worden! Een ander groot pluspunt is dat u door de modulaire opbouw niet verplicht bent om het hele project in één keer uit te voeren. Dit alles heeft tot resultaat dat een basis Control4 domotica systeem al voor een prijs kan worden aangeboden die zelfs lager ligt dan die van een goede universele afstandsbediening! Over afstandsbedieningen gesproken is juist de typische Control4 afstandsbediening werkelijk het hart van dit systeem. Want waar je met alle andere systemen constant ‘vast’ zit aan het gebruik van wandpanelen, muurdruktoetsen, tablets of smartphones, heeft dit Amerikaanse bedrijf zijn eigen multifunctionele afstandsbediening tot een waar zenuwcentrum gemaakt. Naast het feit dat u er alle functies van de in huis aanwezige afstandsbedieningen mee over kunt nemen, zorgt dit vernuftige apparaatje ook voor de complete aansturing van alle Control4 functionaliteiten. Hierdoor hoeft u tijdens het bellen uw smartphone niet meer van uw oor te halen om het volume van de radio zachter te zetten en hoeft u ook niet steeds op zoek naar waar uw tablet ook al weer ligt. Eenvoudiger kan het gewoon niet!

Conclusie
Hoewel er tijdens deze dealerdag ook van een hele reeks andere merken mooie nieuwe producten en toepassingen werden gepresenteerd, maakte de Control4 presentatie toch op mij de meeste indruk. Vooral omdat het precies die mooie gulden middenweg weet te bewandelen tussen mogelijkheden, (implementatie)snelheid, toekomstgerichtheid, prijs en prestatie. Dat het systeem daarbij ook nog eens uitermate geschikt is voor bestaande woningen of mensen die niet meteen willen gaan breken en toch graag over alle functionaliteiten willen beschikken, maakt Control4 tot één van de must have thuis automatiseringsystemen van dit moment!

M-PRO BeNeLux
tel: (+32)-(0)11-684297
www.m-pro.be
www.control4.nl


EDITORS' CHOICE