REVIEWRotel

Mogelijkheden zat

Jamie Biesemans | 02 augustus 2015 | Rotel
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 21 juli 2015

De RC-1590 ‘volledig’ noemen qua aansluitingen is een beetje een understatement. Drie keer SP/DIF, drie keer coax, een USB-poort klasse B voor connectie met een computer en een Apple-compatibele USB-poort aan de voorkant geven je genoeg mogelijkheden om digitale bronnen aan te sluiten. Werk je liever draadloos, dan kan je muziek streamen via Bluetooth. Vanaf je mobiele telefoon bijvoorbeeld. Rotel ondersteunt hierbij de aptX-codec, wat heel wat beter klinkt dat de standaard SBC-codec.

Maar met die opsomming hebben we maar een klein deel van de achterkant behandeld. Ook analoge bronnen zijn welkom en aan te sluiten via vier cinchparen (met één daarvan geschikt voor een MM-platenspeler) of de enkele gebalanceerde XLR-ingang.

Ook qua uitgangen is de RC-1590 zeer riant bedeeld. Wij verbonden de voorversterker via XLR-kabels met de RB-1590, maar als je wenst kan je zelfs verdubbelen. Voor maximale power (denk richting 760 watt!) of voor een multizone-setup beschik je immers over twee paar gebalanceerde outputs. Ook fijn voor liefhebbers van 2.1-opstellingen is de dubbele subwoofer-uitgang. Niet iedereen gelooft in het aanvullen van stereospeakers met een sub, maar wij vinden het toch prettig dat je die optie hebt.

Integratie
Eén vlak waar Rotel altijd veel aandacht aan besteedt, zijn integratiemogelijkheden. Dankzij de netwerkaansluiting en de RS-232-poort achteraan kan je de RC-1590 probleemloos in een ruimer domoticasysteem een plek geven. Rotel is altijd heel open over de aansturingsmogelijkheden van hun producten, en normaal gezien moet je de RC-1590 met heel platforms kunnen laten samenwerken. Op zo’n moment gebruik je wellicht een app van dat platform (zoals Creston of X11) om de Rotel-voorversterker aan te sturen. Wil je de RC-1590 en RB-1590 zonder tussenliggend domotica-oplossing via een app besturen, dan kan dat niet. Rotel heeft zijn iOS-app (nog) niet aangepast aan de RC-1590. Dat is nog een aandachtspuntje. Maar we vermoeden dat Rotel hiervoor koos omdat ze samen met de RC-1590 ook de RT-1570 netwerkspeler en DAB-tuner uitbracht, en die kan wel via een app bediend worden.

Zijdezachte kracht
Maar gewoon over de technische specificaties en functie: hoe klinkt deze combinatie? Een van de eerste dingen die we doen, na een zekere inlooptijd, is eens kijken hoe luid het kan. Puur als test, maar toch ook te zien of de claims rond stabiliteit kloppen. De buren hebben in elk geval laten weten dat de Rotels luid spelen. Onze luisterruimte van circa 30 m2 werd probleemloos gevuld – maar dat hadden we niet anders verwacht – wat maar aangeeft dat de RB-1590 best wel grote ruimtes aankan. En daarbij ook in staat is om de nodige dynamiek te bewaren.

Naar ons gevoel streeft Rotel qua sound een zekere neutraliteit na. Een cleane klank gaat voor op overdreven warmte, precisie is belangrijk. Japanse waarden spelen daar door. Dat is een interessante keuze en ook iets anders dan wat heel wat merken doen. Het betekent ook dat je goed moet nadenken over de speakers die je matcht met een typische Rotel. Het zal sommigen misschien niet verbazen – zeker als je weet van de banden tussen de bedrijven - maar net daarom gaan Rotels doorgaans goed samen met Bowers & Wilkins-speakers. Daar is een mooie complementariteit. Helaas hadden we tijdens het testen geen B&W’s ter beschikking. De CM6 S2’s die recent op bezoek waren, zouden goed hebben geklonken, en de CM10 S2 was wellicht nog beter. Dan maar onze Teufel Ultima 800 Mk.II’s, die als kenmerk hebben relatief ongevoelig te zijn (86 dB). Niet helemaal een droomcombinatie, maar zeker niet slecht.

Zoals gebruikelijk zoomen we niet in op één genre, maar doorlopen we een gevarieerde tracklist. ‘Days of Fire’ van Nitin Sawhney is een nerveuse aandoend liedje – het gaat dan ook over uit het echte leven gegrepen ervaringen tijdens de terreuraanval in London in 2005 – dat de Rotel-combinatie heel precies neerzet. Van wolligheid geen spraken het klinkt zoals het moet. Keerzijde is dat sommige andere meer gitaar-georiënteerde tracks door de Rotel misschien wat klinisch worden neergezet.

Je moet er wat van houden, maar Lutoslawksi: The Symphonies van Esa-Pekka Salonen staat bol van plotse, dynamische verrassingen, met blazers die alles geven en dan weer subtiele stukken die al plagend aanzwellen en wegdeemsteren. Kan klinken als een kakofonie, maar draai het volume open, doe de ogen dicht en je bent daar in die grote symfoniehal. Dat was zeker zo met de RC-1590 en RB-1590-combinatie, dat dat live-gevoel helemaal, ja…, tot leven bracht. Al de bliksemsnelle veranderingen op dynamisch vlak, de volle klank, geen probleem was het. Terzijde, ook mooi hoeveel fijnmazige controle je hebt via de volumeknop.

Conclusie
De Rotel RC-1590 en RB-1590 zijn een bijzonder geslaagde combinatie die helemaal trouw blijven aan de Rotel-filosofie van betaalbare topkwaliteit. En topkwaliteit is een label dat hier echt wel op zijn plaats is, gekoppeld aan een bijna eindeloos stabiel vermogen.

MERK

EDITORS' CHOICE