NIEUWS

IP

Rudirick de Jong | 22 augustus 2015

Zonder internet is Smart Living ondenkbaar. De opkomst van WiFi- en thuisnetwerken bieden ongekende mogelijkheden in huis. Met de opkomst van het internetprotocol (IP), kunnen signalen die voorheen een eigen verbinding vereisten gewoon over het thuisnetwerk of via de WiFi gestuurd worden. Foscam heeft tijdens de Smart Living Home Experience laten zien dat met de komst van IP-camera’s bewaking van een huis bereikbaar is geworden. Met een app op je smartphone of tablet is het mogelijk om op afstand het huis in de gaten te houden. Foscam biedt zelfs een baby monitor aan met geïntegreerde temperatuursensor en bewegingsmelder, bij veranderingen in de ruimte stuurt de camera een melding.



De verschuiving naar IP-gebaseerde systemen leidt tot een hausse aan nieuwe mogelijkheden, maar creëert ook een nieuwe uitdaging. Het systeem in huis wordt steeds afhankelijker van de kwaliteit van de router en het netwerk in huis. Tegelijkertijd surfen, gamen en streamen vraagt behoorlijk wat van de router. Ook de beveiliging van het internetverkeer en de toegang tot bijvoorbeeld de camera of de verlichting in huis vragen aandacht. Tijdens de Smart Living Home Experience liet Fritz!Box hun visie zien op een veilig en stabiel netwerk in huis. Met een router, powerline adapters en wireless accesspoints is een netwerk te bouwen dat bij intensief gebruik geen krimp geeft en flexibel uitgebreid kan worden. De router fungeert als hub voor alle communicatie in huis en ondersteunt bijvoorbeeld ook draadloze telefonie via DECT. Daarnaast kan via de router een VPN (virtueel privaat netwerk) opgezet worden waarmee het mogelijk is om waar ook ter wereld veilig te internetten met mobiele apparaten, zonder dat het verkeer afgetapt kan worden. Vooral handig op vakantie als gebruik gemaakt wordt van een onbeveiligd openbaar WiFi-netwerk.



Schaalbaar en betaalbaar
De combinatie van draadloze systemen en IP-gebaseerde oplossingen maakt het mogelijk om klein te beginnen en steeds verder uit te breiden. Bij de ‘klassieke’ domoticasystemen moeten alle onderdelen vooraf geïnstalleerd worden. De nieuwe systemen zijn veel flexibeler. Mede dankzij deze ontwikkeling is Smart Living veel betaalbaarder geworden. Dat gaven ook de bezoekers van de Smart Living Home Experience aan: met een verlichtingssysteem beginnen en het later uitbreiden.



Het blijft uiteraard belangrijk om vooraf goed na te denken over de wensen en eisen. De ElectroStylisten hebben dat tijdens de shows dan ook volop gedaan. In enkele gevallen kwamen zelfs de bouwtekeningen op tafel. Ook al is er misschien nog geen budget om alle wensen direct te realiseren. Met de juiste voorbereidingen is het wel mogelijk om achteraf andere slimme toepassingen toe te voegen.

www.electrostyling.nl


EDITORS' CHOICE