NIEUWS

Selftrackers

Ulco Schuurmans | 05 maart 2016

Selftrackers
Een belangrijk onderdeel van het concept voor de quantified self vormen de zogenaamde selftrackers. Bekend zijn de Fitbits, Garmins en tal van andere activitytrackers. Zij meten hartslag (ook de variatie in, de HRV), polsslag, bewegingsactiviteiten de zuurstofsaturatie en tegenwoordig ook de bloeddruk. De komst van de smartwatch, onder andere van Samsung en Apple, geeft dit gezondheidsplatform nog een extra duw in de rug.

Je vindt de selftrackers tegenwoordig in de allerlei objecten. Arm-, hoofd- en polsbanden, horloges, kleding, schoenen, (sport-)fietsen etc. Dit type wearables wordt steeds slimmer en is allang voorbij het ‘niveau Fitbit”. In de eerste instantie denk je hierbij aan de buiten- en sportactiviteiten. Doch ook in het slimme gezondheidshuis helpen selftrackers en wearables steeds meer bij het bewaken en bevorderen van de eigen E-Health. Sprekend is het meten van de slaapactiviteiten thuis met een sleeptracker. Nogal wat mensen hebben last van matig tot slecht slapen. Een wearable kan inzicht geven in slecht slaapgedrag en de bijbehorende app suggesties ter verbetering doen. Een andere trend vormt het smart office. Het meten van stress en ongezonde situaties voor werknemers.

In de nabije toekomst herkent het smarthome aan de pols/hartslag van de gebruiker(s) in welke activiteitsstatus deze verkeren. De domotica past vervolgens de verlichting, verwarming, ventilatie e.d. aan.

De workout
Fitness en E-Health gaan al sinds de Wii Fit hand in hand. Trainen voor de buis is sindsdien al aardig ingeburgerd. Tegenwoordig vaak via de Smart TV voorzien van camera’s en bewegingssensoren. Dat kan met een trainer op afstand of als stand alone waarbij de ingebouwde coach de voortgang detecteert en bewaakt. Behalve doe het zelf workouts met apps en aanvullende devices zoals wearables of trimapparatuur ook professioneler te volgen via sportscholen en de fysiotherapie. Apps laten zien hoeveel calorieën je met welke beweging en inspanningsduur verbrandt.

Momenteel is afvallen met E-Health een focus bij universitair onderzoek en ontstaan er speciale bewegings & voedingsplatforms.

En wat te denken van een robottrainer bij de workouts? In Singapore inmiddels al ingezet bij gezonde bewegingsoefeningen voor ouderen. Op termijn zal E-Health een standaardonderdeel worden van de fitnessruimte in  het smarthome.

De food chain
E-Health bemoeit zich tegenwoordig met onze totale voedingsketen. Het begint al met het gezond boodschappen doen. Dat kan je zowel zelf met de boodschappen-app in de hand als thuis op de bank en de gezonde producten vervolgens af laten leveren. Het aantal apps over gezonde voeding, vetten, suikers en vitamines rijst letterlijk de pan uit.

Eenmaal beland in het smarthome dan komen het opslaan en het bereiden van gezonde voeding in beeld. De slimme koelkast (Samsung) herkent de voedingsproducten en verzorgt het bewaren in de juiste koelzone, en houdt de voorraad en houdbaarheidsdatum in de gaten. Het apparaat bestelt desgewenst online oprakende producten bij.

Dan de smart ovens en magnetrons. Ook deze herkennen de voedingsproducten en de daarbij behorende optimale bereidingswijze. Het programma start automatisch. De recepten staan in de kook-app die ook met de ovens en magnetrons of andere voedselbereiders kan koppelen.

En natuurlijk letten wij ook op het gewicht. Daarbij is een slimme weegschaal handig. Die koppelt weer draadloos aan een bijpassende app en de quantified self. Dit type weegschalen geeft dikwijls ook de BMI, hartslag en zuurstofsaturatie weer.


EDITORS' CHOICE