REVIEW

Pagina 2: conclusie

Jamie Biesemans | 04 maart 2016

App
De app (iOS en Android) toont vooral op grote tablets heel mooi. In feite is het een remote-app, waarmee je vanaf je iPad het programma op de computer bedient. Je pc moet aan staan. Hoewel de Roon-app op de iPad sterk lijkt op de desktopversie, is toch net iets handiger en gemakkelijker in het gebruik. Misschien is het wel omdat ik Roon testte op een 27-inch iMac, waardoor de interface op de computer soms wat druk overkomt. Ik vond het in elk geval veel aangenamer om de app te gebruiken. Qua functies is alles present en het werkt zeer vlot. Ook goed om weten: je kunt een USB-DAC op moderne Android-toestellen aansluiten en met Roon gebruiken. Maar vooralsnog dus niet op afstand van een andere tablet besturen.

Toekomstmuziek
Een ding ontdekten we wel tijdens het testen: slechts één computer kan de meesterversie van Roon draaien. Een Mac mini die we via een USB-DAC aansloten op een hifi-set, konden we niet via de app muziek vanaf de Mac laten afspelen. Er zijn zo nog meer van die kwesties, die Roon dan soms omschrijft als zaken die nog opgelost gaan worden en soms gewoon stelt dat het niet past bij de filosofie. Chromecast-ondersteuning staat bijvoorbeeld op de planning, DLNA niet. Heel zeker is dat niet altijd, je moet afgaan op reacties van het Roon-team op hun eigen fora. Daar is het bedrijf wel heel actief. Een interessante ontwikkeling naar de toekomst is RAAT (Roon Advanced Audio Transport). Samengevat is het een stukje software dat hifi-fabrikanten kunnen inbouwen in hun toestellen zodat ze als bestemming in Roon verschijnen. Op dit moment doet Aurelic, Audio Alchemy, Bel Canto, Bryston, Cary Audio, Constellation Audio, dCS, Exasound, LH Labs, Lumin, PS Audio, SoTM en TotalDAC mee. Er verschijnt ook RoonSpeakers, software voor hobbyisten die hun eigen spelers willen bouwen.

Multiroom
Muziek naar verschillende speakers streamen zit niet ingebakken in Airplay, hoewel het gek genoeg wel kan via het iTunes-programma. In iTunes kun je een track naar drie Airplay-speakers tegelijkertijd sturen. Vanaf een iPad of iPhone kan dat echter niet. Des te meer dat we opkijken als blijkt dat je in Roon muziek toch naar meerdere Airplay-toestellen kan sturen. Vanuit het programma kun je eveneens per Airplay-speaker (of groepen) andere muziek afspelen. Kortom, Roon komt daarmee vervaarlijk dicht in de buurt van een echt multiroomsysteem, gebouwd uit eigen toestellen. Ik stuurde bijvoorbeeld muziek naar een Marantz NA8005, Pioneer VSX-930 en een Airport Express. Zodra er meer hifi-toestellen verschijnen met Roon ingebouwd (zoals die van ELAC, maar er komen er nog anderen) dan kun je een multiroom-opstelling uit meerdere merken bouwen.

Conclusie
Het betaalmodel van Roon maakt deze software niet voor iedereen toegankelijk. En eigenlijk is dat wel heel spijtig, want voor een echte muziekliefhebber heeft Roon een enorme meerwaarde. Luister je graag naar die paar honderd albums die je lief zijn, dan heb je er niets aan. Graaf je met plezier in een virtuele platenbak om zo nieuwe dingen te ontdekken, dan is Roon wellicht het hoogste genot dat je op dit moment kan beleven. Het veronderstelt wel een luisteraar die met de app op de tablet of achter de computer luistert, klikt, ontdekt, en meer. De zorg en liefde die in de ontwikkeling van Roon is gestopt merk je aan de vele functies en de gelikte presentatie. Was het prijskaartje iets zachter – zeg 50 euro per jaar - dan zou ik Roon zonder reservaties aanraden aan iedereen die van muziek houdt. Aan dit prijspunt is het raadzaam om het eerst (gratis) te testen. Maar proberen zou ik het zeker doen.


EDITORS' CHOICE