REVIEWGamuT

GamuT D31 & D200i: Luisteren

Werner Ero | 20 april 2016 | GamuT

D200i

Net zo sober en robuust als zijn voorgangers en visueel perfect bij de D3i voorversterker passend, is ook de laatste D200i incarnatie uitgevoerd. Met afmetingen van 16,5 cm hoog, 43 cm breed en 47 cm diep, hanteert ook deze stereo eindversterker mooie verhoudingen. Hoewel het dikke aluminium voorpaneel volgens goede GamuT traditie wederom wordt gesierd door een centraal geplaatst verticaal uitgefreesd venster. Is de aan/uit kantelschakelaar van de oude generaties, inmiddels vervangen door een metalen drukknop. Op een iets korter streeppatroon na, is het boven paneel qua lay-out verder identiek aan de voorversterker. Zeker als duo staat er uiteindelijk een stoere en stijlvolle in zilver en zwart verkrijgbare combi in de luisterruimte. Apparaten die het ook echt verdienen om nu eens niet in een gesloten kast weg te worden gemoffeld, maar veel beter op een mooi laag meubel of audiorack kunnen worden geplaatst.

Als laatste neem ik de achterzijde onder handen en zie dat voor zowel het linker- als rechterkanaal afzonderlijk een dubbel paar stevig uitgevoerde luidsprekerterminals is aangebracht. Pal daaronder zijn de ingangen voor single ended en gebalanceerd gebruik geplaatst, terwijl precies in het midden de bekende euronetstekker connector is aangebracht. Dus eigenlijk niets afwijkends te vermelden? Nou, toch eigenlijk wel. Want bijzonder is dat de luidsprekeraansluitingen benamingen als ‘direct’ en ‘normaal’ hebben. Bij normaal blijkt er een spoel en transistor in de signaalweg te zijn aangebracht, die de eindversterker tegen vervelende capacitieve luidspreker- en kabelbelastingen moet beschermen. Bij de directe aansluitingen is deze extra beveiliging niet aanwezig en dat zorgt bij gewone luidsprekers voor een net iets betere en meer open en transparante weergave. Over oog voor details die er werkelijk toe doen gesproken! Met een vermogen van 2 x 220 Watt aan 8 Ohm, 2 x 400 Watt bij 4 Ohm en 2 x 700 Watt aan 2 Ohm, kunnen we spreken van een krachtige eindversterker. Een apparaat wat feitelijk met geen enkele actuele luidspreker moeite zou mogen hebben en ook grote huiskamers gemakkelijk vol kan spelen. Dat het met de voeding verder wel snor zit bewijst ook het gezonde en bovenmodale gewicht van 34 kilo.

Hoewel ik de versterker onder de kap net zo min een absolute schoonheid vind als de D3i voorversterker, is het wel een zeer praktische en goed gescheiden/afgeschermde opzet. Daarbij bestaat een deel van de zichtbare bedrading uit GamuT’s eigen WormHole en dat zijn kabels die speciaal voor het optimaliseren van dynamische contrasten, door het elimineren van ongewenste opgeslagen energie zijn ontworpen. Naast de twee forse ringkerntrafo’s en de vier zeer grote beker elco’s van de in het midden geplaatste voedingsdeel, zijn links en rechts volledig gescheiden in hun eigen compartiment, de printplaten met versterkerelektronica zichtbaar. Tot zover niets nieuws onder de zon.

Pièce de résistance

Of eigenlijk toch wel! Want het pièce de résistance wat GamuT eindversterkers al vele jaren het aura van bijzondere kwaliteiten heeft gegeven, is uiteraard ook in deze D200i te vinden. Eigenlijk is het meer de kunst van het weglaten. Want waar heel veel andere fabrikanten hun heil zoeken in het in parallel schakelen van hele reeksen transistoren, gebruikt GamuT er maar één per kanaal! Uiteraard moet dit wel een heel bijzondere en vooral bijzonder krachtig exemplaar zijn en dat is het ook. Het door GamuT gebruikte ‘high current’ type is een MOSFET die van origine uit de lastechniek afkomstig is en naast een hoog vermogen ook veel stroom kan leveren. Ik ben zelf een groot voorstander van deze ogenschijnlijk eenvoudige techniek en wie een keer de kans krijgt een D200i te beluisteren, zal meteen begrijpen waarom.

Luisteren

Naast mijn eigen luisteromgeving heb ik de D3i voor- en D200i eindversterker ook in verschillende andere situaties beluisterd. Wat mij daarbij meteen opviel, was de hoge mate aan consistentie qua weergave eigenschappen. Want of het nu mijn eigen referentie Master Contemporary C luidsprekers thuis of GamuT RS5 en Magico S3 weergevers elders waren, steeds opnieuw viel op dat de weergave iets volstrekt natuurlijks in zich had. Als ik het specifieker omschrijf, is het een presentatie die daadwerkelijk als één geheel wordt gepresenteerd en dus niet een weergave die opvallende audiofiele eigenschappen bezit. Hier dus geen vet en/of bombastisch laag, een presentatie die continu schreeuwt om aandacht of ijzig, over-geaccentueerd hoog bevat.

Toch is de weergave allesbehalve saai, bedeesd of overmatig terughoudend. Integendeel zelfs, want het actuele GamuT geluid barst van het leven, heeft een hoge informatiedichtheid, een hoge mate aan rust en heeft daarbij een natuurlijke vanzelfsprekendheid die ik maar zelden bij versterkers tegenkom. Mensen die wel eens goed naar een echt goede single ended buizenversterker met slechts één eindbuis en geen of maar weinig tegenkoppeling hebben geluisterd, weten meteen wat ik bedoel. Het is ook iets wat je meteen herkent wanneer je ervaart dat er maar heel weinig het signaal vertroebeld. Een volgend facet wat hier naadloos bij aansluit is de buitengewoon fraaie ruimtelijke presentatie. Zowel afmetingen, grootsheid en muzikale gelaagdheid zijn zondermeer bijzonder goed en geloofwaardig. Daarbij bezitten ze veel samenhang met het afgespeelde muziekmateriaal en word je, heel knap voor solid state, omgeven door een driedimensionale ambiance.

De enige aspecten die voor mij verhinderen dat dit GamuT duo een plaats in de absolute eregalerij der groten mag plaatsnemen, zijn een aantal relatief kleine zaken. Zo heeft deze combi een bovengemiddelde gevoeligheid voor een bepaalde volumestand. Ik bedoel daarmee dat ieder muziekstuk een soort van ideaal gemiddeld volumeniveau heeft en het bijna onwennig aandoet wanneer je daar onder of boven gaat zitten. Daarbij regelt de regelaar ook nog eens net wat te grof en dat is best jammer. Een volgend aspect is de kunststof afstandsbediening die er helaas één is van de mindere soort. Naast het feit dat hij zachte drukknoppen heeft, werkt hij in de praktijk ook nog eens alles behalve intuïtief. Kom op GamuT, bij dit soort producten en kwaliteit hoort een mooi bijpassend metalen exemplaar. Toch vind ik deze paar minpunten te onbelangrijk om niet verliefd op dit bijzondere duo te worden. Want zo’n prachtige natuurlijke weergave met een dermate hoge muzikale integriteit en zonder gehypte opsmuk vind je maar zelden bij solid state. Grote kans dat dit ook bij u al snel uitmondt in een hevige liefde. 


EDITORS' CHOICE