REVIEWYamaha

Yamaha RX-V481: menu's en apps

Jamie Biesemans | 22 mei 2016 | Yamaha

Heldere menu’s

Als we een instapmodel op bezoek krijgen, dan houden we altijd ons hart vast als we de eerste keer de menu’s oproepen. Je krijgt soms nog een interface in een angstaanjagend lage resolutie te zien, alsof we nog allemaal met beeldbuistelevisies werken. Dat is bij de RX-V481 gelukkig niet het geval. Het nieuwste menusysteem van Yamaha is zelfs zeer strak en helder, al kan de interface niet in het Nederlands. Maar met Engels (of Duits) kun je wellicht wel je plan trekken, moeilijk is het niet. Wat ook ontbreekt is een algemeen hoofdmenu dat de ingangen visueel toont, zoals bijvoorbeeld Sony dat netjes doet, maar als je streamt via bijvoorbeeld Spotify Connect zie je wel netjes een coveralbum compact op het scherm verschijnen.

Positieve zaken hier zijn functies om de namen van inputs zelf in te geven, inputs bij het zappen over te slaan en de uitgebreide equalizer per kanaal. Ja, je kunt uiteraard vooraf de receiver zelf een kamermeting laten doen, maar de mogelijkheid om fijnmazig op zeven frequentiebanden bij te regelen per kanaal is een mooi extra’tje dat je wederom niet verwacht voor deze prijs.

Fantastische apps

De meegeleverde afstandsbediening is opvallend licht (ik controleerde meermaals of er wel batterijen in zaten) en eerder functioneel dan mooi. Laat hem maar in de doos, want eigenlijk zijn de apps die Yamaha voorziet véél mooier en beter. En ja, u leest goed als we ‘apps’ schrijven. Er zijn er namelijk drie: AV Setup (dat je helpt bij het installeren), AV Controller en MusicCast. Het laatste is de multiroom-app waarmee je op de RX-V481 alle mogelijke bronnen kunt selecteren (ook bijvoorbeeld mediaservers) en bedienen, en natuurlijk ook andere MusicCast-toestellen aanwijst en koppelt in zones. AV Controller gaat een stap verder en is de app die je nodig hebt om de diepere opties van de receiver te bedienen. Als je verder geen MusicCast-toestellen in huis hebt, kun je hier gewoon mee verder. Beide apps zijn visueel prima en reageerden zowel op een iPad Air als een Samsung Tab S 8.4 vloeiend en snel. Apps zijn voor audiobedrijven vaak nog een uitdaging om goed te krijgen, maar bij Yamaha zit het betrekkelijk goed. Een pluspunt aan de AV Controller is dat de vele opties overzichtelijk blijven én dat je ook de pijltjes van de remote virtueel kunt gebruiken. Dat wordt vaak vergeten, waardoor je de zapper toch nog bij de hand moet houden.

Als je je een avondje wil amuseren met wat te experimenteren, open dan de AV Controller-app, duik in de DSP-functie en selecteer de Advanced modus. De kans is groot dat het eindresultaat niet bepaald geslaagd klinkt, maar het is wel een goede manier om het effect van verschillende parameters (met name vertraging) te ontdekken. Toch ook vermelden dat Yamaha de meester is in het aanbieden van DSP-modi. Niemand is zo creatief in het bedenken van gesimuleerde omgevingen (van een concerthal in München naar een rollenspel, het is maar een druk op een knop). Die DSP-modi zijn er vooral om eens mee te spelen, naar ons gevoel, leuk om soms even een sfeer te evoceren.

Zei iemand streaming?

Qua streaming van diensten kun je rekenen op Spotify Connect en Juke. Het is je vergeven als je die laatste niet kent, want Juke is een dienst die Media Markt aan de man brengt en die in Nederland niet echt een enorme hit is. Tidal, Deezer en Qobuz ontbreken nog in het rijtje, al zijn we wel benieuwd of daar verandering in komt tijdens de zomer. Er zijn namelijk geruchten dat Yamaha binnenkort nog wat aan te kondigen heeft rond MusicCast; hopelijk zitten daar ook meer diensten bij. In elk geval heb je verder de optie om streamingdiensten via Airplay of Bluetooth af te spelen.

De optie om via DLNA audio te streamen is goed geïmplementeerd bij de RX-V481. De meeste van onze testbestanden spelen af, incluis de DSD128-bestanden afkomstig van het Olso String Quartet van het 2L-label. Wat werkt niet? De 5.1-ALAC-bestanden die via Qobuz werden aangeschaft, ALAC van meer dan 96 kHz/24-bit en andere lossless formaten van meer dan 192 kHz / 24-bit, met uitzondering van WMA dat enkel tot cd-kwaliteit afspeelt. Dat klinkt misschien als een hele waslijst, maar in realiteit zijn toch de meeste beschikbare muziekbestanden afgedekt. Dat de RX-V481 bestanden gapless afspeelt over het netwerk en vanaf USB vinden we belangrijker dan het niet kunnen afspelen van wat obscure bestanden. 

MERK

EDITORS' CHOICE