REVIEWArgon

Argon TT2 USB: Luisteren & Conclusie

Omdat de platenspeler nieuw uit de doos komt en zeker een element altijd een aantal speeluren nodig heeft om los te komen laat ik de combi eerst een behoorlijk aantal rondjes draaien alvorens te gaan luisteren. Na een recent bezoek aan de Ziggo Dome waar ik een concert van Electric Light Orchestra bezocht heb ik mijn volledige collectie lp’s van deze band uit de platenkast getrokken. Eens kijken, of eigenlijk luisteren, of de Argon draaitafel in staat is mij terug te brengen naar mijn tienerjaren. Eldorado, een album uit 1974, is het eerste waarbij een symfonieorkest direct meespeelde bij de opname. Bij eerdere albums van de band werden de strijkers later aan de mix toegevoegd.

Reeds bij het gesproken intro ben ik terug op mijn zolderkamer. Destijds draaide ik met een Philips 212 pick-up die na hard sparen voorzien werd van een GP412 element. Versterker moet een Superscope of Marantz geweest zijn. Wat opvalt is dat deze Argon verrassend veel details uit de oude LP weet te toveren. Veel meer dan wat ik van een platenspeler van deze prijs verwachtte. Probleemloos baant het Ortofon element zich een baan door de toch wel wat beschadigde groeven. Spetters en tikken worden niet overdreven hinderlijk weergegeven. Wel is er meer ruis te horen dan ik van mijn Funk Vector met Shelter element gewend ben. Echt storend wordt het echter nooit en zal het met een wat meer bij de set passende speaker nog wat naar de achtergrond verdwijnen.

Vooral details in het hoog komen uitstekend naar voren. Het stereobeeld is verrassend groot en reikt tot net buiten de speakers. Allerlekkerst is echter de drive en het ritme waarmee de muziek gepresenteerd wordt. Het zogenaamde “analoog gevoel” is volop aanwezig. Plaatjes draaien is vooral een leuke bezigheid.

Na met veel plezier een aantal albums van E.L.O. geluisterd te hebben stap ik over naar een heel ander genre. Van groot orkestraal gecombineerd met synthesizer en gitaar naar het warme en intieme geluid van Sade. Het album Promise met klassiekers als ‘Is It A Crime’ en ‘The Sweetest Taboo.’ Persoonlijk favoriet van dit album is het nummer ‘Jezebel.’ Deze track start met een warmbloedige saxofoonsolo en wordt vervolgens aangevuld met de uitgesproken stem van Sade. De saxofoon wordt door de TT2 met verve weergegeven. Het klinkt krachtig en heeft een prettig scherp randje. Sade’s stem vloeit als honing uit de speakers en ik hang aan haar lippen. De combinatie Argon TT2 en Ortofon OM5e weet exact de juiste muzikale snaar te raken. Best knap gezien het prijsniveau!

Eens te meer wordt duidelijk waarom vinyl onverminderd populair is en steeds meer jongere muziekliefhebbers kiezen voor een draaitafel naast het streamen van muziek. Waar het bij streaming vooral om gemak gaat en het schier oneindige aanbod aan muziek draait het bij vinyl, letterlijk en figuurlijk, om de beleving. Hoeveel leuker is het om een plaat op het plateau van de Argon te leggen en vervolgens de naald in de aanloopgroef te laten zakken, dan met een simplele klik op je tablet of mobiele telefoon een track te kiezen? Lekker rommelmarkten afstruinen op zoek naar muziek uit je jeugd of in een platenzaak de nieuwste albums kopen. Klinkt als een hobby… Voor je het weet puilt je platenkast uit.

Zelf neem ik nog even duik in mijn eigen kast op zoek naar Parallel Lines van Blondie. De track ‘Heart Of Glass’ zorgt voor meetappende voetjes op de maat van de muziek. Deze Argon weet het ritme van de muziek uitstekend te vangen en zorgt voor een swingende weergave. Het synthesizer basloopje heeft dan niet het gewicht en de druk die ik gewend ben van mijn eigen combinatie maar is gezien het prijsverschil niet vreemd. Het is de enthousiaste manier van weergeven die deze Argon zo aantrekkelijk maakt. Ik heb dan ook geen haast om de Argon TT2 USB weer in te pakken en blijf gewoon met veel plezier LP na LP luisteren.

Conclusie

Het kan dus, kwaliteitsmuziekweergave in huis halen voor een leuke prijs. De Argon TT2 USB bewijst het. Voor de bescheiden prijs van €349,- haal je een speelklare combinatie in huis waaraan je veel plezier kunt beleven. De iets hogere aanschafprijs ten opzichte van veel “plastic” concurrenten wordt volledig waargemaakt. Een mooie draaitafel met een echt A-merk element, een glazen plateau en zelfs een goed passende stofkap. De losse, in plaats van aangegoten, interlink biedt op termijn nog de mogelijkheid tot opwaarderen mocht dit nodig zijn. De ingebouwde USB aansluiting biedt extra functionaliteit bijvoorbeeld om je muziek te kopiëren naar een computer. Heb je geen plannen in die richting dan is de standaard TT2 mogelijk een betere optie. Je hebt dan zelf de mogelijkheid een bijpassende phonoversterker te kiezen uit het rijke aanbod van bijvoorbeeld NAD of Cambridge. Eenmaal aangestoken door het vinylvirus kun je dan de weergave van de TT2 naar een nog hoger muzikaal plan tillen. Iets wat met de USB uitvoering minder het geval is. Welke uitvoering je ook kiest, muziekplezier is absoluut verzekerd! Naast TurnTable staat de afkorting TT in de typeaanduiding vast ook voor Toffe (draai)Tafel…

MERK

EDITORS' CHOICE