REVIEWLyravox

Lyravox Stereomaster SM2: conclusie

Luisteren

Het is de bedoeling dat de Lyravox aan de muur wordt bevestigd. De kwaliteit van de muur heeft invloed op het laag. Een stenen of betonnen wand zal voor het laag beter uitpakken dan een houten wand. De Stereomaster is enigszins richtingsgevoelig in het verticale vlak. Hoewel het apparaat natuurlijk prima geschikt is om de hele dag achtergrondgeluid te presenteren, reikt het ambitieniveau veel verder. Deze luxe soundbar is primair bedoeld om actief naar te luisteren, vergelijkbaar met het luisteren naar een ‘traditioneel’ hifi-systeem. Dat betekent dat de Stereomaster op de juiste hoogte moet hangen in relatie tot een zitpositie.

Het geluid van de Stereomaster heeft een licht warm karakter en is aangenaam om naar te luisteren. In de specifieke setting bij Alpha was het stereobeeld wat minder breed, maar het is aannemelijk dat de functie van de naar de zijkanten stralende full range drivers enigszins werd beperkt door de absorber-panelen aan beide kanten. Zijstralers vragen om reflecterende wanden. Dat was ook vroeger de demonstratietruc van Bose, waar iedereen invloog. Bose had ten tijde van de introductie van Direct Reflecting een soort luxe bouwkeet met intern harde reflecterende wanden. Het publiek beleefde dus een extreem ruimtelijk geluid in die caravan, die gewoon op de beursvloer stond tijdens de grote hifi-shows.Hoewel het stereogeluid enigszins naar het midden werd getrokken, voorzag de Stereomaster de luisterruimte wél van een vér dragend en in de lengterichting ruimtelijk geluidsbeeld. De ideale positie voor de Stereomaster ziet dus twee reflecterende wanden aan weerszijde. Het geluid van de ‘side fills’ reflecteert dan de kamer in, waardoor een breder stereobeeld ontstaat.

Het laag is erg goed en in balans met de rest van het spectrum. Toch is het even wennen, maar dat komt simpelweg vanuit langdurige ervaringen met volgens de regelen der kunst opgestelde ‘gewone’ luidsprekers. Het zal duidelijk zijn dat de Stereomaster een volstrekt andere doelgroep adresseert: de consument die een focus heeft op design en gebruiksvriendelijkheid, maar wél de behoefte aan bovengemiddeld goed geluid. Deze consument heeft geen behoefte aan gedoe met kabels, accessoires, opstelling en het moeizame vinden van de optimale match tussen componenten. Het is een plug & play consument die met behulp van moderne middelen (smartphones en tablets) het geluid wil bedienen. Ook mag het audiosysteem niet dominant aanwezig zijn en moet het kunnen integreren met de woonomgeving thuis of op de boot.

Conclusie

Met de drie verschillende Stereomaster modellen zet Lyravox feitelijk een hele nieuwe productcategorie in de markt. De niche van de zeer luxe soundbars. Na gebleken marktsucces zal die niche spoedig gevuld worden door de immer waakzame copycats. Maar voorlopig is Lyravox nog even leading met deze fraai uitgevoerde en met de hand gebouwde apparaten. Voor de consument is er de eenvoud, de vriendelijke bediening en de uitstekende geluidskwaliteit. Ook het genoegen van het ‘wat is dat nou’-effect valt ten deel aan de trotse eigenaar. Als er bezoek komt, heb je meteen een interessante conversatie. Het nadeel van voorwerpen die tegen de muur worden bevestigd, is dat het bovenliggende horizontale vlak vaak uitnodigt tot het plaatsen van voorwerpen. Sommigen onder ons worden nou eenmaal nerveus van lege vensterbanken, planken en richels. Bloemen in een vaas met water lijkt een minder goed idee. Misschien dat deze fraaie Lyravox nog eens dubbelt als boekenplank met geluid.  


EDITORS' CHOICE