NIEUWS

Pagina 2


Rudirick de Jong | 24 september 2016 | Fotografie Fabrikant

Wat kost het?

Dit is erg afhankelijk van je overige wensen. Wat wil je? Hoever wil je gaan? Hoe is de thuissituatie? Wil je het in een bestaande woning of ga je nieuw bouwen? Wil je alleen een paar lampen aansluiten of wil je al je verlichting aansluiten? Het laatste is wat wij altijd adviseren. Je wilt immers niet halverwege je smarthome avontuur tegen beperkingen aanlopen. Dus doe het goed of niet. Tenzij je het prima vindt om een paar lampen te schakelen. Dan kan je voor een kleine 300 euro al klaar zijn, maar weet dat je later geheid vast gaat lopen.

Wij zijn van mening dat een huis pas smart is als het voor je werkt en het dagelijkse leven erin eenvoudiger kan maken. Je wilt immers niet om je verlichting uit te zetten elke keer twee apps, en daarnaast nog vier knoppen drukken, want dat gaat zijn doel voorbij. Waar je een keuze in moet maken is waar je het voor wilt gebruiken? Nu kan je meteen beginnen met een ‘systeem’ waar je op den duur video matrixen aan kan hangen, met een geïntegreerd beveiligingssysteem en dat allemaal verwerkt in een knop aan de muur. Voor de meesten klinkt dit als een systeem dat enkel en alleen bedoeld is voor de happy view zoals de huizen in Wassenaar. Maar dat valt eigenlijk wel mee. Hoe meer je de mogelijkheden van een Smart Home gaat ontdekken, hoe meer je het gaat waarderen en hoe meer het voor je gevoel betaalbaarder wordt. Laat me zeggen als je een budget hebt tussen de 5000 en 10.000 euro je echt een Smart Droom Huisje kunt bouwen. Mocht je daadwerkelijk in een vrijstaande villa of woonboerderij wonen zullen de prijzen uiteraard al gauw boven de 10.000 euro komen, maar dat staat in verhouding. In dit soort huizen praat je al snel over specifieke wensen, waar menig hart van een Smart Home bouwer van gaat kloppen. Maar dit zijn de pareltjes in het jaar.

Nu kan je ook beginnen met een heel uitgeklede versie van zo’n systeem en iedere jaar stapje voor stapje iets uitbouwen, maar dan zeggen wij op onze beurt dat dit weer zonde is, omdat er ook veel moois verkrijgbaar is voor een betaalbare prijs, waarmee je de komende jaren heel veel plezier mee kan beleven. De vraag die je jezelf moet stellen is wat voor onderdelen wil je smart maken. Wil je een ‘alles’ in een systeem? Of neem je genoegen met een slim verlichtingssysteem? In dat geval ben je tussen de 1.500 en 4.000 euro al een heel eind om je huis slim te verlichten.

Is het nodig?

Voor de meeste van ons is het een basis van meer comfort in huis, maar onze samenleving is ook aan het vergrijzen. De behoefte aan verzorging en ondersteuning voor ouderen neemt toe. Vroeger was dit vaak de taak van een verpleger of zorgverlener. Maar omdat budgetten onder druk staan, moeten we op zoek naar een smart oplossing voor dit probleem.

In het project, dat we “SmartHome zonder smartphone” zijn gaan noemen, zijn we de uitdaging aangegaan om een smart systeem te ontwerpen voor een klant zonder tablet of smartphone. Dit betekent dat we het maximale moeten halen uit de oude vertrouwde schakelaar aan de muur. Bij elkaar opgeteld kent dit huis zeventien lichtpunten aan het plafond en zes staande of tafellampen, verdeeld over zeven kamers. De bewoner moest iedere avond als hij naar bed ging minstens tien lampen uitschakelen. Om naar het toilet te gaan, moest hij eerst naar een donkere gang lopen om vervolgens op de weg er naar toe diverse lampen aan te zetten. Niet bepaald een handige situatie als je slechter ter been wordt.

Gedurende onze ontmoeting met de bewoner en zijn neef kwamen we er ook achter dat hij gedurende de dag altijd een gehoorapparaat in heeft, omdat hij anders de bel of huistelefoon niet hoort. Dit en nog een aantal wensen hebben we verwerkt in een op maat gesneden ontwerp voor een SmartHome.

Slimme schakelaar

Na onze uitgebreide kennismaking merkten we dat vrijwel iedere kamer in huis onderdeel moest worden van het smart verlichtingssysteem. Daarom hebben we eerst achter elke bestaande lamp een slimme inbouw- of opbouwschakelaar gemonteerd. Na de installatie zijn we alle basis lichtscenes gaan programmeren. Dit zijn standaardsituaties die je met één druk op de knop wilt in- of uitschakelen. Denk hierbij aan ‘alles uit’ en ‘alles aan’ onder één knop. Ook hebben we lichtsferen ingesteld en nacht-volgverlichting. Zo kan de bewoner vanuit zijn stoel de zogeheten slaapscene activeren. Hiermee wordt alle verlichting vanaf zijn stoel naar de slaapkamer automatisch verlicht. Zo kan hij naar de slaapkamer lopen, waarna tien minuten later alle lampen uitgaan.

We kwamen er achter dat sommige schakelaars op zeer ongunstige plaatsen waren gemonteerd tijdens de bouw van het appartement. Doordat we nu zelf kunnen bepalen wat de functie wordt van iedere knop hebben we alle makkelijk bereikbare knoppen ingesteld als de functionele knoppen.

Verder hebben we achter de huistelefoon, de voordeurbel en de algemene bel van de flat een speciale custom made tussenschakelaar gebouwd. Hierdoor gaat in iedere kamer een lamp knipperen zodra er aangebeld wordt. Hierdoor hoeft de bewoner niet de hele dag zijn gehoorapparaat in te hebben.

Smart & safe

Zeker in de situatie van deze bewoner kan smart technologie bijdragen aan de veiligheid. Op diverse plekken hebben we brandmelders opgehangen. Zodra er rookontwikkeling is, gaat het alarm af, springen overal de lampen aan en gaat er direct een melding naar zijn neef. Daarnaast hebben we ook de knop bij de voordeur ingesteld als ‘verlaat huis’-knop. Zodra hij deze indrukt, gaan alle lampen uit en gaat er een melding naar zijn neef dat hij het huis uit is. Zodra hij thuiskomt en dezelfde knop indrukt, springen alle lampen in de juiste sfeer en krijgt zijn neef wederom een bericht dat de bewoner thuis is.

Er zijn nog veel meer smart elementen te bedenken. Wij willen het altijd stap voor stap regelen, omdat het verwarrend kan zijn voor de bewoner als je teveel in één keer doet. De komende tijd bouwen we de wensen stap voor stap in. Ieder jaar doen wij een systeemcontrole, voeren we updates door en controleren wij alle meldingen. Zo maken we de wereld weer wat smarter.

Hoe heb jij je verlichting ingeregeld? Durf jij het aan om een huis zonder knoppen te bouwen? In goed overleg en met een gedreven designwens van een van onze klanten zijn we nu bezig in een huis met slechts twee knoppen. Een bij de voordeur en een bij de achterdeur. Wie weet mogen we in de toekomst jullie ook hier een kijkje geven in dit project…

EDITORS' CHOICE