HI-VISIT

Pagina 2: Kenrick Sound en Sonore


Werner Ero | 04 januari 2017 | Fotografie Werner Ero
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 23 december 2016

Kenrick Sound 4351

Onlangs het indrukwekkende voorkomen dat al deze prachtige componenten in hun volle oorspronkelijke glorie laten zien, zijn het uiteindelijk de reusachtige Kenrick Sound 4351 studio monitor luidsprekers die voor mij de show stelen. Op de afgelopen X-Fi show in Veldhoven had ik ze al statisch zien staan en hier zijn ze nu voor het eggie - aangesloten en wel helemaal voor mij alleen! Kenrick is overigens een samenvoeging van de namen Kenji en Rick. Waarbij Kenji van Japanse afkomst en Rick van Amerikaanse origine is.

Samen zijn ze vooral fan van de grote professionele luidsprekers uit de vintage JBL 43 reeks. Ze vonden ze zelfs dermate mooi en uniek dat ze vanaf 2013 een samenwerking zijn gestart om deze vaak versleten (o.a. verteerde conusranden) modellen weer in hun volle glorie te herstellen. De gereviseerde weergevers werden vervolgens middels de Yahoo veilingwebsite aan de man gebracht. Daarna werd het succes al snel dermate overweldigend, dat beide heren zelfs besloten er hun dagelijks werk van te maken. Daarmee was de geboorte van Kenrick Sound een feit. Rick vervaardigt daarbij in de V.S. compleet nieuwe kasten die visueel zelfs naar specificatie kunnen worden vervaardigd, terwijl Kenji zich in Japan bezighoudt met het reviseren van de oude units, het vervaardigen van de speciale maatwerkonderdelen en het samenbouwen en zelfs het verbeteren van de weergave door bijvoorbeeld betere onderdelen toe te passen. Op YouTube hoeft u alleen maar Kenrick Sound 4351 in te typen en er duikt meteen een hele reeks aan interessante filmpjes op. Op enkele daarvan kunt u zelfs opvallend duidelijk waarnemen hoe groot de verschillen tussen de originele JBL 4350 en de remake Kenrick 4351 uitvallen. Het laat er verder dan ook geen twijfel over bestaan dat deze twee heren met hun bijzondere bedrijf heel goed bezig zijn.

Analoog als basis

Hoewel de kerntaak van Music2 natuurlijk het importeren en distribueren van bijzondere kwaliteitshifi componenten is, is het voor mij vanaf het eerste moment al volledig duidelijk dat hier niet de zoveelste dozenschuiver aan het werk is. Marco: "Bij het verzamelen van mijn merkenpallet heb ik mijzelf vooraf een aantal belangrijke vragen gesteld. Wat ik zelf graag zou willen en verwachten wanneer ik als consument op zoek zou gaan naar nieuwe geluidsapparatuur, bijvoorbeeld. Het antwoord hierop is dat een importeur volledig achter zijn merken behoort te staan en liefst niet ieder jaar of zelfs nog sneller van merken wisselt. Bij Music2 bestaat ons assortiment dan ook niet alleen uitsluitend uit zeer muzikale audiocomponenten, maar vinden wij ook een lange levensduur en een zeer goede mechanische en betrouwbare elektrische constructie van het grootste belang. Niet voor niets geven we bijvoorbeeld op onze Octave buizenversterkers maar liefst 10 jaar garantie (1 jaar garantie op de buizen), terwijl ook de Blumenhofer luidsprekers voor zo'n lange periode zijn gegarandeerd."

Maar ook het visueel op je thuisinterieur kunnen afstemmen scoort bijzonder hoog. "Want als u zorgvuldig uitgekozen meubels heeft staan, is het wel zo prettig als ook uw luidsprekers in zo'n zelfde afwerking kunnen worden geleverd! Het door ons gevoerde Duitse luidsprekermerk Blumenhofer maakt dit allemaal mogelijk en is zelfs in staat om ook de plint van bijvoorbeeld een door ons gevoerde Dr. Feickert platenspeler in wederom hetzelfde decor uit te voeren! Het merk Dr. Feickert is overigens zelf ook al erg sterk in het leveren van vele verschillende standaard en maatwerk afwerkingsopties. Toch vormt met name de term analoog de echte rode draad binnen mijn importeurschap. Vooral omdat analoge muziekweergave je vaak meer raakt en we er meer emotie bij kunnen voelen. Voor alle volledigheid houden we bij Music2 trouwens niet van een overmatig warm, honingkleurig of versluierd geluid. Want dat is toch vaak een bepaalde vooringenomenheid die bepaalde mensen bij de woorden 'analoog' en 'platenspeler' hebben. Maar in tegenstelling tot digitaal, wat veel minder variaties kan bieden en vaak meer op eenzelfde soort wijze klinkt, is het bij pure analoge weergave zowel mogelijk om een echt warme, volle en rijke sound als de 'snellere', meer transparante en accurate weergave die wij nastreven te realiseren."

Sonore Audio

"Over accuratesse gesproken... Doordat in dit nieuwe bedrijfspand de mogelijkheden aanwezig zijn om al mijn idealen te verwezenlijken, hoort daar ook het delen en uitdragen van kennis bij. Cock van der Weiden van Sonore Audio is alweer de nodige jaren een goede vriend van mij en al tijdens de plannen voor dit nieuwe pand zag hij het ook wel zitten om een deel van het pand te betrekken. Zoals insiders inmiddels al wel weten is Arnold Blom, mede-oprichter van Sonore, helaas door privéomstandigheden met het merk gestopt. Maar dat heeft Cock gelukkig niet weerhouden met zijn geesteskind verder te gaan, dan maar zelfstandig."

"De producten van Sonore Audio staan al sinds jaar en dag bekend om hun hoge mate aan accuratesse en waarheidsgetrouwheid. Helemaal niets in de weergave klinkt daarbij versluierd of op een bepaalde manier geremd. Daarbij behoren de low level informatie en oplossend vermogen zelfs tot het allerbeste wat de audiobranche te bieden heeft," vertelt Marco. "Ook in 2017 gaat dit kleine maar enorm innovatieve merk weer verder met het ontwikkelen en vervaardigen van zijn zeer bijzondere en vaak zelfs spraakmakende producten. Momenteel wordt bijvoorbeeld de laatste hand gelegd aan The Harmonizer. Dit is een luidsprekerunit in een eigen behuizing die visueel nog het meest weg heeft van een normale bandtweeter, maar door Cock volledig wordt gewijzigd. Daardoor werkt de unit niet meer als een normale tweeter, maar is het veel meer een breedbandige ontwerp geworden dat over de volledige bandbreedte met name de stijgtijd corrigeert. In de praktijk plaatst je de twee kastjes het liefste op de bestaande weergevers en krijgt daardoor naast veel meer openheid, natuurlijkheid en 3D ruimtelijkheid vooral een veel beter laag!"

Eh, een veel beter laag? Uit een tweeter? Het moet niet gekker worden, maar eigenlijk zijn dat soort aspecten wel iets wat ik gewend ben van Sonore Audio. Al hun producten werken anders dan bijna al het andere wat op de markt verkrijgbaar is en dat hoor je meteen heel goed terug in de weergave. Een andere ontwikkeling die bijna productierijp is, blijkt een nieuwe versie van een beroemde Sonore Audio voorversterker te zijn. Daarbij zijn de buizen geheel verdwenen en is er zelfs geen netsnoer meer nodig! Het blijkt om een passieve voorversterker te gaan waarbij een hele reeks minuscule transformatoren voor de verschillende volumestanden zorgdragen. Dit is volgens Cock de meest pure en verliesvrije methode die er momenteel bestaat en uiteraard heeft Sonore Audio de bestaande problematiek rond deze schakeling ook weer overwonnen. Misschien dus wel de ideale voorversterker en ook eentje die verkrijgbaar is voor minder dan 10.000 euro!

EDITORS' CHOICE

 • Review
  Review Elac EA101EQ-G `Elements` versterker
  Review
  lees meer »
 • Achtergrond
  Hifi op budget - tot 50.000 euro
  Achtergrond
  lees meer »
 • Review
  Review: Pro-Ject Pre Box S2 - compacte klasse
  Review
  lees meer »