ARTIKEL

Wide Color Gamut

Eric Beeckmans | 26 december 2016 | Fotografie Fabrikant

DCI-P3 en Rec2020 specificeren een veel groter kleurbereik dan het huidige Rec.709. Met die nieuwe standaarden zijn intensere, fellere kleuren mogelijk.

Het kleurbereik van onze huidige televisies en al ons bronmateriaal ligt vast in de norm Rec.709. Die norm bepaalt de drie basiskleuren (rood, groen en blauw). De driehoek die drie basiskleuren vormen in het CIE-kleurendiagram zijn alle kleuren van het Rec.709 kleurbereik. Je ziet onmiddellijk dat die slechts een fractie (36%) van alle zichtbare kleuren bevat. Nieuwe standaarden zoals DCI-P3 en Rec.2020 bevatten een veel groter deel van alle zichtbare kleuren (respectievelijk 54% en 76%). Beelden die gebruik maken van zo een uitgebreid kleurbereik (wide color gamut) kunnen fellere, intensere kleuren tonen. Uiteraard moet zowel het bronmateriaal als de televisie dat uitgebreidere kleurbereik ondersteunen. Momenteel leveren topmodellen van de meeste merken ergens tussen de 95% en 90% van het DCI-P3 kleurbereik.

Wide Color staat eigenlijk volledig los van HDR, maar de twee worden meestal wel in een adem vernoemd. Dat is vooral omdat de nieuwe Ultra HD Blu-ray-schijven beide verbeteringen implementeren.

Dolby Vision of HDR10? Welk van beide standaarden zal dominant worden, of blijven ze beide belangrijk?

HDR-standaarden

Nieuwe beeldtechnologie leidt onvermijdelijk tot nieuwe standaarden. Voor HDR zijn er voorlopig twee belangrijke standaarden, en een derde die in zicht is. De meest verspreide standaard is HDR10. Hij wordt ondersteund door alle tv-fabrikanten en is verplicht aanwezig op Ultra HD Blu-ray. Een tweede, concurrerende standaard, is Dolby Vision. Die is optioneel op Ultra HD Blu-ray, en is voorlopig enkel te vinden op televisies van LG en Loewe. Het belangrijkste verschil tussen beide is dat Dolby Vision expliciet rekening houdt met de mogelijkheden en beperkingen (zoals wat de maximale luminantie is) van een tv, en bepaalt hoe de tv daar mee moet omgaan. Bij HDR10 kunnen fabrikanten dit grotendeels zelf bepalen.

Welke standaard zal op termijn belangrijkst worden? Niemand weet het. Misschien blijven ze beide bestaan. Wat we wel weten is dat Dolby Vision vrijwel zeker niet achteraf toegevoegd kan worden aan een tv via firmware. En dat de kaarten momenteel iets gunstiger liggen voor HDR10.

En dan is er nog een derde standaard in zicht: HLG, Hybrid Log Gamma. Deze standaard zou vooral gebruikt worden door televisiezenders. Die willen immers geen twee versies van elk programma te hoeven uitzenden. HLG laat toe om één videostroom te maken die op een HDR-tv HDR-beeld toont, maar op een klassieke tv gewoon beeld. HLG-ondersteuning zou op de meeste televisies via een firmware-update gerealiseerd kunnen worden.


EDITORS' CHOICE