Groei en projecten

Jochem Geerdink | 20 januari 2012 | Bowers & Wilkins

Society of Sound groeide mede door die artiesten al snel uit tot een community voor gelijkgestemden en sloot een samenwerking met Peter Gabriel. De Engelsman treedt niet alleen op als curator van de dienst, in zijn Real World Studios worden tevens opnamen in hoge kwaliteit gemaakt. Om deze via Society of Sound weer aan te bieden aan de abonnees. De leden, nu al ruim twintigduizend in getal, kunnen de door Society of Sound aangeboden muziek vervolgens in drie formaten downloaden: Apple Losless voor gebruikers van iTunes en 16-bit FLAC voor mensen die geen gebruikmaken van iTunes. Maar pas echt onderscheidend is de Society of Sound door de introductie van 24-bit FLAC. Heel veel dichter bij het echte studiogeluid, kwam de muziekluisteraar niet eerder in zijn eigen woonkamer.

Het principe is simpel. Voor £33,95 (zo’n 43 euro) per jaar hebben abonnees van de dienst niet alleen toegang tot de catalogus van Society of Sound, ze krijgen daarnaast maandelijks twee nieuwe releases aangeboden in de voornoemde drie formaten. De opbrengst van de dienst wordt geïnvesteerd in nieuwe producties en artiesten. Diezelfde artiesten wisten de Society of Sound zoals gezegd al snel te vinden. Maar niet alleen juichten zij het initiatief toe, ze droegen ook gelijk een steentje bij om het tot een succes te maken. Wat te denken van (voormalig) frontman Brett Anderson van de Britse band Suede. Vlak na de start van de Bowers & Wilkins Music Club bood hij zijn tweede soloalbum Wilderness in hoge kwaliteit aan via Society of Sound. Dat gegeven is weliswaar niet zo bijzonder, maar dat hij het drie weken voordat de langspeler elders verkrijgbaar was deed, wel.

Sindsdien hebben ze bij Bowers & Wilkins zeker niet stilgezeten. Op de website van Society of Sound is niet alleen iedere maand nieuwe muziek te downloaden, ook blijft het zoeken naar nieuwe mogelijkheden en samenwerkingsverbanden. Die vond het in Baarn, bij Polyhymnia. Het bedrijf dat voortkwam uit Philips Classics en internationaal hoog aangeschreven staat voor het op locatie opnemen van klassieke muziek. Polyhymnia is één van de weinige klassieke muzieklabels die nog eigen opnamestudio’s heeft, maar voor de eerste collaboratie uitweek naar het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven.

Daar werd in juni met het vermaarde Berlin Philharmonic String Quintet werk van de Tsjechische componist Antonin Dvořák opgenomen. Voor Polyhymnia een hele eer. “De afgelopen jaren is dit kwintet uitgegroeid tot één van de beste gezelschappen in hun vakgebied”, zegt Jean-Marie Geijsen van Polyhymnia. “Het repertoire op dit album is in veilige handen bij het ensemble, de interpretatie van het werk – zowel muzikaal als vanuit technisch oogpunt – subliem.” Onze recensie van het album vind je hier.

MERK

EDITORS' CHOICE