REVIEWAurender

Gebruik en conclusie

Aurender music servers behoren tot de meest gebruiksvriendelijke in hun soort en daar maakt ook deze A10 geen uitzondering op. Eigenlijk heb je alleen maar een Android smartphone of tablet en een werkende router met ethernetkabel nodig. Daarna kan na het invoeren van een door de A10 gegenereerde code voor het softwarematig herkennen van het apparaat, meteen aan de slag worden gegaan. Natuurlijk is het prettig wanneer u al over een NAS of netwerk beschikt om deze extern op de A10 aan te sluiten, maar het hoeft niet! Want helemaal in lijn met de nieuwste trend is het ook mogelijk om gebruikmakend van dezelfde Conductor app van betalende muziekdiensten zoals Tidal, Qobuz of het helemaal gratis internetradio gebruik te maken.

Zelfs het weergeven van hi-res DSD bestanden al dan niet gebruikmakend van de revolutionaire MQA verbeteringssoftware, behoort tot het complete pakket aan mogelijkheden van dit integratiewonder. Zoals gebruikelijk bij importeur More Music, is er ook dit keer op de interne harde schijf van de A10 voor deze test weer boordevol mooie muziek in alle mogelijke resoluties gezet. Uit nieuwsgierigheid start ik mijn test door het spelen met de volumeregelaar. De bijgeleverde afstandsbediening werkt daarbij soepel en trefzeker, ligt prima in de hand en heeft ook een mooi grote bedieningshoek.

Behalve het instellen van het volumeniveau, stand-by en een mute functie, bestaat zelfs de mogelijkheid om er de complete Aurender mee te bedienen! Alleen doordat je op deze wijze van bedienen zonder beeldscherm, je letterlijk blind aan het navigeren bent en niet meer kunt zien waar je jezelf op dat moment bevind. Blijft het wel het beste om de afstandsbediening louter voor de basisfuncties te gebruiken en de overige functies gewoon via de app te bedienen. Bij gebruik van de volumeregelaar wordt dit grafisch door middel van het knipperen van een ring rond de regelaar zichtbaar en wordt tegelijkertijd het volumeniveau op een retro VU-meter op het OLED display getoond. Hoe hoger het volume, hoe meer de virtuele wijzer naar rechts beweegt. Voor dichtbij is dit een leuke en originele oplossing, maar bij afstanden van 4 meter of nog verder weg, wordt de indicatie toch al een heel stuk lastiger afleesbaar. Maar uiteraard kan ook in dit geval gebruikmakend van de app, wel ten alle tijden het ingestelde niveau in een oogopslag perfect worden aflezen.

Aurender A10: luisteren

De streamers van het Koreaanse Aurender zijn doorgaans bijzonder graag geziene gasten in mijn luisterruimte. Niet in het minst doordat het in de praktijk om gebruiksvriendelijke en zeer goed gebouwde apparaten gaat. Producten die op vele facetten zoals de hoogoplossende weergave met veel verfijning, natuurlijke klankkleuren en een hoge dosis neutraliteit, bij de voorhoedelopers van high-end streaming audio behoren. Ook deze nieuwste loot aan de Aurender stam blijkt al deze mooie eigenschappen vanaf het allereerste moment weer volledig in huis te hebben. Een gegeven wat daardoor ook meteen als eerste proeve van bekwaamheid voor de ingebouwde DSD DAC geldt.

Dus wederom is die schone, heel mooi gelaagde, sterk omlijnde en hoog oplossende weergave weer vanaf het allereerste moment volledig aanwezig. Daarbij behoort de weergave zonder twijfel meteen bij de voorhoedelopers in deze prijsklasse. Voor wie daar behoefte aan heeft kan via de aanwezige USB audio klasse 2.0 uitgang, ook van een externe DAC gebruik worden gemaakt. Reken ook daarbij alvast maar op een bovengemiddeld goed resultaat. Vooral doordat alle Aurenders sinds jaar en dag als bijzonder goede bronnen te boek staan en deze A10 beslist geen uitzondering op dit gegeven maakt.

Zoals min of meer verwacht wordt ook bij de overige opties zoals internetradio en de streamingdiensten Tidal of Qobuz, veel moeite gedaan het maximaal haalbare eruit te peuteren. Vertaald naar mooie muziekconserven ga ik dit keer van start met het gelaagde Just a little loving van de Amerikaanse zangeres Shelby Lynne op het DSD formaat. Hoewel dit nummer bij vele muziekliefhebbers bekend zal zijn, blijft het een heerlijk nummer om naar te luisteren. Wat al bij de eerste muzieknoten direct opvalt is dat de natuurlijke zachtheid en verfijning die DSD altijd zo kenmerkt, wel heel erg mooi bij de strakke, opgeruimde en schone klanksignatuur van deze A10 aansluit.

Aurender A10: warm en smoel

Zo wordt de normaal nogal warm en zwoel geregistreerde stem van Shelby, nu bijna tastbaar en opvallend goed gedefinieerd in de luisterruimte geplaatst. Daarbij ondersteund door een tonaal rijk en bijna ‘mellow’ geregistreerde band en fraai gepresenteerde dynamische contrasten. Een andere bekende ‘gouwe ouwe’ is het beroemde album Time Out van The Dave Brubeck Quartet op 24-bit PCM.

Hoewel deze registratie nog veel meer mooie nummers bevat, grijp ik toch weer bijna automatisch naar het overbekende maar wel nog steeds erg prettig opzwepende Take Five van Paul Desmond in 5/4-maat. Ook bij demonstraties op beurzen en in winkels wordt regelmatig van dit nummer gebruik gemaakt en dat is niet voor niets! Want zeker bij deze op hoge resolutie uitgebrachte versie is het echt ouderwets genieten geblazen en blijft het mooie organische en typerende karakter ook bij de meest complexe passages helemaal in tact.

Doordat bij deze A10 vooral DSD bestanden opmerkelijk excelleren, wordt het verschil met PCM meer nadrukkelijk dan gebruikelijk ervaren. Het is daarbij niet dat PCM nu ineens minder klinkt, maar wel dat DSD op deze music server beter dan ooit uit de verf komt! Hoe het ook zij, met deze nieuwe A10 brengt Aurender een heel aanlokkelijk totaalconcept op de markt. Een apparaat bedoeld voor mensen die niet (meer) in veel losse apparaten willen investeren en de voordelen (lagere prijs, lagere complexiteit, minder ruimtebeslag, etc.) zien wat een goede productintegratie kan bewerkstelligen.

Aurender A10: conclusie

De nieuwe Aurender A10 is de eerste in zijn soort voor dit Koreaanse kwaliteitsmerk en zal gezien de naadloze integratie zeker niet de laatste zijn. Daarbij is prettig dat het merk gelukkig weer voor de volledige ‘hifi’ breedte (43 cm) heeft gekozen en dat de nuttige toepassingsmogelijkheden, afwerking

en materiaalkeuze weer absoluut eersteklas zijn. Zoals verwacht moet deze nieuweling het vooral hebben van zijn hoge mate aan integratie en het ontbreken van te veel ongewenste complexiteit. Daarin scoort het apparaat meteen al inderdaad zeer hoog. Voeg daar nog de uitmuntende weergave van DSD bestanden en de opvallend goed presterende analoge volumeregelaar bij (die zelfs eindversterkers uit veel hogere prijsklassen adequaat aan kan sturen!) en je hebt een heel bijzonder apparaat wat voor een grote groep muziekliefhebbers razend interessant kan zijn.

Door de lagere complexiteit en de ‘analoge’ kwaliteiten bij DSD, zal deze nieuwe streamer het ook goed bij huidige bezitters van cd-spelers kunnen gaan doen. Kortom, van welke kant je het ook bekijkt, Aurender geeft wederom door de uitstekende bouw- en geluidskwaliteit, de zeer goede totaalimplementatie en alleszins redelijke prijsstelling, opnieuw zijn visitekaartje af.

Prijs: 5.990 euro

MERK

EDITORS' CHOICE