ARTIKEL

Luidsprekerkabels kopen: luisteren en vergelijken

Dan de daadwerkelijke verbinding met je luidsprekers, via de luidsprekerterminals aan de achterzijde. Een normale verbinding tussen de versterker en een luidspreker wordt gemaakt met een kabel of snoer die bestaat uit twee geleiders, elk apart geïsoleerd.

Belangrijk is dat de plus en de min aan beide uiteinden correct zijn verbonden. De meeste speakers hebben dan ook een plus- en een min-aansluiting, respectievelijk rood en zwart gekleurd. Veel versterkers en luidsprekers zijn voorzien van terminals die de draad zo accepteren, en anders de al dan niet meegeleverde banaanstekers of spades. De meningen lopen uiteen wat daarbij de voorkeur heeft.

De zoektocht naar luidsprekerkabels

De beste kabel laat in ieder geval niets weg en voegt niets toe. Een feilloze overdracht van het signaal, van de bron via de versterker naar de luidsprekers, dat is de ideale situatie. De heilige graal. Gelukkig is het menselijk gehoor niet feilloos. Wél in staat om zeer subtiele veranderingen waar te nemen, maar niet tot in het oneindige. Dat betekent dat net als bij die betere versterker of dat fraaiere setje speakers ook de eerste investering in een tros kabels de belangrijkste is. De winst bij die stap van standaard materiaal naar een ‘hifi-product’ is de grootste.

Dat wil overigens op geen enkele manier zeggen dat alle verbeteringen daarná onzin zijn. Een absolute topkabel van de echte high-end merken levert wel degelijk een verschil op. Maar belangrijk om dat verschil te kunnen horen en op waarde te kunnen schatten, is dat je ook in een overeenkomstig kwalitatief systeem moet voorzien. Iedere (vervolg)investering levert namelijk een verbetering op, die los van de aantoonbare innovaties ook snel subjectief wordt. Zeker wanneer de juiste verhouding met de rest van de set zoek is.

Luidsprekerkabels: luisteren, vergelijken en testen

‘Subjectief’ gaat namelijk ook op voor ons gehoor, voor iedereen een uniek instrument en in principe gewoon onderdeel van je hifi-systeem. Er zit daarbij niet alleen verschil in waarneming, maar ook in wensen en voorkeuren. Dat betekent dat doorontwikkeling en technische verbeteringen – waarbij meerprijzen doorgaans vrij stevig zijn – niet door iedereen gehoord worden, laat staan aan iedereen besteed zijn.

Het voornaamste wat je uiteindelijk kunt doen bij een eerste of volgende investering in hifi-bekabeling, is luisteren. Naar de hoorbare en voelbare verschillen, maar ook naar jezelf. Niet naar de gebruikte materialen, de met superlatieven beladen specificaties of de met lof bezongen merknamen, maar naar datgene wat je daadwerkelijk hoort. En op basis daarvan besluiten of dat prijskaartje een beetje klopt. Je setje oren zijn het belangrijkste component in de set!

Bron foto: http://www.melodika.nl/

EDITORS' CHOICE