REVIEWMaster


Jan de Jeu | 20 november 2001 | Master

Marsh Sound Design: MSD-P2000

De MSD-P2000 is een 4,6 kilo wegende, dual mono opgebouwde, pure classe A, high resolution line amplifier met 7 rca ingangen. De prijs is fl. 4750,- inclusief afstandsbediening. Er wordt gebruik gemaakt van bi polaire Field Effect Transistors (FET) Gebruikte Audiocap en Exotica Capacitors zijn van de hand van Marsh en door hem ontworpen worden ook in andere gerenommeerde merken, bijvoorbeeld Wilson, gebruikt. Verder is deze veelzijdige man in het verleden betrokken geweest bij Monster en MIT en heeft hij geschreven voor o.a. het gezaghebbende Amerikaanse hifi blad Stereophile. Maar goed, terug naar de versterker.

Het front is van aluminium en heeft een, vind ik, fraaie styling. Het komt ook mooi uit in het gebruikte Creaktiv audio rack dat opgebouwd is uit aluminium en zwart berkenhout. In het midden een wat groot uitgevoerd venstertje ten behoeve van de afstandsbediening. Een plastic afstandsbediening die ik trouwens eerder verwacht aan te treffen bij een Yoko setje dan bij een zo prachtig gebouwde voorversterker als dit is. Rechts een Led dat lichtblauw oplicht wanneer het apparaat netspanning krijgt. Wanneer de power knop ingedrukt wordt gaat deze LED feller branden. Met name wanneer deze voorversterker samen met de eindversterker in één rack staat vind ik het storend dat bij het ene apparaat de led rechts en bij het andere apparaat de led in het midden zit. Datzelfde geldt dan trouwens ook voor de pootjes. Die van de eindversterker en die van de voorversterker staan niet even ver van elkaar. In klankmatige zin niet belangrijk maar mij storen dit soort details. Drie knoppen, ALP controls, sieren het front en ze lijken afkomstig van dezelfde fabrikant die Audio Research voor deze onderdelen inschakelt. Links zit de volumeknop, daarnaast de balansregeling en rechts de inputselector waarbij gekozen kan worden voor, van links naar rechts, cd, tuner, dvd, video, line 1 en line 2. De twee drukknoppen rechts zijn respectievelijk voor tape en power. Aan de achterkant een IEC netsnoer aansluiting, twee RCA outputs, een RCA tape en een RCA video opnameaansluiting en 7 RCA inputs te weten tape, line 2, line 1, video, dvd, tuner en cd. Nog wat opgegeven specificaties: Frequency response, 20-20000 Hz: +/- 0.1 dB Input Impedance is 50 kOhms, maximum gain: 14.4 dB. Power consumption: 14 W. Afmetingen zijn 8 x 48 x 33 cm ( H x B x D ) Een Belden netsnoer wordt meegeleverd.


Marsh Sound Design: MSD-P2000T

De MSD-P2000T is een 5,8 kilo wegende Tube-Fet Hybrid line amplifier met 5 RCA inputs die voor fl. 6500,- van eigenaar verwisselt. In de trans-mu amplification stage worden per kanaal 2 triode buizen met push pull output voor een lage output impedantie gecombineerd met FET. Het front lijkt veel op dat van de P2000. Ook hier de, wat kleiner uitgevoerde, blauwe LED in het midden.Bij aansluiting op het net gloeit deze LED bescheiden op. Pas wanneer het apparaat bedrijfsklaar is, en dat is voor een hybride al verbazend snel, gaat hij feller branden.Linksonder zit een tape drukknop.De twee grote knoppen links zijn de selector voor van links naar rechts cd, tuner, dvd, video en line. Daarnaast de keuze tussen Reverse, Stereo en Mono. Het nut van de reverse stand waarbij je links en rechts om kunt wisselen, een feature dat je ook tegenkomt bij andere Amerikaanse merken als Spectral en Audio Research, ontgaat mij volledig. Ik ben geneigd te zeggen; laat dit weg en maak het product goedkoper of stop het geld in een zinvoller onderdeel. Van de twee grote knoppen rechts is de linker de balansregeling en de rechter de volumeknop. De twee kleine drukknoppen rechtsonder zijn mute (links) en power. De lay-out van de achterkant is gelijk aan die van de MSD-P2000 met dien verstande dat er hier 5 inputs zijn. Zoals ook uit de foto blijkt zien de print en de verdere interne opbouw er fraai verzorgd uit. Enkele door de fabriek opgegeven specificaties: Frequency response, 20-20000 Hz: +/- 0.1 dB. Input impedance is 50 kOhms, maximum gain: 23 dB. Power consumption: 30W. Afmetingen zijn 10 x 48 x 33 cm. ( H x B x D ) Een Belden netsnoer wordt meegeleverd.

EDITORS' CHOICE