REVIEWvan den Hul


René van Es | 28 december 2001 | van den Hul

Gebruik

van den Hul  The First UltimateIk gebruik al jarenlang The First kabels als digitale kabel en tussen dac en voorversterker. Een keuze gebaseerd op neutraliteit, detail en rustige weergave. Ik weet dat je beter kunt, maar ik wil niet kiezen voor een bepaalde "klank" omdat het testen met zich meebrengt dat je een zo neutraal mogelijke combinatie opbouwt. Bovendien speelde de prijs destijds een rol. In de afgelopen jaren zijn vele componenten vervangen in de set, echter de kabels bleven gelijk. Zonder enige vorm van veroudering. Voor deze test is gekozen om de nieuwe kabels in te zetten als interconnect tussen dac en voorversterker, in twee combinaties, Monarchy Audio 22B met een Sphinx PJ 2 Mk 1 en de tweede combinatie een CEC TL-71 dac met Clearaudio Balance voorversterker. De voorversterkers zijn gemixt zodat in totaal vier combinaties zijn beluisterd. Overige componenten wisselden wel, met name de luidsprekers, maar de essentie is de koppeling dac/voorversterker hier van belang.

Zodra The First werd vervangen door The First Ultimate trad en duidelijk verbetering op in het geluid. Eigenlijk op elk front. De detaillering neemt toe, het geluid wordt puntiger, ruimer, breder en het lijkt of de zaal waarin is opgenomen groter is geworden. Je merkt en voelt veel beter de luchtverplaatsingen in en om de instrumenten en stemmen. Het geheel wordt "echter" en makkelijker om naar te luisteren. Het aantal hoorbare details neemt toe, de weergave van de hoge tonen is directer en minder versluierd, het laag wat dynamischer en krachtiger. In alle combinaties is dit zonder enige moeite hoorbaar en de Ultimate is duidelijk een klasse beter dan de oorspronkelijke The First. Hetzelfde effect bereik je met de Integration Hybrid. Ook die verslaat de The First in elk opzicht en is een evenknie van de Ultimate. De verschillen liggen op het gebied van helderheid en ruimtelijke informatie. Waar naar mijn idee de Ultimate veel lucht en ruimte geeft, heeft de Integration een meer directe sound en vraagt nadrukkelijker de aandacht. Hoewel de volgende opmerking mij moeilijk afgaat vanwege "het schot voor open doel", meen ik toch terecht op te merken dat de Integration Hybrid meer naar "metaal" klinkt. Dat laatste zonder dat ik direct kan aanwijzen of je naar koper of zilver luistert. Een eveneens zeer neutrale klankbalans.

In de door mij gekozen en beschikbare combinaties zou ik The First Ultimate inzetten bij de Monarchy Audio dac. Die is op zich erg direct en verlangt wel wat rust en ruimte van de achterliggende apparatuur. Niet dat er concessies worden gedaan aan neutraliteit, maar de combinatie is zeer muziekaal en laat je lekker meegaan in de geschapen sfeer zonder opdringerig te zijn. De CEC dac doet het wat beter met de Integration Hybrid. Die kabel is wat puntiger terwijl de dac wat rustiger is. Ook hier weer zonder dat je kunt aanwijzen waar de combinatie naar neigt, warme aangename klank of koel en analytisch. De beide kabels tonen nauwelijks karakter, wel kwaliteit. De stap terug naar de oorspronkelijke The First is nog gemakkelijk omdat het klankbeeld niet verandert. Wel neemt het genoegen om naar muziek te luisteren af en wordt het geheel wat "vrijblijvender". Minder pakkend en minder live. In elke combinatie verslaan de nieuwe types van Van den Hul de voorganger. Zodat zowel met de CEC als de MA als totaal een beter plaatje wordt neergezet.

EDITORS' CHOICE