REVIEWMcIntosh

Aansluitingen en techniek

McIntosh MA7200: geïntegreerde versterker met veel analoge en digitale ingangen

De MA7200 is zeer ruim voorzien van in- en uitgangen. De gebruiker heeft een vijftal cinch-lijningangen tot zijn beschikking, alsmede een enkele XLR-ingang. Ook een draaitafel met een mm-element of mc-element kan op de MA7200 worden aangesloten.

McIntosh waait niet met alle trends mee, maar het bedrijf heeft goed begrepen dat gebruikers graag digitale aansluitingen op versterkers zien. De MA7200 is daarom net als zijn kleinere en grotere broertjes voorzien van de DA1 Digital Audio Module, die voorzien is van een tweetal optische aansluitingen, een tweetal cinch-aansluitingen, een enkele usb-aansluiting en een McIntosh-eigen MCT-aansluiting. Deze laatste aansluiting is alleen geschikt voor andere digitale apparaten van McIntosh en is bedoeld om het digitale signaal van bijvoorbeeld een sacd-speler te ontvangen. De DA1 Digital Audio Module is letterlijk een module en zou eventueel later vervangen kunnen worden. Dat zal voorlopig niet nodig zijn want de DA1 kan PCM-signaal tot een resolutie van 32-bit/384 kHz en DSD tot DXD384kHz verwerken.

De MA7200 heeft ook een tweetal voorversterkeruitgangen uitgevoerd in cinch voor wie een losse eindversterker of subwoofer zou willen gebruiken. Uitgang nr. 1 is met cinchkern-vorkjes verbonden met de eindversterkertrappen. Met knopjes op de voorzijde kunnen de voorversterkeruitgangen ieder afzonderlijk aan of uitgeschakeld worden. Eventueel kan dus een externe eindversterker of een set actieve luidsprekers op de MA7200 worden aangesloten en met de knopjes op de voorkant kan de gebruiker bepalen welke voorversterkeruitgang muzieksignaal draagt. Ook aan gebruikers van hoofdtelefoons is gedacht want op het frontpaneel is een 6,3 mm jackplugaansluiting geplaatst.

Ontbreekt er iets? Ja, de MA7200 heeft geen AES/EBU-aansluiting. Is dat een gemis? Nee, want AES/EBU is een digitale connectie voor studio-omgevingen. Als iemand dan toch in een uitzonderlijk geval een AES/EBU-bron zou willen aansluiten, kan dat alsnog via een adapter die AES/EBU omzet naar digitaal coaxiaal.

Het komt erop neer dat de MA7200 een zeer compleet vermogens- en regelcentrum is. De gebruiker heeft geen losse DA-converter nodig. Liefhebbers van vinyl hebben geen losse phono-versterker nodig. Het enige dat nog ontbreekt zijn luidsprekers en ten minste één bron.

McIntosh MA7200: Output Autoformers

Iedere versterker met buizen in de eindtrap heeft een uitgangstransformator aan boord. Buizen zijn spanningsversterkers en de zeer hoge spanning van een buizeneindtrap kan niet zonder tussenkomst van een transformator naar een luidspreker worden geleid. Transistors kunnen op een lagere spanning werken en kunnen goed omgaan met hoge stroomsterktes. De stroom van een halfgeleidereindtrap kan in beginsel rechtstreeks naar de luidsprekers worden geleid. Transistorversterkers hebben dan ook vrijwel nooit een uitgangstransformator aan boord.

De transistorversterkers van McIntosh onderscheiden zich van andere merken door de consequente aanwezigheid van uitgangstransformatoren. McIntosh spreekt over Output Autoformers. Hoewel versterkers met halfgeleiders strikt genomen geen uitgangstransformatoren nodig hebben, biedt het gebruik van uitgangstransformatoren een paar voordelen. Een transformator laat geen gelijkspanning/stroom door en een luidspreker zal dus nooit gelijkspanning van een versterker met een uitgangstransformator krijgen. Bovendien kunnen de eindtrappen op een hogere spanning werken en dat heeft thermische voordelen: de transistors hoeven minder stroom te verwerken en blijven dus wat koeler. Tevens kan nog benoemd worden het feit dat de uitgangstransformatoren van McIntosh een drietal secundaire aftakkingen hebben voor luidsprekers met een impedantie van acht, vier of twee Ohm. De versterker kan dan ook het volle vermogen leveren ongeacht de impedantie. De gebruiker moet wel de juiste luidspreker aansluiting op de achterzijde kiezen. Een onjuiste keuze zal niet tot schade leiden.

Een uitgangstransformator heeft ook een nadeel en dat is de lagere dempingfactor van de eindtrap. Ook de weergave van de onderkant van het frequentiespectrum kan nadelig worden beïnvloed door de aanwezigheid van een uitgangstransformator. De MA7200 heeft een dempingfactor die groter is dan 40. Dat is een goede waarde voor een buizenversterker, maar een wat lage waarde voor een versterker met een halfgeleidereindtrap. Een wat lage dempingfactor hoeft niet meteen een probleem te genereren. Als de aangesloten luidspreker geen grote impedantie variaties of ander hinderlijk gedrag vertoont, hoeft een lage dempingfactor helemaal niet op te vallen.

McIntosh MA7200: Monogrammed Heatsinks en beveiliging

Aan weerszijden van de MA7200 zijn koelribben te zien. Dit zijn de door McIntosh zelf ontwikkelde Monogrammed Heatsinks, die de warmte van de eindtrap moet afvoeren. De MA7200 wordt bij normale volumeniveaus nauwelijks warm. De koelribben doen hun werk goed. Volgens McIntosh is de versterker meteen na het aanzetten op klank. In de praktijk bleek de klank echter in een periode van pakweg vijftien minuten nog iets te verbeteren. Het verschil was niet groot, maar wel waarneembaar.

De versterkers zijn voorts uitgerust met een aantal beveiligingen. Power Guard zorgt ervoor dat de versterker nooit zal clippen. Clippen is het afplatten van golfvormige spanning/stroom en is feitelijk een vorm van gelijkspanning/stroom, die levensgevaarlijk is voor de aangesloten luidspreker. Het risico van clippen is het grootst bij halfgeleiderversterkers met een laag uitgangsvermogen. Om een versterker die 200 Watt per kanaal kan leveren te laten clippen, zullen bijzondere toeren uitgehaald moeten worden (lees: het volume zeer ver opendraaien, tot een ongezond niveau). In de testsituatie zouden de buren eerder gaan clippen dan de versterker. We hebben de Power Guard techniek dan ook niet beproefd.

Dan is er nog de techniek genaamd Sentry Monitor. Dit is kort gezegd een zekeringloze kortsluitbeveiliging die de uitgang afsluit alvorens de stroom ontoelaatbaar hoog zou oplopen. Nee, ook dit hebben we niet getest.

McIntosh MA 7200: technische specificaties

Het uitgangsvermogen van de MA7200 hebben we al benoemd: twee keer 200 Watt, ongeacht de luidsprekerimpedantie. Het volledige vermogen is beschikbaar over een bandbreedte van 20 Hz tot 20 kHz op niveau -0,5 dB. Op niveau -3 dB loopt het frequentiebereik van 10 Hz tot 100 kHz. De totale harmonische vervorming is 0,005 procent. McIntosh geeft een dynamische headroom op van 2 dB. De signaal/ruisverhouding is 113 dB. Op de draaitafelingangen is de signaal/ruisverhouding lager (mc: 80 dB, mm: 82 dB), maar dat is normaal voor draaitafelingangen. Dit zijn zondermeer nette cijfers.

Technische specificaties zeggen niet zoveel over de klank van een apparaat. Het zegt hooguit iets over de kans om ruis of vervorming waar te nemen. Twee versterkers met ongeveer dezelfde cijfers kunnen heel verschillend klinken. De ruis- en vervormingcijfers van audiocomponenten zijn tegenwoordig gemiddeld genomen zodanig laag dat ze geen rol van betekenis meer spelen. Het frequentiebereik van versterkers en bronnen is vrijwel nooit meer een beperkende factor.

Een fraaie en goedwerkende IR-afstandsbediening is bij het leveringspakket inbegrepen.

McIntosh MA7200: testsituatie

De MA7200 heeft verschillende luidsprekers mogen aansturen. Importeur Savor Audio had een paartje tweeweg monitorluidsprekers van het Italiaanse Sonus faber type Guarneri Tradition meegeleverd. Binnenkort zal een recensie op dit medium verschijnen waarin de Guarneri Tradition van Sonus faber centraal zal staan. Ook heeft de MA7200 een tijdje de vaste bewoners van de luisterruimte mogen aansturen, zijnde een set fullrange elektrostatische luidsprekers type ESL63 van het Britse Quad.

We gaan zitten en leggen de IR-afstandsbediening van de MA7200 binnen handbereik. Laat de muziek maar komen.

MERK

EDITORS' CHOICE