MS120: Bediening en testomgeving

Zoals gezegd kan de MS120 op drie manieren worden bediend: 1. met de knopjes op het voorpaneel, 2. met de meegeleverde IR-afstandbediening, en 3. met de gratis app van Atoll voor iOS of Android. We lopen even langs alledrie de wijzen van bediening.

Atoll Electronique MS120: bediening met de knopjes op het voorpaneel

Veel streamers hebben geen of weinig bedieningselementen (bijv. Lumin, Moon, etc.) en vaak niet eens een display (Sonos, Bluesound, McIntosh, etc.). Voor de bediening van een apparaat van Lumin, Moon, Sonos, Bluesound en vele anderen zal de gebruiker een app moeten installeren. De MS120 hoort bij de soort die ook zonder app bediend kan worden en dat beschouwen wij als positief.

Ter illustratie, vijf minuten na het uitpakken en aansluiten van de MS120 stond hij al muziek te spelen vanaf een aangesloten usb-schijf van 1 TB. De MS120 was nog niet aangesloten op het LAN, ook was de afstandbediening nog niet uitgepakt. Met de knopjes rechts van het centrale display kan worden gebladerd door de mappenstructuur van de aangesloten usb-schijf, hetzij aangesloten op de achterzijde of op de voorzijde van de MS120. WAV-bestanden en DSD-bestanden zijn veelal niet voorzien van meta-informatie, maar dat is voor de MS120 geen enkel probleem. De gebruiker kan door een mappenstructuur bladeren, net als in Windows Verkenner.

Wie geen zin heeft om een app te installeren, hoeft dat dus niet te doen, of hoeft het in elk geval niet meteen te doen. De MS120 vraagt niet om een internetverbinding, vraagt niet om een firmware-update en vraagt niet om allerlei persoonlijke gegevens in te voeren. De gebruiker hoeft geen account bij Atoll te maken of een lap tekst genaamd “gebruikersvoorwaarden” te lezen en te accepteren. De MS120 werkt direct uit de doos, na aansluiting van een stroomkabel, cinch-kabel en usb-opslag.

Over het bladeren door een mappenstructuur gesproken, na aansluiting van een LAN-kabel werd de op het LAN aanwezige NAS direct gevonden. Net als de usb-schijf, had de NAS een geordende mappenstructuur, die kon worden doorgebladerd met de knopjes op het front. Ook hier is de gebruiker niet afhankelijk van de al dan niet aanwezigheid van meta-informatie.

Met de knopjes op de voorzijde kan niet alleen muziek worden geselecteerd, maar kan ook een andere (digitale of analoge) bron worden gekozen. Eventueel kunnen instellingen worden gewijzigd en kan een koppeling met een bluetooth-bron worden gelegd.

Atoll Electronique MS120: bediening met de meegeleverde IR-afstandbediening

De knopjes op het voorpaneel zijn een verademing, maar telkens opstaan van de luisterpositie is niet meer van deze tijd. Atoll levert dan ook een IR-afstandbediening mee waarmee de MS120 vrijwel volledig kan worden bediend. De gebruiker kan, mits hij niet te ver weg zit, op het centrale display op het front van de MS120 het indrukken van knopjes op de afstandbediening volgen. Muziek kiezen, bron kiezen en instellingen wijzigen werkt feitelijk op dezelfde manier als met de knopjes op het front.

Atoll Electronique MS120: bediening met de app van Atoll

Als derde mogelijkheid biedt de MS120 bediening met een gratis op te halen en zelf te installeren app voor naar keuze iOS en Android. Omdat bediening met de IR-afstandbediening zeer naar tevredenheid werkte, is de app pas enkele dagen later geïnstalleerd. Muziek luisteren is immers leuker dan apps installeren.

Ook met de app kan worden gebladerd door de mappenstructuur van een usb-schijf of NAS en kan muziek worden gekozen. De gebruiker kan met de app ook instellingen wijzigen of een andere bron kiezen. Het centrale display op het front laat niet zien wat de gebruiker met de app doet, tenzij muziek wordt gestart of een andere bron wordt gekozen. Dat is ook niet nodig, immers, wie door een mappenstructuur op een smartphone of tablet bladert, zal op dat moment niet naar het centrale display kijken.

Atoll Electronique MS120: schoonheidsfoutjes in de software en de bediening

De bediening van de MS120 werkt makkelijk en intuïtief en we hebben slechts enkele schoonheidsfoutjes in de software en de bediening aangetroffen. Wellicht is “onvolkomenheden” of “verbeterpunten”  een betere kreet dan “schoonheidsfoutjes” want gemiddeld genomen is de bediening van de MS120 een waar genoegen.

Windows Verkenner maakt geen onderscheidt tussen hoofdletters en kleine letters. De MS120 doet dat wel. Muziek van de Belgische band dEUS staat onder ZZ Top. De MS120 sorteert dus eerst de hoofdletters en daarna komen de kleine letters. Geen onoverkomelijk probleem, de gebruiker moet het even weten.

Wie met de knopjes op het front of de IR-afstandbediening naar een letter ergens halverwege het alfabet wil bladeren, moet enig geduld hebben. Scrollen gaat niet heel snel. Wie snel wil scrollen, zal de app moeten gebruiken. De mappenlijst kan natuurlijk korter gemaakt worden en sneller worden doorgebladerd als de gebruiker een andere mappenstructuur maakt, bijvoorbeeld 26 mappen genaamd A t/m Z en in iedere map submappen met artiestnamen en in iedere artiestmap submappen met albumnamen. Scrollen gaat dan veel sneller omdat de lijst veel korter is.

Het maken van een liedjesrij die bestaat uit nummers uit verschillende albums kan alleen met de app. Het manipuleren van de liedjesrij (een nummer toevoegen, verwijderen of verplaatsten) was ook wel wat omslachtig. Met de knopjes op het front of de IR-afstandbediening kan geen liedjesrij worden gemaakt of gemanipuleerd. Als de gebruiker een nummer heeft geselecteerd en gestart, worden alle volgende nummers in de map ook gespeeld, een beetje zoals een cd-speler waarbij de ingelegde cd bijvoorbeeld wordt gestart bij het vierde nummer.

Verder reageert de MS120 direct op de IR-afstandbediening en het starten van een ander album of een enkel nummer werkt heel vlot. Het niet kunnen samenstellen van een liedjesrij met de IR-afstandbediening werd dan ook niet echt gemist, maar dat is wellicht een vorm van persoonlijke voorkeur. De app werkte stabiel maar zo nu en dan werd niet direct gereageerd op vingerbewegingen op het aanraakscherm van de gebruikte Samsung Android-tablet. Dat zou ook aan de tablet kunnen liggen.

Als een album op een usb-schijf wordt gekozen, ziet de gebruiker de titel van het spelende nummer. Als dit nummer is afgelopen, vertoont het display de titel van het volgende spelende nummer. Als hetzelfde album van de NAS wordt gekozen, ziet de gebruiker geen tracktitels, maar alleen de naam van de hele map waarin het liedje zich bevindt. Ook dat is overkomelijk want de tijdaanduiding begint telkens bij ieder liedje opnieuw, hoewel de titel van het liedje niet wordt vertoond.

Voorts is opgevallen dat de MS120 een hoofdschakelaar aan de achterkant heeft die het apparaat stroomloos kan zetten. Normaal gesproken zal de gebruiker echter het knopje op het voorpaneel of het rode knopje op de IR-afstandbediening gebruiken om het apparaat na gebruik standby te zetten. Als de MS120 standby wordt gezet, blijft de aangesloten usb-schijf echter rondjes draaien. Het zou beter zijn als de usb-schijf bij het in standby zetten van de MS120 ook uit zou schakelen om samen met de MS120 weer op te starten als de MS120 uit standby wordt gehaald. Om de usb-schrijf uit te schakelen, moet de MS120 stroomloos worden gezet met de hoofdschakelaar, of de usb-schijf moet worden losgekoppeld. Overigens, SSD’s worden steeds goedkoper en hebben geen draaiende delen aan boord.

Atoll Electronique MS120: testomgeving

De MS120 heeft één analoge cinch-uitgang die is verbonden met een set versterkers van Pass Labs. De coaxiale digitale uitgang is verbonden met een Wadia 321 Dac, die is aangesloten op dezelfde voorversterker. Het volume van de MS120 staat op 100% en het volume van de Wadia 321 Dac is gelijk gemaakt aan het volume van de MS120. De voorversterker kan naadloos schakelen tussen aangesloten bronnen. In de testperiode zijn verschillende luidsprekers gebruikt, waaronder een paartje van het nieuwe model van Sonus faber genaamd Olympica Nova V, een vloerstaande luidspreker waar onlangs een recensie over is verschenen.

We hebben een usb-schijf van 1 TB (Western Digital, type My Passport) op de achterzijde aangesloten. De usb-schijf is gevuld met mp3-bestanden, WAV-bestanden en DSD-bestanden. De MS120 is met een LAN-kabel aangesloten op een Gigabit-switch en kan muziekbestanden op de aanwezige NAS benaderen. Op de NAS staan dezelfde bestanden als op de usb-schijf.

Genoeg over techniek. We gaan muziek luisteren.

MERK

EDITORS' CHOICE