REVIEWLindemann


Jan de Jeu | 02 maart 2003 | Lindemann

AMP 4

Lindemann_amp4_cd1se_2-3-03“Wunderschön” fluister ik wanneer ik dit stukje top design van 440 mm breed, 370 mm diep en 106 mm hoog uit het isolatiemateriaal van de transportdoos til. De versterker maakt - met zijn gewicht van 16 kilo, zijn 12 mm massieve van geborsteld aluminium vervaardigde frontplaat, en zijn volledig metalen behuizing - op het eerste gezicht een betrouwbare indruk. Op grond van die impressie kan ik me dan ook heel goed voorstellen dat de fabrikant het aandurft om op deze versterker vijf jaar ( cd speler twee jaar) garantie te geven. ‘Qualität über alles.’ Ik ben ter plekke verliefd op het zilverkleurig aluminium front met daarin verzonken het zwarte acrylglas van het venster. De trefzekere kracht van minimal design in combinatie met fraaie materialen. Midden onder het venster is de merknaam zodanig aangebracht dat hij aanvankelijk niet opvalt of beter gezegd; het ontwerp niet verstoort. Datzelfde geldt voor de minuscule zwarte bedieningsknopjes die onder in het venster weggewerkt zijn. Net daaronder, in het onderste deel van de aluminium facet geslepen rand van het front dat het venster omringt, zijn op subtiele wijze in reliëf de bijbehorende functies benoemd. Links achtereenvolgens de ingangen D1, D2, Vi, Tu, T1, T2 en rechts volume + en - , mute en power. Deze aanduidingen zijn echter pas de zien wanneer men de speler tot op enkele centimeters afstand genaderd is. Het doet me denken aan de sticker die sommige mensen op de achterkant van hun auto plakken; “When you can read this, you are too close”.

Aan de achterkant rechts één paar fraaie teflon geïsoleerde luidsprekerklemmen uit de toplijn van WBT. Links zes lijningangen met vergulde cinch bussen; disc 1, disc 2, video, tuner, tape 1, tape 2. Vergulde uitgangen zijn er rechts daarvan voor record out en pre out. In de overzichtelijke, uitgebreide, Duitstalige gebruiksaanwijzing worden beide uitgangen overigens aangeduid met tape out. De fabrikant adviseert in diezelfde gebruiksaanwijzing om het bijgeleverde Blue Line power cord te gebruiken. Maar er is natuurlijk niets op tegen om in het kader van ‘fine tuning’ te experimenteren met andere audiofiele exemplaren.  Onder de vier hoeken zwarte gegoten voeten uit ‘hochdämpfendem RDC-material’. Maar de doos is nog niet leeg. Er volgt nog een perfect bij het front passende metalen afstandsbediening waarmee alle functies te bedienen zijn. Volgens opgave levert de AMP 4 100 W aan 8 Ohm en 180 W aan 4 Ohm. De versterking wordt per kanaal verzorgd door vier hoogwaardige Audio MOS FET’s van Toshiba. De helft van het totale gewicht komt voor rekening van de ruim bemeten, 8 kilo zware, ringkerntrafo van 600 watt met een voeding die is afgevlakt met 84000 ?F. Het volume wordt geregeld middels een ALPS. De opgegeven frequentie loopt - welkom nieuwe formaten - van 3 Hz tot 300.000 Hz (-3 dB) Alles ‘sehr beeindrucksvoll’.

Lindemann_amp4_cd1se_2-3-03Wanneer de stekker in het stopcontact gestoken wordt licht er midden onder in het zwarte venster een rode led op. Geen felle grote schijnwerper, zoals bij sommige merken het geval is, maar eerder een gloeiend speldenkopje. Wordt nu de rode powerknop op de afstandsbediening ingedrukt - de overige drukknoppen op de zilverkleurige afstandsbediening zijn zwart van kleur - dan lichten in het centrum van het venster de twee grote dikke rode cijfers op die de geluidssterkte van dat moment aangeven. Tegelijkertijd wordt links in het display, in kleine rode letters, getoond welke van de ingangen geselecteerd is; disc 1 etc. Dit linker deel is middels de Fernbedienungsgeber uit te schakelen. Op die remote control staat bij elke knop in zwart aangegeven welke functie deze bedient. Gezien het feit dat Melodia Audio Import nog maar kort geleden het distributeurschap voor Nederland op zich genomen heeft vermoed ik dat zowel de versterker als de afstandsbediening nog geen jaar oud zijn. Toch is op de remote  te zien dat het woordje ‘volume’ tussen de twee meest gebruikte knoppen al minder goed leesbaar is. Misschien een idee om bij toekomstige exemplaren de tekst er niet op te drukken maar er op eenzelfde wijze in uit te frezen als op het front van de versterker gebeurd is. Op naar de volgende doos.

EDITORS' CHOICE