REVIEWJM Lab


René van Es | 26 februari 2004 | JM Lab

Opzetten

De Diva werd eerst bij mij thuis neergezet en ingepast in de normaal opgestelde set. Welke apparatuur en kabels die set omvat staat onderaan de recensie. Helaas bleek mijn kamer verre van optimaal voor deze jongste telg uit de Utopia lijn. Waar de Micro Utopia excelleerde liet de Diva mij vreselijk in de steek. Zo erg dat de importeur een luistersessie regelde bij een dealer, wat we normaal nooit doen. De Jong & Warnaars in Den Haag was bereid mij langdurig de virtuele sleutel tot de luisterruimte te geven en daar bleek de Diva haar ware aard te kunnen tonen. Gekoppeld aan Sugden apparatuur. De Bijou CD-speler met een Masterclass voor- en eindversterker. Siltech kabels tot en met de Signature interlinks aan toe. De ruimte in de winkel Focal-JMlab Diva Utopia Berylliumis mij onbekend en daarom was het lastig een oordeel te vormen. Met in achtname van die beperking is het onderstaande verslag tot stand gekomen. En eigenlijk is dat niet eens zo slecht. Tenslotte is uw huiskamer de mijne niet en zo stond de opstelling los van mijn akoestische eigenschappen. Gelukkig kon ik toch bogen op twee weken ervaring thuis. Wat de Diva toen wel aankondigde maar niet gaf, kon nu wel loskomen en bevestigde dat de kwaliteiten onderhuids aanwezig waren. Ik denk dat het in de juiste ruimte nog beter kan dan ik in de winkel hoorde. Immers u zet de Diva niet in een kamer met meerdere speakers en u kunt schuiven tot het beste standpunt is bereikt.

Een laatste noot waarom we toch doorgingen met de test, al hadden we daar een behulpzame winkelier bij nodig, is dat de Diva niet langer gemist kon worden. De vraag is inmiddels de productie overstegen en een tweede sessie bij een andere auteur thuis zou ver in de toekomst liggen. En dat is jammer gezien de aandacht die de Diva al heeft in de internationale audio pers. Veel van de winkeliers die de Diva geprobeerd hebben en al Utopia dealer zijn, hebben de Diva opgenomen in de rij van permanent opgestelde speakers.


Uit en thuis

Met schuiven en draaien weet ik in eerste instantie thuis een bevredigend beeld te scheppen. CD’s van Rachelle Ferrell, Mary Black en Loreena McKennit tonen een speaker die zeker hoge kwaliteiten heeft. Het laag gaat in de huiskamer behoorlijk diep en is strak. Het midden rustig zonder te verliezen aan kracht en het hoog meer dan zijdezacht. Wat ik Focal-JMlab Diva Utopia Berylliummis is het sprankelende dat de Micro Utopia wel had en de afbeelding in de hoogte, diepte en breedte. En het unieke van de BE tweeter. Ook met LP’s haal ik het er niet uit. Mijn aantekeningen blijven steken in opmerkingen over kwaliteit maar in een doodse sfeer. Dat kan helemaal niet en tot op de dag van vandaag blijft het een raadsel welk component dat veroorzaakte of het moet toch de akoestiek geweest zijn. Dus verhuisden we naar Den Haag en daar werd de indruk totaal anders. Neemt u dat maar als uitgangspunt.

Dezelfde CD’s meegenomen en we starten rustig met Loreena McKennit. Haar stem lijkt geprojecteerd te zijn in de ruimte. De stem heeft niets meer te maken met luidsprekers. Hij hangt volkomen los. Het geheel is evenwichtig, levendig en helder. De tweeter weet de ragfijne nuances weer te geven op een niveau waar een bandtweeter of een elektrostaat een lesje van kan leren. Geen randje scherpte en toch kristalhelder. Luister maar eens naar een CD met veel ‘S’ klanken en dan leer je de tweeters wel kennen. Het laag gaat rustig en weet zonder pieken en dalen het midden en hoog te steunen. Het gaat niet heel diep wat mijn opinie bevestigt dat Focal-JMlab eerder mikt op kwaliteit dan kwantiteit. Wie het diepste der diepen wil halen heeft een subwoofer nodig (wat thuis met mijn SW900 prima lukte). McKennit heb ik met regelmaat live gezien en gehoord en de emotie die je dan in de schoot geworpen krijgt lijkt verdacht veel op wat de Diva hier staat te presteren. Instrumenten zijn individueel goed te volgen, achtergrond stemmen staan los van elkaar en verworden niet tot een vage brij. Wie soleert op de CD wordt in gedachten letterlijk in de spotlights gezet. Hoogte, breedte en diepte het is er allemaal en in de juiste proporties. Zo had het thuis moeten zijn dan was ik verloren geweest. Ik ken maar weinig systemen die tot deze weergave in staat zijn. Ongeacht de prijs. Vergelijkbaar met een prototype van een andere fabrikant dat mij en doorgewinterde collega’s echt heeft verbaasd.

EDITORS' CHOICE