REVIEWB&W


Rene Smit | 15 juli 2004 | B&W

Aansluiten en luisteren

Eerst was de Model1000 aan de beurt om zijn kunstjes te vertonen. Hiervoor werd de zender met een standaard cinch-cinch interlink op de analoge stereo-uitgang van mijn Philips DV963 SACD-speler aangesloten. Dit is eigenlijk alles wat er moet gebeuren, verdere instellingen hoeven niet gedaan te worden. De hoofdtelefoon werd voorzien van batterijen en dan is de set klaar voor gebruik. Het eerste wat opvalt wanneer ik de hoofdtelefoon opzet is het relatief hoge gewicht van de hoofdtelefoon, verklaarbaar omdat natuurlijk in elke oorschelp een batterij zit. Verder is het draagcomfort prima in orde, mede door de goede instelbaarheid van de hoofdband. Snel een CD in de speler, volume op een aangenaam niveau instellen en luisteren maar. Omdat beide hoofdtelefoons gesloten types zijn kan ik zonder problemen op de bank plaats nemen zonder mijn vrouw, die naast mij naar de televisie zit te kijken, te storen met de muziek die aan staat. Nadeel van gesloten hoofdtelefoons ten opzichte van open systemen is de wat grotere kans op gehoorbeschadiging bij intensief en op hoog volume beluisteren van muziek. Echter luisteren op een normaal volume zal nooit problemen opleveren. De eerste indrukken van de prestaties van de Model1000 zijn prima. Luisterend naar de CD van Marc Cohn laat de track “Walking in Mephis” een realistische piano horen en ook Marc’s stem behoudt zijn specifieke karakter. Wel valt op dat het koor op de achtergrond tegen de zanger aangedrukt wordt. Ook laat de 2e track  “Ghost Train” horen dat de laagweergave niet heel diep doorloopt en de ruimtelijke weergave inderdaad niet helemaal is zoals ik gewend ben. De tom-tom’s lijken normaal gesproken ergens los in de ruimte te staan, nu plakken ze een beetje aan de andere instrumenten. Absoluut positief is het volledig ontbreken van brom of andere storing, het weergegeven signaal is volledig schoon. Rondlopen in de woonkamer maakt geen verschil voor het signaal, de ontvangst blijft prima. Pas wanneer ik op de 2e verdieping van onze eengezinswoning sta begint er storing op te treden. Dit is helaas wel een vervelende vorm die zich uit in scherpe tikken en geknetter. Als Leen na afloop van de recensieperiode de hoofdtelefoons afhaalt spreek ik hem hier nog even over aan. Hij geeft aan dat bij de definitieve versie voor de Nederlandse markt dit probleem aangepakt is door het 10x  grotere vermogen van de zender.

Klik hier voor een vergrote afbeeldingVervolgens is de Model2000 aan de beurt om te laten horen waartoe hij in staat is. Eerlijkheidshalve wordt in eerste instantie dezelfde manier van aansluiten gehanteerd, dus analoog middels een standaard kabeltje. Het eerste wat opvalt is dat de hoofdtelefoon prettiger draagt, hoewel eigenlijk alleen de oorkussens van ander materiaal zijn.
Wederom verdwijnt de CD van Marc Cohn in de speler en wordt de 1e track “Walking in Mephis” gestart. Direct wordt duidelijk waarom de Model2000 de toevoeging ‘Audiophile Edition’ in de omschrijving heeft staan! De laagweergave gaat veel dieper en is perfect in verhouding tot het transparante hoog, de ruimtelijkheid neemt toe.
Voor je gevoel staat het koor nu achter Marc in plaats van ertegenaan. De pianosolo wint aan drive en instrumenten klinken natuurlijker. Ook staan de tom-tom’s in de 2e track nu weer los in de ruimte. Tijd om de boel los te koppelen en de zender digitaal op de CD-speler aan te sluiten. Een beetje overkill, omdat alleen al de gebruikte coaxiale kabel van het Canadese merk Gutwire met zijn prijs van ongeveer 300 euro niet echt in verhouding staat tot de prijs van de hoofdtelefoon met zender. Aangesloten heb ik even een probleem omdat de zender niet ‘lockt’ op het aangeboden signaal van de CD-speler. De oplossing is snel gevonden, de Philips stond nog in de upsampling-mode en dit signaal wordt niet geaccepteerd door de bij de Model2000 behorende zender. Eenmaal in de normale stand lockt de zender zonder problemen en middels een lampje op de zender is te zien welk signaal geselecteerd is. Wederom wordt de CD van Marc Cohn gebruikt om te proberen eventuele verschillen ten opzichte van de analoge aansluiting te constateren. Echt schokkend is het verschil niet hoewel bij doorluisteren de ruimtelijkheid nog iets toegenomen lijkt te zijn en er nog een fractie meer detail waar te nemen is.  De rest van de recensie periode is de Model2000 alleen nog op deze manier gebruikt en werd er met veel plezier geluisterd naar diverse CD’s.

MERK

EDITORS' CHOICE