Luisteren

Rene Smit | 02 september 2004 | Totem Acoustic

Totem RainmakerAangezien het geleverde paar al diverse demonstraties achter de rug had was intensief inspelen niet echt noodzakelijk. Toch heb ik de speakers een paar dagen rustig laten werken alvorens te gaan luisteren met het aantekenblok op schoot. Gelijk met de Totem speakers had ik ook de beschikking over een Marantz DV6400 in de standaard uitvoering en een door Audiomart gemodificeerde versie, leuk om eens te luisteren of de Totem speakers in staat zijn om de verschillen tussen beide spelers te laten horen. Diverse CD’s en SA-CD’s passeren de revue en telkens blijken de Rainmaker`s uitstekend in staat als doorgeefluik te fungeren om de verschillen tussen beide spelers aan te tonen. Lijkt de laagweergave in eerste instantie wat onrustig dan zorgt overschakelen naar de gemodificeerde speler ervoor dat het probleem kennelijk niet bij de speakers ligt, maar bij de speler.
Wanneer de gemodificeerde speler gebruikt wordt is het laag wel strak en rustig. De rest van de aantekeningen zijn dan ook gemaakt onder het beluisteren van de Marantz DV6400vM en de Clearaudio draaitafel. Hetzelfde geldt voor de gebruikte stands, alles werd opgetekend tijdens het gebruik van de meegeleverde Partington Klout stands. De stands hebben een duidelijke plus ten opzichte van mijn normaal gebruikte Target TR60 stands. Eenmaal geplaatst op de Partington werd de laagweergave strakker en verhoudingsgewijs minder “boemerig” en waren kleine details beter te volgen doordat er meer rust in het geluidsbeeld ontstond. Bovendien was de combinatie van Partington en Totem Rainmaker visueel ook aantrekkelijker. Vooraf had ik niet gedacht dat een stand zoveel verschil kon maken en dat dit zo gemakkelijk te constateren zou zijn.

Totem RainmakerNa een aantal weken alleen maar digitale bronnen te hebben gebruikt voor recensiewerkzaamheden is het tijd om de draaitafel aan het werk te zetten. De eerste LP die op het plateau terecht komt is “So” van Peter Gabriel. Het nummer “Sledgehammer” laat, beluisterd via de Rainmaker’s, de stem van Peter recht uit het midden horen. De basweergave heeft veel gewicht en is lekker ritmisch, er is absoluut geen sprake van een logge of trage laagweergave. Het overbekende maar nog immer mooie duet “Don’t give up” met zangeres Kate Bush laat horen dat bij luid volume de stemmen een beetje scherpte krijgen op de ‘s en t’ klanken. Het opgebouwde beeld is mooi breed en vooral ook diep. De bekkens lijken los in de ruimte te zweven en het basloopje aan het eind van de track is goed te volgen, een speaker van mindere kwaliteit wil hier nog wel eens problemen mee hebben. Nieuwsgierig geworden vanwege de fraaie diepte in het geluidsbeeld zoek ik in de platenkast naar een mooie live opname. Deze is snel gevonden, “In concert” van de Italiaanse zanger Eros Ramazotti. Het geheel klinkt super ruimtelijk en de ambiance van het stadion is bijna voelbaar. Wanneer het applaus losbarst heb ik het idee tussen het duizendkoppige publiek te staan. Het ruim elf minuten durende en overbekende “Musica E” luister ik ademloos uit om vervolgens de naald uit de uitloopgroef te tillen en het nummer nogmaals te draaien. Nog diverse LP’s passeren die avond de revue en telkens met eenzelfde resultaat. Een brede en diepe soundstage met een strak en diep doorlopend laag.

Totem RainmakerIn een volgende luistersessie ga ik toch even terug naar digitaal met de CD “Into the labyrinth” van Dead can Dance. De CD is opgenomen in een kerkje en dat is duidelijk te horen, rondom de stem van zangeres Lisa Gerrard is heel veel lucht en je hoort de stem galmen en wegsterven in de ruimte. Wanneer ik dezelfde track later via de Spendor speakers beluister is de ruimte duidelijk minder goed te horen. Wel klinkt dan de stem wat warmer en een fractie minder scherp. De spookachtige sfeer blijkt bij beluistering via de Rainmaker’s door de grote ruimtelijkheid nog een extra dimensie te krijgen. Ook de diverse percussie instrumenten zijn allemaal individueel te volgen en lijken in het geluidsbeeld te zweven. Experimenteren met de plaatsing van de speakers geeft nog wat kleine verschillen. Verder van de achterwand resulteert in een wat slanker laag maar een toename aan ruimtelijkheid. Licht indraaien van de speakers maakt dat stemmen en instrumenten nog iets meer hun eigen plek krijgen maar in mijn luistersituatie is de verandering minimaal.

MERK

EDITORS' CHOICE