REVIEWDenon

Luidspreker set

Patrick Hendriks | 23 september 2004 | Denon

De luidsprekerset die werd meegeleverd, bestond uit 5 identieke omnipolaire luidsprekers en een subwoofer. Het is een voordeel dat alle speakers hetzelfde zijn, voor een zo homogeen mogelijk geluidsbeeld. De luidsprekers kunnen worden geplaatst op speciaal hiervoor verkrijgbare standaards. Wanneer ik de luidsprekers zou aanschaffen, dan zou ik ze echter niet op de standaards plaatsen, maar tegen de wanden of het plafond monteren. Ik vind de luidsprekers niet zo mooi staan op de standaards en met kleine kinderen in huis liggen ze zo om. De luidsprekerbekabeling kan worden weggewerkt in de standaards, maar de kabel die ik erbij had gekregen voor de test was daar veel te dik voor. Opletten dus bij de aanschaf dat er niet al te dikke luidsprekerkabel bij gekocht wordt. De center luidspreker kan het beste tegen de muur achter de televisie gemonteerd worden. Bovenop de tv is het een beetje een vreemd gezicht.

Mirage Omnisat (c) XingoDe subwoofer die met de set geleverd wordt, is een rechthoekige zwarte doos met een versterker van 100 W. De subwoofer heeft een instelknop voor de geluidssterkte en het frequentiekantelpunt. Ook de fase van het signaal kan 180° worden gedraaid als het laag van de sub op de luisterplaats in tegenfase is met de andere speakers. Het frequentiekantelpunt is op 100 Hz gezet. Door de surround luidsprekers als "small" in te stellen in het configuratiemenu van de receiver, werd al het laag onder deze frequentie door de subwoofer weergegeven.

Overigens heeft de Mirage Micro luidsprekerset nog een groter en een kleiner broertje (respectievelijk de Omnisat 5.1 voor €1.999,- en de Nanosat 5.1 voor €899,-).


Surroundprestaties

Toen de installatie was aangesloten en ingesteld, was het moment daar om te ervaren hoe de set presteert. Wat meteen opviel, was dat je niet naar individuele aanwijsbare luidsprekers luisterde, maar echt midden in een wolk van geluid zat. De omnipolaire luidsprekers stralen het geluid compleet rondom de ruimte in, wat surround een prima prima effect geeft, maar bij het luisteren naar alleen muziek op CD het gevolg heeft dat de instrumenten allemaal wat minder strak geplaatst worden. Het is wederom een kwestie van smaak of die wat diffusere weergave bevalt of niet. In een life-concert is het immers vaak ook moeilijker om alle instrumenten heel precies aan te wijzen. Wat is dus de waarheid? De gestoken scherpe afbeelding van de monopool of de wat diffusere omni-pool benadering? In ieder geval zorgt het omnipolaire karakter voor een weergave die de luidsprekers zeer goed in het geluidsbeeld laat "verdwijnen".

Na de 5.1 sessie heb ik de set vervolgens omgebouwd tot 7.1 set met mijn eigen luidsprekers als front luidsprekers erbij. In deze opstelling heb ik het meest genoten. De grote front-luidsprekers gaven het geheel wat meer body (wat niet verwonderlijk is: vrijwel iedere sub/sat combinatie heeft last van een wat dunnere klank in het midlaag, niet alleen de Mirage set) en de zij- en achterluidsprekers zorgden voor een nog beter surround effect. Ik was behoorlijk verbaasd over de goede kwaliteit van de omnipoolluidsprekers. Zulke kleine luidsprekers die zo goed helpen om dat surround effect te creëren! En door de beperkte afmetingen zijn ze goed op te nemen in het interieur. Tenminste, als ze tegen de wanden of het plafond gemonteerd worden. Op de standaards vallen ze veel meer op en staan er opeens 4 luidsprekers om de zitbank heen in de 7.1 configuratie.

Mirage Omnisat (c) Xingo (c) Xingo


Luisteren naar de Denon set met CD`s.

Omdat een ieder toch ook naar CD`s gaat luisteren, is de DVD-speler als CD-speler gebruikt. Daarbij is de DVD-speler zowel op de Denon surround receiver aangesloten als ook op mijn eigen stereo installatie. Ik was wel benieuwd naar het verschil in klank tussen de Denon set en mijn eigen set en vooral waarin dat verschil zich zou uiten. Eerst maar de Denon set beluisterd. Come Away With Me van Norah Jones verdween in de lade en nummer 5, de titeltrack, werd beluisterd. Vervolgens werden de luidsprekers op mijn eigen set aangesloten en hetzelfde nummer werd herhaald. Dat er verschil tussen beide sets was, was duidelijk. Dat mag ook wel gezien het prijsverschil. De Denon set klonk op zich prima: de instrumenten werden goed geplaatst en de stem was duidelijk los waarneembaar van de instrumenten. Bij mijn eigen set was het laag wat strakker en kon de volumeknop wat hoger zonder dat het wat scherp begon te klinken. Toen vervolgens de DVD-speler via de analoge uitgangen op mijn set werd aangesloten, was het verschil kleiner. Het verschil zat hem er toen voornamelijk nog in dat het op mijn eigen set wat minder hard en scherp klonk. De prestaties van de Denon set waren op zich prima en conform de verwachtingen. Geen high-end, maar dat kan ook niet voor het prijsniveau.

Conclusie

De Denon AVR-770 surround receiver met bijbehorende DVD-770 DVD-speler en de Mirage Omnisat Micro luidsprekerset hebben op mij een prima indruk gemaakt. De set geeft een goed beeld en een goed geluid, zeker in combinatie met wat grotere front luidsprekers in een 7.1 combinatie. De apparatuur is mooi compact gebouwd en laat zich daardoor gemakkelijk opnemen in het interieur. Het heeft dus een hoge WAF! (wife acceptance factor). Met deze combinatieset is het goed genieten van film en daar is het ook in eerste instantie voor ontworpen. Alle gangbare surroundformaten worden ondersteund en u bent dus voor de komende jaren up-to-date. Voor gebruik met muziek-CD`s is de kwaliteit op zich prima, maar voor de prijs is geen high-end prestatie te verwachten. Ga je de set echter vergelijken met de ‘home theater setjes’ die je compleet koopt in de winkel, wordt er een duidelijk betere prestatie neergezet met 2-kanaals muziekweergave. Het prijsniveau lijkt mij al met al redelijk voor de geboden kwaliteit.


Meer informatie
Penhold BV
Poppenbouwing 58
4191NZ Geldermalsen
tel: 0345-588080
web: www.lookenlisten.nl

Geteste set
Denon AVR-770SD surround receiver en DVD-speler
Mirage Omnisat Micro luidsprekerset
Monster cable luidsprekerkabel type XPHP NW
Monster cable digitale optische interlink type Lightspeed 100
Monster cable component video kabel type Monster Video 3
Monster cable subwoofer interlink type Mseries M351 SW HT

MERK

EDITORS' CHOICE