REVIEWBose

Opzetten

René van Es | 20 januari 2005 | Bose

Het opzetten en aansluiten is een kwestie van het volgen van de gids en de eerder genoemde grote kaart. Kabels met gekleurde connectors sluiten fouten niet uit, maar wie een beetje oplet kan niets verkeerd doen. Bose zou Bose niet zijn als er afgeweken zou worden van het Direct Reflecting principe en dus moet de cubes zo gedraaid worden dat een deel van het geluid u bereikt via reflecties van wanden, ramen of meubilair.

Als de luidsprekers opgesteld staan, in mijn geval boven op mijn vloerstaanders, mijn center en de vensterbank, met de module links voor, starten we met ADAPTiQ. Een kamer akoestiek aanpassing systeem. U draagt daartoe een beugel met microfoons op het hoofd en het systeem vraagt u op diverse luisterplekken plaats te nemen. Geheel automatisch meet het systeem of de speakers goed zijn aangesloten en welke fouten de akoestiek heeft. Uit de metingen volgt een correctie waar u zelf verder geen invloed op heeft anders dan via een menugestuurde toonregeling.

In mijn situatie ging mijn voorkeur uit naar het afzwakken van de basweergave met 3 dB. Hoewel ik het ten sterkste afraad zou ADAPTiQ zelfs in staat zijn luidsprekers geplaatst achter gordijnen akoestisch aangepast te krijgen. Naast de akoestiek wordt ook de balans tussen de kanalen ingesteld.

Iets wat u normaal met een dB-meter zult doen binnen home cinema opstellingen. Eventuele randapparatuur kan worden aangesloten. Dan bent u klaar. Tweaken met dempers, kabeltjes, netsnoeren en accessoires wat elke audiofiel graag doet is niet aan de orde. Net zo min als uitputtend de uitgebreide en duidelijke Bose handleiding voor u overschrijven om alle opties en mogelijkheden separaat te benoemen.



Doelgroep

Dat niet kunnen tweaken brengt mij bij de doelgroep voor een Bose Lifestyle 48 systeem. Mogelijke afvallers zijn als eerste diehard audiofielen die alles in eigen hand willen hebben en bereid zijn uren zelfs dagen hun systeem af te stellen. Die groep zal gruwen van ADAPTiQ (hoewel voor een TacT systeem of akoestiek aanpassing wel geld wordt uitgegeven), automatische dynamiek compressie, level control en het permanent bewerken van stereo tot vijf kanalen. Tweede groep afvallers zijn mensen die een bedrag van rond 6000 euro niet over hebben voor een serieus muziek en entertainment systeem. Tenslotte denk ik zelf dat home cinema freaks, die er de hand niet voor omdraaien een 80 kilo wegende Barco projector aan het plafond te hangen, zwaarder geweld zullen kiezen in speciale home cinema ruimtes.

Maar wie is dan wel een klant voor een Lifestyle 48. In mijn ogen iedereen die niet in eerder genoemde categorieën valt. Laten we eens wat voordelen op een rij zetten. De luidsprekers zijn echt heel klein en onopvallend te plaatsen. Bose levert diverse beugels om ze op te hangen. De sub laat zich lastiger plaatsen maar kan grotendeels uit het zicht. Dus haalt iedereen die niet blij is met in de weg staande luidsprekers opgelucht adem. Eerlijk is eerlijk, als ik mijn vloerstaanders, center, sub en achter speakers vervang door een Bose systeem neemt mijn leefruimte met de nodige vierkante meters toe. En kan ik de kamer beter inrichten op de eigenlijke functie: wonen en leven. Wie maximaal ongeveer 340 CD’s heeft kan die allemaal opslaan op de harddisk van het Lifestyle 48 systeem. Heeft u meer CD`s, net als ik, dan slaat u de meest geliefde op en kunt u altijd incidenteel andere CD’s spelen via het mediacenter. Het uMusic systeem stelt u in staat onder het genot van een glas en een goed boek ongestoord te genieten van een muziek selectie naar eigen keuze. Wie veel sociale verplichtingen thuis heeft kan met uMusic selecties de juiste sfeer scheppen en uren muziek laten spelen zonder er naar om te kijken. De Lifestyle 48 biedt de mogelijkheid DVD’s te spelen en te beluisteren in Dolby of DTS 5.1.

Het systeem zelf is compact, bevat alle belangrijke functies in een enkel niet interieur ontsierend apparaat en wordt volledig op afstand bediend.
Kortom eigenlijk is een Bose Lifestyle 48 systeem geschikt voor iedereen die gemak, onzichtbaarheid, compactheid en muziek/beeld op prijs stelt. Wie zich de luxe van een gescheiden muziekkamer kan permitteren met daarin een audiofiele set met losse componenten en iets goeds zoekt voor de woonkamer, dat past in het interieur en weinig plaats inneemt komt automatisch uit bij Bose. Een belangrijke vraag blijft: hoe presteert het systeem en maken de mini speakers wel muziek?


EDITORS' CHOICE